Rajčata 2022

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?) 
2.2.2022 20:26

Kdy čekáš první zralé? Tipnul bych duben, tak půlka nebo konec. Ty první budou asi kyselejší, ale pak už bude lepší světlo i teplo. A myslím, že nemáš žádnou "nechutnou" odrůdu. 

Já dneska překopal osvětlení se záměrem podpořit růst. Dal jsem teplejší žárovky (2 700°K a 4 100°K) a přidal LED trubici (6 500°K). Tak jsem zvědav, co to udělá. 

Milan 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 2.2.2022 20:50
Já rajčata mít nebudu, květy nejsou opylené, ale provedl jsem první pokusné řízkování a zatím rostou.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 2.2.2022 22:33

Pane 81.144, jste skoupý na slovo. My jsme tady zvědavá cháska a zajímáme se o detaily.

Pokud dobře rozumím, řízkujete na sazenice. A řízkujete ve stadiu, kdy už kvetou, je to tak? Popište trochu postup, prosím. Odřízl jste hlavní vrchol na řízek? Ty bývají docela vitální a plodné, navíc tahle operace vyprovokuje rostlinu k mnohem intenzivnějšímu růstu zálistků. Budete mít "dětí" jako smetí.smiley

Milan HP

host - 81.144 (?), 3.2.2022 11:47
Ano kvetou a jedno rajčátko budu přeci jenom mít. :-) Hlavní vrchol jsem ještě neodřízl, je až u stropu, zálistků mám plno. Místo ve skleníku mají rezervované papriky, tak tu porodnici asi nebudu moc rozšiřovat. Ale žlutá keříčková rajčata z domácích semínek nechtějí letos vůbec klíčit. :-(Snad se už neprojevila nějaká degenerace...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 3.2.2022 21:45

Tak gratuluju k rajčátku.

Píšete, že vrcholky jsou až u stropu, kdy jste je sel? Nebo to máte řízky z loňska?

U těch žlutých, tedy pokud to původně nebyl hybrid, bych na degeneraci netipoval. Spíš jestli nedošlo k nějakému problému při extrakci semínek nebo skladování.

Milan HP

host - 81.144 (?), 4.2.2022 17:10
Loni začátkem zimy těsně než se moc ochladilo vyrostlo několik semenáčků samovolně ve skleníku a já jsem je jen přesadil do květináčů a přenesl domů. Semínky žlutých rajčat jsou stará čtyři roky a ješte minulou sezonu klíčina na jedničku s hvězdičkou. Provedl jsem dnes opětovný výsev. Z dvaceti semen z toho minulého vyklíčila jen tři... Budu se muset letos zkusit zásobovat novým osivem.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 4.2.2022 18:27

Zkusil jste je před výsevem namočit? Nebudu doporučovat růžový roztok hypermanganu, který používám já (max.30 min), ale asi by stačila dešťová voda. A dát do teploty tak 24°C. V chladu rychleji hnijí než klíčí. 4 roky u rajčat není zase až tak dlouho. Papriky by byly úplně v háji.

Milan HP

host - 81.144 (?), 4.2.2022 19:03
Namočené byly a klíčí ve stejných podmínkách jako paprika Yolo Wonder před nedávnem... Uvidím jak dopadne druhá dávka.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 62.84 (?), 14.2.2022 19:07

Musel jsem všechny sazenice přeskládat, protože se vzájemně stínily. Zatím mně kvetou a tvoří plody jen mrazu odolné odrůdy od ruského šlechtitele P.Sarayeva. Všechny ostatní mají jen nasazeno na květy, ale zatím se nic nerozvíjí. Vlastně mně to ani nevadí, protože do pařeniště půjdou až koncem března.

Vladimír

Za oknem
Za oknem
Na polici
Na polici
Sarayev Shtambovyi
Sarayev Shtambovyi
Sarayev Shtambovyi
Sarayev Shtambovyi
Bezrassadnyi
Bezrassadnyi

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 15.2.2022 20:18

Vladimíre, myslím, že se Ti povedlo je přiměřeně "zminiaturizovat", takže v pařeništi by neměly být problémy. Budeš používat ty "vyhřívací pytle"? A jak vypadají ty Startky?

Je zajímavé, že já letos taky nemám takovou divočinu jako v letech minulých. Přičítám to tomu, že jim svítím jen LED bílým světlem a s mnohem nižším příkonem a udržuju nižší teplotu. Hnojím i zalévám podobně jako loni. Ty jsi jim nepřisvětloval vůbec, viď?

Vyhodil jsem teď pokusně dvě Arctic Rose na východní okno v teplotě kolem 15°C. Nedostanou už žádné umělé osvětlení, snad jen kdyby viditelně skomíraly. Jasně, možná nebudou mít zralá rajčata ani v květnu, ale to mi tolik nevadí, na to mám jiné odrůdy.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025