Rajčata 2022

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.10 (?) 
25.1.2022 13:39

nádhera.yes, já ale končím. Po 6 týdnech od výsevu mi zbyl z 9 Azteků jeden a ještě má jen 7cm na výšku, žádná výhra. Nemám letos doma dost tepla, barák je velký a vytápění dražší, prostě všechno nechám na obvyklou dobu. Walter

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 25.1.2022 21:19

Díky.

Jak došlo k té smutné události, tedy úhynu 8 Aztéků?

Waltře, 6 týdnů po výsevu keříčkového rajčete je 7 cm standard. V kolika stupních jsi je měl? Kdysi mi nezbylo místo doma a měl jsem sazenice na nevytápěném schodišti v teplotách 13 - 15°C. Rostly sice šnečím způsobem, ale nevytahovaly se a nakonec z nich byly slušné rostliny. Nebylo něco špatně s osivem? 

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 27.1.2022 21:22

A tady je celkový pohled na mé svěřence v polovině přesazování. Zatím se ještě vejdou na jedno okno. Jedu v místo šetřícím režimu.

Milan HP

Svěřenci 27.1.22
Svěřenci 27.1.22

host - 81.144 (?), 28.1.2022 18:33
Máte opravdu pěkné a silné sazenice. Pokud se budu pěstování rajčat věnovat i v budoucnu, asi se zaměřím na rajčata keříčková. Jedno žluté keříčkové si už několik let udržuju z vlastního osiva a jsem s ním velmi spokojen. U červených ovšem zatím mám jen tyčková...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 29.1.2022 20:37

Díky za pochvalu.

Kde ta rajčata pěstujete? Balkón či zahrada? A proč říkáte "pokud"? Rajče je nejkrásnější kytka na mé zahradě a ještě se dá sežrat.laugh

Milan HP

host - 81.144 (?), 29.1.2022 21:24
Tím věnovat se myslím to, že bych jich sklidil ze zahrady aspon dvě tuny. :-D To víte jabloně jsou zatím ve výrobě, švestkový sad chřadne, do velkočesneku už se mně moc nechce a tak se musím něčím bavit. ;-) Taková trochu větší farmářská sklizen by byla další skvělá zahradní výzva. Abych jednou mohl do memoárů napsat i něco jiného než jen: " Když tehdy v okolí viděli tu obrovskou násadu švestek, nikdo nevěřil že je dokážu sklidit. A já jsem to zvládl. Bohužel mně nedali šanci se s nimi vsadit, ale to už byla jen malá vada na kráse a jejich obrovské štěstí..." Já jsem takový zahrádkářský sportovec, protože na profisport nemám zdravíčko...

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 221.3 (?), 29.1.2022 8:46

Vidím, Milane, že to máš pod kontrolou. Škoda že ti nevyšla ostrejšia foto.Rastliny vyzarajú zdravo.

Ja som na skorý výsev 29. októbra použila iba 3 odrody-3 rastliny.2 stálice- Sophie a Maglia si vedú super čakám.že asi za týždeň sa začnú červenať.Ruský skorý hybrid Rasphbery Flame F1(Malinovyje Plamia) ma v tomto smere sklamal. Nahodil síce nejaké púčiky, ale počas môjho pobytu v nemocnici ich zhodil, celkovo je neduživejší a až teraz sa začína trocha spamätávať.

Ďalšiu várku ruských hybridov :Alfons F1,Jack Pot F1,Red Kotja F1, Flame F1 Gold placers F1 plus Subarctic Plenty som vysiala 5. decembra. Ešte pred vyklíčením mi ich z radiátora zhodila naša Daisy, takže odrody sa mi pomiešali. 2 z nich mi už kvitnú, jedna je určite Subarctic Plenty. V prílohe pridávam pôvodné popisy a foto týchto odrôd.

19. januára som vysiala ešte nejaké kompaktné Dwarfy po 2 ks,6 Startiek a 2 Cornabel F1 na rýchlenie v skleníku, predvčerom som ich pikírovala. 

Tak sa už mám čo zabávať.

Eva T.

Alfons F1
Alfons F1
Flame F1
Flame F1
Jack Pot F1
Jack Pot F1
RED KOTJA F1
RED KOTJA F1
Gold Placer
Gold Placer
Subarctic Plenty
Subarctic Plenty

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 29.1.2022 20:20

Evi, tak úplně bez problémů to není. Ostřejší foto zajistím na počkání: mám už foťák. Asi jsem s tím hnul. Tak, hotovo. I jsem to dokázal popsat - člověk se pořád učí. Plody ani květy nejsou vidět, ale nechtěl jsem to rozebírat.

Některé listy si nevedou dobře a já je tedy obírám, aby se to nešířilo. Dneska jsem přesazoval další, takže jsem i kontroloval, jak jsou na tom jednotlivé odrůdy. Nejhůř tím prokazatelně trpí Stupice, pak Arctic Rose, Pink Passion, Start a nejlíp si stojí Aisla Craig - na té není vidět žádné poškození. Holt odolná skotská odrůda. Ani jsem jí nemohl naplnit celý kontejner, má listy příliš dole. Ještě mi zbývá přesadit 3 Pink Passiony, ale děje se mi to, co loni: dwarfy jsou stejně velké, možná i malinko větší než Startky. Nejsou myslím přerostlé ani moc vyčouhlé, ale jejich výška mne přesto trochu překvapila. 

Tak na zdraví zábavy.

Milan 

Levá strana 29.1.22
Levá strana 29.1.22
Pravá strana 29.1.22
Pravá strana 29.1.22

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 221.3 (?), 30.1.2022 6:51

Stupice mi tiež vždy pri takomto rýchlení fyziologicky reagovali najviac(vtedy som si ešte nebola na istom, že tie opuchy s následným usychaním listov je Intumescencia)- asi nemusia slabšie svetelné podmienky s prisvetľovaním. V marci sa z toho spamätali. Po presadení do skleníka boli už v apríli OK a priniesli obyčajne prvú úrodu. Pridávam obr. z mája r. 2017

Eva T.

Apríl 2018 Stupice a Maglia Rosa
Apríl 2018 Stupice a Maglia Rosa

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 30.1.2022 11:40

Právě je mi divné, že ještě Stupice ani nekvetou, když Startky už mají plody a Arctic Rose už kvetou. Ty moje ale půjdou na balkón v kontejnerech, na zahradu už je nechci, nejsou ale vůbec odolné proti plísni bramborové a asi ani Alternarii. Opětné zařazení do repertoáru byla chyba. Kontrolní vzorek neodolných do zahrady bude 1 Start, 1 Aisla Craig (možná 2), 1 Garden Berry a 2 Koralici. To jen abych věděl, zda plíseň vůbec přišla. Jinak všechno ostatní bude aspoň údajně a neprověřeně odolné.

Taky doufám, že se to všechno vzpamatuje venku. Ale i kdyby ty Stupice zahynuly bídnou smrtí, žádná velká škoda. Nevím jak Tobě, ale mně se zdá, že i v poslední době ztratily na chuti a úrodné nikdy moc nebyly.

Evi, založil jsem si z Tvých krásně udělaných popisků jakousi orientační knihovnu. Posbíral jsem všechno z letošního i loňského vlákna Rajčata. Doufám, že se nezlobíš. A jestli ne, můžeš třeba takhle uveřejňovat občas i další? Děláš to fakt vysoce profesionálně. Díky.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025