Rajčata 2022
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 25.1.2022 21:19
Díky.
Jak došlo k té smutné události, tedy úhynu 8 Aztéků?
Waltře, 6 týdnů po výsevu keříčkového rajčete je 7 cm standard. V kolika stupních jsi je měl? Kdysi mi nezbylo místo doma a měl jsem sazenice na nevytápěném schodišti v teplotách 13 - 15°C. Rostly sice šnečím způsobem, ale nevytahovaly se a nakonec z nich byly slušné rostliny. Nebylo něco špatně s osivem?
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 27.1.2022 21:22
A tady je celkový pohled na mé svěřence v polovině přesazování. Zatím se ještě vejdou na jedno okno. Jedu v místo šetřícím režimu.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 28.1.2022 18:33
Máte opravdu pěkné a silné sazenice. Pokud se budu pěstování rajčat věnovat i v budoucnu, asi se zaměřím na rajčata keříčková. Jedno žluté keříčkové si už několik let udržuju z vlastního osiva a jsem s ním velmi spokojen. U červených ovšem zatím mám jen tyčková...
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 29.1.2022 20:37
Díky za pochvalu.
Kde ta rajčata pěstujete? Balkón či zahrada? A proč říkáte "pokud"? Rajče je nejkrásnější kytka na mé zahradě a ještě se dá sežrat.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 29.1.2022 21:24
Tím věnovat se myslím to, že bych jich sklidil ze zahrady aspon dvě tuny. :-D To víte jabloně jsou zatím ve výrobě, švestkový sad chřadne, do velkočesneku už se mně moc nechce a tak se musím něčím bavit. ;-) Taková trochu větší farmářská sklizen by byla další skvělá zahradní výzva. Abych jednou mohl do memoárů napsat i něco jiného než jen: " Když tehdy v okolí viděli tu obrovskou násadu švestek, nikdo nevěřil že je dokážu sklidit. A já jsem to zvládl. Bohužel mně nedali šanci se s nimi vsadit, ale to už byla jen malá vada na kráse a jejich obrovské štěstí..." Já jsem takový zahrádkářský sportovec, protože na profisport nemám zdravíčko...
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 221.3 (?), 29.1.2022 8:46
Vidím, Milane, že to máš pod kontrolou. Škoda že ti nevyšla ostrejšia foto.Rastliny vyzarajú zdravo.
Ja som na skorý výsev 29. októbra použila iba 3 odrody-3 rastliny.2 stálice- Sophie a Maglia si vedú super čakám.že asi za týždeň sa začnú červenať.Ruský skorý hybrid Rasphbery Flame F1(Malinovyje Plamia) ma v tomto smere sklamal. Nahodil síce nejaké púčiky, ale počas môjho pobytu v nemocnici ich zhodil, celkovo je neduživejší a až teraz sa začína trocha spamätávať.
Ďalšiu várku ruských hybridov :Alfons F1,Jack Pot F1,Red Kotja F1, Flame F1 Gold placers F1 plus Subarctic Plenty som vysiala 5. decembra. Ešte pred vyklíčením mi ich z radiátora zhodila naša Daisy, takže odrody sa mi pomiešali. 2 z nich mi už kvitnú, jedna je určite Subarctic Plenty. V prílohe pridávam pôvodné popisy a foto týchto odrôd.
19. januára som vysiala ešte nejaké kompaktné Dwarfy po 2 ks,6 Startiek a 2 Cornabel F1 na rýchlenie v skleníku, predvčerom som ich pikírovala.
Tak sa už mám čo zabávať.
Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 29.1.2022 20:20
Evi, tak úplně bez problémů to není. Ostřejší foto zajistím na počkání: mám už foťák. Asi jsem s tím hnul. Tak, hotovo. I jsem to dokázal popsat - člověk se pořád učí. Plody ani květy nejsou vidět, ale nechtěl jsem to rozebírat.
Některé listy si nevedou dobře a já je tedy obírám, aby se to nešířilo. Dneska jsem přesazoval další, takže jsem i kontroloval, jak jsou na tom jednotlivé odrůdy. Nejhůř tím prokazatelně trpí Stupice, pak Arctic Rose, Pink Passion, Start a nejlíp si stojí Aisla Craig - na té není vidět žádné poškození. Holt odolná skotská odrůda. Ani jsem jí nemohl naplnit celý kontejner, má listy příliš dole. Ještě mi zbývá přesadit 3 Pink Passiony, ale děje se mi to, co loni: dwarfy jsou stejně velké, možná i malinko větší než Startky. Nejsou myslím přerostlé ani moc vyčouhlé, ale jejich výška mne přesto trochu překvapila.
Tak na zdraví zábavy.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 221.3 (?), 30.1.2022 6:51
Stupice mi tiež vždy pri takomto rýchlení fyziologicky reagovali najviac(vtedy som si ešte nebola na istom, že tie opuchy s následným usychaním listov je Intumescencia)- asi nemusia slabšie svetelné podmienky s prisvetľovaním. V marci sa z toho spamätali. Po presadení do skleníka boli už v apríli OK a priniesli obyčajne prvú úrodu. Pridávam obr. z mája r. 2017
Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 30.1.2022 11:40
Právě je mi divné, že ještě Stupice ani nekvetou, když Startky už mají plody a Arctic Rose už kvetou. Ty moje ale půjdou na balkón v kontejnerech, na zahradu už je nechci, nejsou ale vůbec odolné proti plísni bramborové a asi ani Alternarii. Opětné zařazení do repertoáru byla chyba. Kontrolní vzorek neodolných do zahrady bude 1 Start, 1 Aisla Craig (možná 2), 1 Garden Berry a 2 Koralici. To jen abych věděl, zda plíseň vůbec přišla. Jinak všechno ostatní bude aspoň údajně a neprověřeně odolné.
Taky doufám, že se to všechno vzpamatuje venku. Ale i kdyby ty Stupice zahynuly bídnou smrtí, žádná velká škoda. Nevím jak Tobě, ale mně se zdá, že i v poslední době ztratily na chuti a úrodné nikdy moc nebyly.
Evi, založil jsem si z Tvých krásně udělaných popisků jakousi orientační knihovnu. Posbíral jsem všechno z letošního i loňského vlákna Rajčata. Doufám, že se nezlobíš. A jestli ne, můžeš třeba takhle uveřejňovat občas i další? Děláš to fakt vysoce profesionálně. Díky.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|