Rajčata 2022

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 210.166 (?) 
20.1.2022 19:04

Děkuji paní Evě za info.

Ten cocteil crush dávat nebudu. Ta primadella se mi líbí dle obrázku nejvíc. Je to šťavnaté rajče?

Pamatujete na spencer a na keříčkovou Jitku, jestli jste ji dělala?

Díky za info.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 20.1.2022 8:44

Obo, debaty o oblíbenosti odrůd rajčat jsou velice populární. I tady je vlákno "Nejchutnější rajčata". Je dlouhé jako cesta na Měsíc, ale i když si ho pročtete do posledního písmenka, moudřejší nebudete. Na Tomatoville rozjeli podobné téma a tam to limitovali počtem 3 top rajčat. Odpovědělo docela hodně lidí, ale málokteré rajče se tam objeví dvakrát či dokonce víckrát. Start se tam objevila 2x - ode mne a od Vladimíra.smiley Naopak Vilmu jsem ze svého seznamu vyřadil pro nízkou odolnost vůči chorobám.

Šlechtění rajčat v poslední době nabylo takových rozměrů, že co zahrádkář, to jiný seznam. Při těch počtech typů, barev a odrůd ani není divu. Také tam vznikla diskuze, ze které jasně vyplynulo, že při popisu chutí používáme podobná slova, ale představujeme si pod nimi trochu jiné pojmy. A o subjektivních preferencích a místních podmínkách už ani nemá cenu psát.

Napadlo mne otočit to naruby a asi hned to vlákno založím: "Odrůdy rajčat, které už rozhodně nechci." Jako varování před plýtváním časem a energií. Mohlo by se to taky jmenovat "Největší propadáky." No a samozřejmě zdůvodnění. Jdu na to.

Milan HP

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 210.166 (?), 20.1.2022 18:52

Já pěstuji rajčata již 40 let a de fakto dělám hlavně start protože se mi zdá nejlepší. Zkouším, ale většinou je to zklamání. Asi proto, že start je nesmírně těžký soupeř.

host - 81.144 (?), 20.1.2022 18:43
Ano, ten výběr je opravdu neuvěřitelný a já osobně 99,9% vůbec neznám. Jsem rajčatový zelenáč. Kdyby byla odrůda, které se po tepelné úravě rozplynou slupky a budou neznatelné, bylo by to fajn. Odpadlo by pásírování, loupání, vybírání atd. Nemám vůbec rád, když se třeba v leču vyskytují ruličky slupky...

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 210.166 (?), 20.1.2022 18:57

Já pěstuji rajče, které má velmi slabou slupku a myslím, že se ta slupka rozšlehá při dělání základu na omáčky a pizzzu. Musel bych se zeptat drahé polovičky, ale zda si to bude pamatovat, tot otázka?

host - 81.144 (?), 20.1.2022 19:07
Já mám rád v leču a nebo na pice celé kousky rajčat. Lečo na způsob rajské omáčky, to není můj šálek kávy. Až na ty slupky... Pokud máte takové, aby zůstalo při tepelné úpravě pěkně na kostičky a slupka při konzumaci nedrhla v krku, klidně se zeptejte.

host - 81.144 (?), 17.1.2022 18:35
Prohlížel jsem si vaše sazenice v krabicích od mléka, bohužel ne všechny obrázky se mně ukáží, to je chyba mého zařízení, ale ty které jsem viděl vypadají opravdu pěkně a věřím že se vám podaří případné problémy se zdravotním stavem zvládnout. Ty sazeničky zatím jde pohodlně přesunout třeba na balkon, když nebude mrznout a postříkat je tam. Přeju hodně štěstí.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 17.1.2022 19:29

Díky za pochvalu. Také doufám. Zatím si vlasy nervu.laugh

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 21.1.2022 17:33

Nemůžu odolat, musím se pochlubit. 2 Startky mají po jednom plodíku, dvě Arctic Rose kvetou. Na snímku je to nejprvnější rajče, to druhé je jen špendlíková hlavička. Loni jsem podobný snímek uvěřejňoval 19.1. Už téměř dohnaly tu ztrátu 15 dnů z pozdější výsadby. Vzhledem k tomu, že už kvetou, nasadil jsem hnojivo 7-11-36. Zajímavé ovšem je, že oproti loňsku jsou mnohem nižší, a to i přesto, že používám míň svítidel - stále jen 2 LED žárovky po 20W. Přesazení oddaluju co nejvíc kvůli prostoru.

Milan HP

21.1.22 - první plod
21.1.22 - první plod

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 25.1.2022 11:33

Tak už to nešlo dál odsunout, takže jsem byl nucen začít přesazovat. Dělám to postupně, kořenový bal namáčím do roztoku lignohumátu na cca 3 hodiny a pak jdou do 7,5l kontejneru s velkými dírami ve dně. Až je budu dávat na balkón, dám je do většího kontejneru s hlínou tak jak jsou. Počítám s tím, že kořeny pak prorostou do nové směsi a budou mít živin dost. Do každého květináče přidávám tak 40 3-5mm kamínků zeolitu na udržení vlhkosti a živin.

Na fotce z dneška je nejvyvinutější Startka těsně před přesazením.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025