Plíseň bramborová 2021 - stav fronty

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?)
30.9.2021 10:17

samozřejmě i pod stříškou se na rostlinách sráží rosa a díky ní vzklíčí spory plísně na rostlině, ale rosa není každý den a zpravidla jí není takové množství, aby stékala po rostlině. Vždy jsem měl za to, že nejdřív plíseň kontaminuje listy a při dešti stékající vodou se pak roznáší dál po stoncích a plodech. Potvrdil mi to loňský stav ve skleníku, kde problémy s plísní nejsou, ale v místě pootevřeného větracího okna, kudy mi napršelo dovnitř, se plíseň rozšířila na rostlinách postupně od shora až dolů od listů až po plody. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 30.9.2021 10:17

samozřejmě i pod stříškou se na rostlinách sráží rosa a díky ní vzklíčí spory plísně na rostlině, ale rosa není každý den a zpravidla jí není takové množství, aby stékala po rostlině. Vždy jsem měl za to, že nejdřív plíseň kontaminuje listy a při dešti stékající vodou se pak roznáší dál po stoncích a plodech. Potvrdil mi to loňský stav ve skleníku, kde problémy s plísní nejsou, ale v místě pootevřeného větracího okna, kudy mi napršelo dovnitř, se plíseň rozšířila na rostlinách postupně od shora až dolů od listů až po plody. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 30.9.2021 12:05

Waltře, máš pravdu, ale není to všechno. Spóry se šíří jak vodou, tak vzduchem a klidně napadnou i přímo stonek. U mne venku jsou většinou napadené nejdřív spodní listy, takže spóry nejspíš přináší vítr. No a pokud padne rosa, mají dost vlhkosti, aby "vyklíčily". A pak nákaza pronikne do oběhového systému rostliny, čímž se časem nakazí i dříve zdravé plody. Tedy u neodolných odrůd. Letos jsem to krásně viděl na Mongolském Karlikovi: během 2 dní se u něj nakazily všechny plody - ani jeden jediný nezůstal zdravý. K tomu by zvenku nedošlo, alespoň něco by zůstalo zdravé. Ta časová prodleva mezi nakaženým stonkem a většinou plodů je způsobena jistou filtrovací schopností napojení rostliny na plod. A také tím, jak moc rostlina daný plod ještě vyživuje. Dokazuje to fakt, že když jsem je promptně (do 48 hodin od objevení napadeného stonku) letos otrhal, z cca 20 kg mi v chalupě bez vady uzrálo celých 17 kg. Na rozdíl od jindy jsem se nepokoušel rostliny zachránit, protože jsem si říkal: "Co má být? Máš dost odolných, tak proč lpět na těch neodolných?" A v tom je právě podstata odolnosti proti plísni: ty odolné totiž nevpustí nákazu do svého oběhu. Mí odolňáci mají napadené spousty listů a i stonky, ale plody jsou stále z cca 95% zdravé a zrají. A řízky se mi nakazily nejvíc v první půlce září, kdy tady vůbec nepršelo, jen byly silné rosy. A také převážně odspodu, ale většina plodů je stále zdravá, takže je na rostlinách nechávám, zralá sklízím. Pravda, když jsem viděl tu spoušť, pro jistotu jsem z nich otrhal asi 4 kg nezralých ze spodních vijanů. Z těch 4 kg nebyl ani jediný plod napadený. A už jich polovina krásně dozrála. No, připouštím, že mne jejich chuť zklamala, ale to možná je způsobeno i chladnějším počasím a kratším dnem. Takže jdou do protlaku.sad

Milan HP

host - 28.103 (?), 30.9.2021 12:55

Panel Milane,

já přemýšlím, že konstrukci udělám z PVC trubek zakoupených na aquatopshop.cz a k tomu agrofolii.

Minulý rok jsem koupil foliak, co měl kašírku. Bohužel bydlím v oblasti kde moc slunko nesvítí a myslím, že ta použitá kašírka dost světla utlumí... Velký problém byl v létě s kondenzací. Já bych nechal přední a zadní část otevřenou v létě pořád. Parkrát udělat postřik fungicidem snad to bude OK. Ještě teď mám ve foliáku rajčata...

host - 28.103 (?), 30.9.2021 12:57

Tu folii lze upevnit rozříznutím jedné z trubek a nasazením na druhou. Ta folie vyjde asi na 700Kč v rozměru 3x6m. Ty trubky něco kolem 3-4tisíc, podle toho jakou konstrukci vymyslíte...

host - 28.103 (?), 30.9.2021 12:59

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 4.10.2021 23:53

Upřímně se přiznám, že netuším, co je kašírka.

Ano, oblouky zamýšlím udělat z vysokotlakých plastových trubek na vodu. Jsou silnostěnné a dobře drží tvar. Proti dešti použiju polypropylénovou fólii, která propouští ještě daleko víc světla než igelit. Oblouky proklemuji mezi sebou bambusovým prutem a celé to zavětruji buď do země nebo do kamenné terasy. Spojovací prvky budou klipsy na papírové fascikly. Po stranách ale bude pouze netkanka napuštěná fungicidem smíšeným se silným smáčedlem. Třeba i tím, které má ochrannou lhůtu 60 dní, o kterém se zmiňoval Kuky: na rajčata se totiž dostane jen minimálně, pokud vůbec.

Kondenzace pod netkankou nejspíš vůbec nebude (vítr jí hodně pronikne), podle mé dosavadní zkušenosti, problém. Ideální zalévání by bylo trubkové, přímo k rostlinám bez nutnosti otevřít kryt, ale to už nedám. Takže budu zalévat navečer, kdy vítr většinou utichne. Otevřu a co nejrychleji zase zavřu. Tutovka to není, ale určitá šance ano. No a když to nevyjde, stále budu mít své odolné odrůdy a u těch není nezbytně potřeba uplatňovat žádná protiplísňová opatření. Tohle celé vlastně vymýšlím jen pro své "neodolné miláčky", kterých se nechci vzdát.

Milan HP

host - 28.103 (?), 5.10.2021 7:16

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 5.10.2021 12:33

To jste mi moc nepomohl. Ale vyhledal jsem si to: vícevrstvá fólie s vyšší odolností. Český vynález. Jojo, pořád je co se učit. Možná, že by byla vhodnější než polypropylénová, kterou zamýšlím použít. Dík za námět k přemýšlení.

Milan HP

host - 28.103 (?), 5.10.2021 14:10

Pokud máte hodně sluníčka, pak se vyplatí. Já tu mám sluníčka málo, tak zvolím asi tu klasickou agrofolii.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 29.9.2021 21:12

Ty dovolené! Přesně tohle se mi stávalo před lety, když jsem stříkal Kuprikolem. 10 - 14 dovolené a všechno to úsilí bylo v háji. Tak jsem díky tomu i přerušil pěstování rajčat. angry Pokud není nikdo, kdo by za nás postříkal (což je z říše snů) a my si tu dovolenou chceme dopřát i v létě, to nejlepší, co mohu doporučit jsou p.b. odolné odrůdy. Pokud to chytnou, nepodělají se z toho a stále plodí zdravé plody. I když vypadají příšerně: hnědé listy, stonky a občas i vijany postižené - stále je valná většina plodů naprosto v pořádku. Bez postřiků. A teď už i bez zalévání, protože se bojím, že popraskají.

Chystám se uveřejnit seznam plísni bramborové odolných odrůd. Docela dost z nich je i volně k dostání u nás. Ale musí to počkat, teď je pořád ještě co dělat na zahradě.cool

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024