Obyčejný rýč vs. Fiskars
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?) 30.1.2012 18:36
Mohl byste doplnit typ rýče Fiskars, který jste zlomil?. Jistě by bylo vhodné, aby každý z diskutujících uvedl typ výrobku (číslo) nebo aspoň úhel o který je odkloněna čepel od násady. Pokud jde o odklonění 26° jde o hybrid mezi lopatou a rýčem. Na jaře si takový rýč chci koupit, potřebuji totiž překatrovat 4 m3 slehlého kompostu, který nejsem schopen lopatou odrýt a rýčem nedohodím na síto. Jistě najde uplatnění i při hloubení jam pro stromy a keře, atd., ale jinak souhlasím s pány Mirkem a PP a při rytí záhonů a podzimním rytí jistě sáhnu po svém nerez rýči, který má lepší vlastnosti při otáčení a zaklápění půdy (silové poměry).Jinak chápu ovocnáře (pana Vysloužila), že se jim pro řadu činností lépe hodí rýč Fiskars, stejně jako všechny zahradníky (např. pana Stanislawa), který na podzimní kultivaci má mechanizaci a velké plochy neryje.
Mr Big
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 22.4.2014 9:49
Je to stará vesta. Aby byl výrobek (jakýkoli) koupen, musí zaujmout. Podmínky zaujmutí jsou dvě:
1) informační upoutávka ze strany výrobce a prodejce
a
2) zájem (= chtíč) zákazníka, potenciálního kupce.
Pokud jsou obě podmínky splněny, obchod se může uskutečnit. Pokud je jedna z nich nefunkční, k obchodu s největší pravděpodobností nedojde. Intenzitou a rafinovaností informační upoutávky lze regulovat a povzbuzovat zájem zákazníkův (= reklama). Motivace zákazníkova zájmu mohou být všelijaké až roztodivné, například zvědavost, líbivost a vzhled, náhrada staršího nefunkčního, touha o ulehčení si práce, mít něco lepšího než soused, touha po novém nepoznaném,…a desítky dalších, včetně jejich kombinací. Není na tom nic závadného, je to obyčejný princip trhu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.2 (?), 29.12.2011 0:02
Kupujete na dlouha leta a nechcete se nadrit.Doporucuji Fiskars, cena je sice, oroti obyc.vyssi, ale dobre se s tim dela, dobra nasada i material ryce.Lacina vec, draha vec ve wskutecnosti.Fiskars stoji cca.800KC, neni to zrovna malo, ale vyplati se.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 30.1.2012 18:36
Mohl byste doplnit typ rýče Fiskars, který jste zlomil?. Jistě by bylo vhodné, aby každý z diskutujících uvedl typ výrobku (číslo) nebo aspoň úhel o který je odkloněna čepel od násady. Pokud jde o odklonění 26° jde o hybrid mezi lopatou a rýčem. Na jaře si takový rýč chci koupit, potřebuji totiž překatrovat 4 m3 slehlého kompostu, který nejsem schopen lopatou odrýt a rýčem nedohodím na síto. Jistě najde uplatnění i při hloubení jam pro stromy a keře, atd., ale jinak souhlasím s pány Mirkem a PP a při rytí záhonů a podzimním rytí jistě sáhnu po svém nerez rýči, který má lepší vlastnosti při otáčení a zaklápění půdy (silové poměry).Jinak chápu ovocnáře (pana Vysloužila), že se jim pro řadu činností lépe hodí rýč Fiskars, stejně jako všechny zahradníky (např. pana Stanislawa), který na podzimní kultivaci má mechanizaci a velké plochy neryje.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář (161) - 75.62 (?), 30.1.2012 19:03
Ano, je to presne ten typ ryce, o kterem pisete (26 stupnu). Vzdy povolil svar. Opravdu nechci znovu spekulovat o tom, zda to zpusobila konstrukcni chyba, nebo neumerne zatezovani. Tvrzeni, ze jsem s nim doloval parez, je treba brat s rezervou a pouzil jsem ho castecne jako nadsazku, abych zduraznil, ze Fiskars reklamuje vse. Ano pouzil jsem ho k obryti parezu a vypaceni/preseknuti nekterych tenkych korinku. Soudny clovek pochopi, ze dolovat parez jako takovy jsem s nim nemohl. K tomu jsem pouzil krompac. Myslim, ze jednou povolil svar pri ryti, kdyz se o neco zasekl a podruhe uz si duvod presne nepamatuju. Ale jinak absolutni spokojenost. Ryti samotne je s timto rycem neporovnatelne pohodlnejsi a rychlejsi nez s obycejnym rycem. Poslouzi i jako lopata. Na zahradnicke prace je zkratka idealni. Verim, ze lide, kteri jsou zvykly desitky let pracovat s obycejnym rycem, se uz tezko budou preorientovavat na neco jineho. Zvyk je totiz zelezna kosile a v tomto pripade jde i o fyziologicke prizpusobeni urcitych casti tela.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 30.1.2012 20:44
Jen tak pro zajímavost, za jak dlouho s tímto rýčem uryjete 50 m2, ev. kolik rýčů Fiskars to asi je? Nerozumím tomu co je to fyziologické přizpůsobení rýči Fiskars. Já jsem si myslel, že při rytí rýčem Fiskars se dělají stejné pohyby jako při rytí normálním rýčem. Já zašlápnu rýč do země, sjedu levou rukou po násadě, zvednu odrytý kus země, zaklopím ho na místo a tak pokračuji dále v rytmu asi 400 rýčů za hodinu. Vydržím to tak 4-5 hodin a jsem pořádně unavený. Přiznávám se, že jsem jak vy říkáte stará páka.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|