Obyčejný rýč vs. Fiskars

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
19.3.2014 21:49

Dobrý večer Stanislawe.

Prosím, hoďte mi do SZ odkazy na ten školkařský rýč. Odkazy na výrobky neprodávané reklamními partnery tohoto webu nemají dlouhou životnost a pak tak se v tak dlouhém vlákně jako je toto něco skutečně objektivního hledá. Zejména pak když sem dají někteří přispěvatelé foto kovaného rýče s násadou z válcované oceli a kritizují ho, že je svařovaný a s dřevěnou násadou. Možná je to tím, že si na špičku nosu koukají přes zrcadlo a tam je vše stranově obráceno.

Toho číňana si také koupím, musím přeci dát něco dětem na pískoviště na hraní. No za 130,- nekupte to i kdyby to bylo z lisovaného plechu a s násadou z gumovníku či akátu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 18.68 (?), 19.3.2014 22:06

Zadejte si do vyhledavač jen rýč ideal a máte to. Co se týče toho možná vtipu o násadě z akátu, tak zrovna akátová násady by byla u rýče perfektní. Používal se akát třeba také do kladiv, protože při práci toto dřevo nepálilo v dlani. Kdysi jsem lezl po skalách a stále to kladívko mám i s topůrkem, které jsem si sám tehdy vyrobil. Stanislaw

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 19.3.2014 23:18

Co mám zkušenost, tak akátové dřevo pálí, ale tam kde se dá pracovat v rukavičkách má lepší vlastnosti než jasan. Tedy pálení se neprojeví, pokud se při práci dlaně nezpotí a tříslovina vylouhovaná potem ze dřeva nezačne odmašťovat kůži.

host - 96.2 (?), 19.3.2014 23:22

Zrovna akát v dlani pálí, byť má jinak výtečné mechanické vlastnosti. Topůrka, držadla, madla, střenky-rozhodně ne z akátu.. Jen pro info-dal jsem si také do vyhledávaače "rýč ideál" abych viděl o čem píšete a hend první 2 fotky jsou zlomená násada-ale možná to není ten který myslíte.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.3.2014 13:14

Tip pro dnešní den. Vemte rýč Fiskars a zaryjte ho kolmo do trávníku těsně podél betonového chodníku/panelu na plnou hloubku. Pak přitažením k sobě upravte kritizovaný úhel 30° na požadovaných 18°. (anebo si kupte Bahco právě s požadovaným úhlem).

host - 96.2 (?), 21.3.2014 13:41

Spíše bych řekl že rýčů nazvaných "Ideal" je celá řada od různých výrobců. Prostě by postačilo, kdyby pisatel uvedl o jaký rýč se jedná (link, stránku s fotkou, odkaz...). Dosud jsem do této debaty nezasahoval a problémy rýču se mne příliš netýkají. Nehledám náhradní násad, nehledám ani rýč. Nicméně jen pro zajímavost bych rád viděl o čem je řeč. Každý rýč se dá zlomit a ohnout a jedna fotka příliš nevypovídá.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 21.3.2014 14:35

Ten zlomený rýč je asi zřejmě diskutovaný "školkařský speciál", protože má hluboký tulej a téměř nulový odklon mezi pracovní částí a násadou. To je důležité při dobývání jednotlivých sazenic při zachování oatatních v řadě. Ovšem je otázkou, jestli kritizující rýč zlomil osobně, nebo těch 7 rýčů během 20 měsíců zlomili jeho levorucí zaměstnanci.

Shrnul bych to asi takto. Přes internet se dá nakupovat poze rýč, který se dá někde fyzicky v kemenné prodejně nebo u souseda osahat. To platí i pro zprofanovaný Fiskars, protože některé typy se liší od sebe pouze délkou násady nebo délkou pracovní části. Někomu vyhovuje nejprodávanější a někdo potřebuje si připlatit za delší násadu. Někdo za teleskop, protože ten jediný se dá zkrátit pod standardní délku. Ani jeden Fiskars není pro kolmé zarytí ve stísněných podmínkách.

host - 96.2 (?), 21.3.2014 15:36

Stando, díky za komentář. Co se rýče týče, jsem naprostý laik a netuším co je to školkařský rýč či školkařský speciál (je to totéž?) ani jak se liší od ostatních. Násada vypadá na buk (a také se z něj obvyle dělává). Pokud jí někdo zlomí tak musí velmi usilovně páčit a nese důsledky. Nicméně se přiznám, že komentář na stránce živéploty jsme četl až nyní, předtím jsem jen koukal na obrázky rýčů. Neumím si dokonce vůbec představit jak by jakýkoliv rýč s takto velkou plochou čepele zabodlý celý do tvrdé hlíny mohl odolat mému páčení.

Každopádně se těším, že se v diskuzi objeví odkaz nebo obrázek jak vypadá a jak se liší různé typy rýčů.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 21.3.2014 18:50

Představte si ve školce naškolkovaný materiál na šířku čepele rýče od sebe a dostanete za úkol nepoškodit sousední rostliny a vyrýt zákazníkovi právě tu jím vybranou růži, jabloň,... Na to potřebujete rýč, kterým na 4 stranách kolmým zarytím vyříznete hranol a ten pak podrytím ze strany dostanete ven. Právě pro to zarytí mezi rostlinami v půlce řádkového sponu potřebujete to co jste našel na těch obrázcích. Naopak na sázení, k výkopu sázecí jámy potřebujete rýč s tvarováním jako je fiskars, bahco aj. ergonomické rýče. Na klasickou kultivaci rytím je pak lepší ergonomický rýč než školkařský, ale nejlepší na to je klasický jaký se prodával před rokem 1989 v každém železářství. No a ve školkařské velkovýrobě rýče moc neužijí, protože vyorávají po celých řádcích - na youtube najdete určitě videa.

S.

host - 189.101 (?), 25.3.2014 13:00

Takovýmto způsobem upravují nářadí jen barbaři. Po takové úpravě, nemusím mít ani jedno, to je ani lopatu a rýč teprve ne.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz