Údržba motoru Honda GCV 160 - 5,5 HP

host - 163.242 (?) 
11.6.2007 7:28

Děkuji, i když ty snímky z manuálu nepřečtu ani po zvětšení. Budu si pamatovat ty vůle, jak jste napsal.

V té příručce uživatele se píše, že ventilové vůle pokud uživatel nemá patřičné vybavení a schopnosti, má na seřízení ventilů dát motor autorizovanému servisu. Jenomže uživatel, byť má potřebné vybavení, hodnoty, na které se to má nastavit, nenajde.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388), 11.6.2007 16:05
Nevím, jak se v tom vyznáte, ale ventilové vůle tam uvedeny jsou. To je spíše upozornění na neodborné zásahy a seřízení - tedy obrátit se na odborný servis. Snímky co jsem vložil, nebo z manuálu? Já je nemusím zvětšovat a jsou čitelné.

host - 11.99 (?), 11.6.2007 17:34
V příručce se píše o vybavení a schopnostech. Pokut vám to není jasné z první fotky pak vám chybý to druhé a opravdu běžte do servisu a ušetříte. Když to budete dělat sám může se stát že nebude těsnit víko rozvodů a bude vám protékat olej a vy budete vaštvanej protože jste to neutěsnil tím čím se má a nebo přetáhnete šrouby co drží víko a toto se prohne a tak to půjde dál a dál.

host - 163.242 (?), 12.6.2007 6:40

O.K. omlouvám se, v tom manuálu jsem ty vůle našel. Škoda, že pod tabulkou se servisními intervaly není odkaz na příslušnou stranu.

Jinak se musím přiznat, že se servisy většinou nemám moc dobré zkušenosti. Na vahách je na jedné straně možná praxe, ale snaha práci co nejrychleji odbít, eventuálně i něco ošidit, aby se vidělalo a na druhé straně je možná méně praxe, ale snaha udělat vše pečlivě, aby zařízení, co nejdéle sloužilo. Nakonec, ať se rozhodnete si seřízení dělat sám a nebo jdete do servisu, vždycky riskujete.

Nemohu tvrdit, že jsem nikdy neukroutil žádný šroub ani, že se mě vždy vše povedlo utěsnit napoprvé. Ale tak to chodí i v autorizovaných servisech. I když jistě tam, co mě trvá odpoledne, mají za hoďku, nebo ještě rychleji.

Pane 11.99, prosím, mohl byste se podělit, čím správně těsnit víko rozvodů? Jestli jsem to pochopil, normální těsnění tam nebude a musí se tam nanést nějaký speciální materiál. Všiml jsem si, že podobně skříň motoru je těsněna nějakou hmotou, která se při stažení vytlačila ven (a asi i dovnitř), zatímco u Tecumsehu, který jsem někdy rozdělával, bylo papírové těsnění.

Myslel jsem si, že prostor, který zahrnuje objem pod víkem rozvodů, může být odvětrán do vzduchového potrubí mezi vzduchovým filtrem a karburátorem. Tím pádem pak může být pod víkem rozvodů mírný podtlak proti okolí a tak mi připadalo, že to není místo na těsnění zvlášť náročné. Z vašeho sdělení bych si typnul, že u Hondy je to jinak. Mohl byste prosím popsat, proč je u Hondy pod víkem rozvodů přetlak? Skříň je neodvětrávaná?

Jiří S. (aby z toho nebylo J.S.)

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388), 12.6.2007 8:23
Těsnění jsou papírová, jak jste uvedl, dále tekuté těsnění je např. Paulin (mě se osvědčil) - černý těsnící tmel. Jsou jiné tmely, silikony, ale cena je většinou vyšší - je nutné si pozorně přečíst návod a přesvědčit se o vhodnosti použití (odolnost na teploty, oleje, benzín a pod.). Odvětrání klikové skříně je vidět na přiložených obrázcích a je vyústěno do vzduchového filtru. Snad je vidět i použitý tmel Paulin na krajích těsnících ploch.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 163.242 (?), 13.6.2007 6:07

Děkuji za informaci. Byl bych asi sáhnul po Lukoprenu, co je do 300°C. Pokusím se sehnat Paulin tmel. Jakou máte zkušenost s jeho odstrňováním při opakované demontáži?

Už se bojím, že jsem to v "owner's" manuálu zase přehlédl, ale nenašel jsem doporučený interval na výměnu rozvodového řemene, Přičemž se bojím, že nedodržení tohoto intervalu může znamenat značné riziko pro motor. Máte o tom nějakou informaci a nebo jsem opravdu zase nepozorný?

Jiří S.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388), 13.6.2007 18:11
Rozvodový řemen podléhá opotřebení, a také stárnutím materiálu se zvyšuje riziko, že praskne. Ovšem je třeba si uvědomit, že u aut je limit cca 80 000 km, takže u sekačky je to o pravidelném servisu - při servisní prohlídce je provedena kontrola stavu řemenu a podle toho je provedena výměna, nebo se ponechá. Je vidět po sundání krytky (OHC), kterou je nutno sundat pro seřízení ventilů. Jestli máte motor nový, tak bych se zaměřil na kvalitní olej, čistý vzduchový filtr, kvalitní benzín a ostrý pracovní nástroj u sekačky. Toto je pro zkušené, nebo ještě raději kvalifikované. Samotný se do toho nepouštějte, nebo se domluvíme a můžete se napoprvé podívat. Paulin se odstraňuje na plocho ostrým nožíkem v pohodě, potom odmastit a nanést na obě strany - mezitím trochu zavadne a dosedací plochy přiložit. Je nutné mít vše správně složené a trefit se napoprvé, jinak je nebezpečí netěsností.   

host - 4.243 (?), 14.6.2007 11:35
Rozvodový řemen u motoru GCV je na celou životnost motoru. To v případě, že nenastane závada, která může řemen poškodit a nebo pokut nejde o kopii motoru Honda. Motor ani není konstruován na běžnou výměnu řemenu během životnosti. Každopádně by měl motor vidět jednou za rok dobrý servis.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388), 14.6.2007 13:38
Jak není konstruován na výměnu rozvodového řemenu. Když bude mít řemen vadu, tak se dá vyměnit stejně, jako naražená klika, nebo vadný regulátor. 

host - 4.243 (?), 14.6.2007 14:04
Na běžnou výměnu jsem napsal. To znamená, pokut není problém, že se měnit nebude (jako u aut) a vydrží celou životnost motoru. Jinak se totiž musí rozpůlit motor i pro opravy které popisujete. Upravil jste si to po svém.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz