Špičaté zelí



                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?) 
30.9.2021 10:55

osvědčil se způsob, kdy po sklizni raných brambor v půli července jsem na jejich místo do jednoho řádku zasadil předem připravenou sadbu špičatého zelí.Zelí jsem hned od počátku přikryl tunelem ze záclony s1mm oky. Tu jsem odstranil teprve začátkem září. Molice a bělásci se sice ještě snaží, ale na poměrně slušných hlávkách už nestihnou napáchat škody. Takto mám nyní ke sklizni dorůstajících 12 hlávek křehkého zelí k přímé konzumaci na salát.Walter


  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 13.10.2021 14:12

zelí pěkně dál rostou, je to zajímavá alternativa, co dát na záhon po sklizni raných brambor. Walter


                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 18.10.2021 10:02

Waltře ahoj. Zelí Murdoc F1 je špica v obou smyslech slova. Sice v pozdějších fázích má tendenci praskat, ale to je tím, že už je dávno na záhoně přesčas. A roste dál. A ty prasklé hlávky nehnijí. Nesmím mu příští rok dávat tolik času a začít sklízet dřív nebo sít později. Ale mám ho tolik, že si teď lámu hlavu co s ním.indecision

Milan HP

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 18.10.2021 10:54

Ahoj, Milane, jsem na tom podobně, špičaté zelí super k přímé konzumaci. Na kysané zelí je ho ale podle mě škoda. Když praskne hlava, je vidět, že už je nejvyšší čas na sklizeň. Jinak když mám něčeho nadbytek, tak to rozdám. Když to nespotřebuje rodina, přijdou na řadu další, kteří dar ocení. Walter

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 18.10.2021 19:38

Waltře, dělám s tím rozdáváním, co můžu. Přeci jen se mi to ale nechce rozdávat kolemjdoucím. Nakonec jsme udělali salát - čelamádu za studena. Ze 4 kil, tedy asi 10% toho, co jsem vypěstoval. Dal jsem asi 30 sazenic - ne všechny se vyvedly. A to je tak na dva roky, pokud to vydrží. No nic, tohle nejsou tak nepříjemné starosti. Však ona se nějaká obdarovaná oběť ještě najde.

Vždycky toho zaseju či zasadím moc: buď mám velký voči nebo jsem pesimista a počítám s velkým "odpadem". Spíš to druhý. A pak jsem v šoku, když se urodí.surprise

Zajímavé je, že 4 kontrolní sazenice, co se nevešly pod netkanku, rostou normálně a nepraskají. Jsou sice trochu prožrané, ale vnitřky se zdají být jsoucí. Prostě molice mi nechtěně urychlily zelí i kapustu. Příští rok 10 a dost. A kedlubny jsou větší ty z venku než zpod netkanky. Takže ty už vůbec nebudu chránit, kromě občasného omytí vajíček molic alpou. To jim bohatě stačí.

Milan HP

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 19.10.2021 8:59

Výborné je marinované zelí, jde udělat i z nezimních odrůd. Pokud nemáte odpor k pyrosiřičitanu. Ten ale časem vymizí a bez potíží se dá jíst syrové.

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 19.10.2021 19:55

Díky. Už jsem vyhledal recept. Pyrosiřičitan mě neděsí: ve mně té chemie koluje tolik, že jeden konzervant navíc nehraje roli. A furt ještě žiju, tak co.

Milan HP

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.142 (?), 20.10.2021 9:22

Zpracovávám tak přebytky letního zelí, které dozraje najednou a není hned jak využít. Funguje to dobře, nekazí se a chutná nám to.

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 13.11.2021 15:19

díky letošnímu teplému podzimu špičaté zelí na záhonech ještě stále roste. Takhle pěkně narostlo na záhonu, kde před ním byly letos rané brambory. Walter


                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 13.11.2021 16:46

Pěkné zelíčko. Ten Murdoc je opravdu vynikající odrůda. Mám jich na záhonu ještě pět a taky se zdá, že ještě rostou. Udělal jsem marinované zelí bez zavařování, tak jsem zvědav, jaké bude. Zelný salát s paprikami a mrkví je výborný a rychle mizí. Taky bez zavařování. Nemáš nějaký nápad, jak uchovat kapustu?

Jen ale otázka: kde bydlíš, že u vás vykouklo slunce? Já už jsem slunce neviděl nejmíň 4 dny. Tady je to jak pod duchnou a nahoře je všechno v mracích a hnusně mokré. Ale ještě tam stále nemrzlo. Včera jsem tam jel plný odhodlání pracovat, hlavně rýt, ale rychle jsem naložil zeleninu do auta a udělal čelem vzad. To prostě nešlo. A dneska je to počasí stejné.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika