Špičaté zelí

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 158.138 (?) 
29.12.2023 15:09
Hledám, hledám, až jsem objednal špičaté zelí express, hlávky 1-1,2 kg, extra ranné,45 dnů od výsadby sazenic, tak už se těším, příští týden to vše výseku, květáky, kapustu... do fiedelkraut nejdu, je pozdní, bylo by sezrano drepciky. Pak poreferuji.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.48 (?), 30.12.2023 8:14

Miloši, není to moc brzy?

Vladimír

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 30.12.2023 10:31

Taky se mi zdá, že je to příliš brzy. V truhlíku za oknem se klíčící rostlinky bez přisvětlování budou příliš vytahovat a v nevytápěném skleníku zas nebudou v důsledku nízkých teplot dostatečně růst. I když jsem někdy výsev košťálovin realizoval ihned na začátku února a jindy dokonce až v druhé půli, nakonec nedostatek tepla způsobil, že sklizeň byla přibližně ve stejnou dobu, tedy nejdříve začátkem června. I když Walcheren Winter 5 by to asi mohl stihnout dříve. Walter

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 158.138 (?), 30.12.2023 11:04
Ano, máte určitě pravdu, chci to zkusit, protože začátkem května už pottebuji vyklidit skleník pro rajčata a papriky. V březnu, začátkem, bych to tam vysadil. Doma budu prisvecovat, okno mám na západ, svitim od 8-12, pak od 16-20. Bazalka mi takto jde skvěle momentálně. A plánují také využít balkón, pokud by bylo nad nulou, mohl bych je přibrzdit tam. Ne že bych na vás, zkušené, nedal,ale natlouct hubu si asi musím sám. Ostatně, to poznám za měsíc, a případně výseju znova, a to už bude podle vašich rad. Jsem povzbuzen, jak mi květák teď narostl, škoda jen že jsem pro pokus dál jen tři sazenice a ne plný skleník, dnes budu sklízet, páč jsem se dočetl že ta odrůda co mám má růžici jen kolem 350g, a to už asi má.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.48 (?), 30.12.2023 12:09

Semena už asi máš nakoupené. Prozraď prosím jaké rané odrůdy od salátu a košťálovin máš. Já chci také zkusit předpěstovat tento sortiment doma za oknem, ale zatím váhám, které odrůdy nakoupit. Jinak já začnu až někdy začátkem nebo v polovině února. Momentálně zkouším, jak budou vyklíčené sazenice reagovat na nějaké přisvícení.Bez něho nejsem za oknem schopen vypěstovat kvalitní sazenice.

Vladimír

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (208) - 158.138 (?), 30.12.2023 13:43
Květák ranný Beta a Bora, špičaté zelí Express - píšou 45 dní a hlávka kolem kila, brokolice Cabbage Vegetables F1 a kapustu Ranná žlutá, zelí pekingské Forco f1. Podotýkám že s odrůdami nemám zkušenosti, jen jsem je vybral, jak už jsem psal, jsem v kostalovinach začátečník. Co se týká salátů, máme nejraději listový Dubáček a římský salát, ty nepredpestovavam, sejí rovnou do skleníku koncem února až začátkem března. Tak to máš jako inspiraci.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.48 (?), 30.12.2023 19:13

Já jsem dnes probíral nabídku SEMO a Moravoseed. Chci udělat nějký výsev košťálovin a salátu v první polovině února. Výsadba v polovině března do tunelu přeneseného z ozimých cibulí.Zatím se mně zdá nejlepší kapusta Raketa (pro ryclení ve foliovnících), zelí Murdoc F1 (hlavně kvůli dobrým recenzím), brukve Kref F1 nebo Korfu F1, podle popisů vypadají rovnoceně, k tomu salát Bremex. Brokolice ne, pekingské zelí klasicky až na podzim, pokud bude nějaké místo.To by byly ty rané odrůdy. Chci také pěstovat pozdní odrůdy po sklizni ozimé cibule, asi to bude nějaký květák, pokud se osvědčí raný Murdoc, pozdní kapusta a ledové saláty. Sazenice bych měl mít nachystané na začátek července.

Vladimír

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 1.1.2024 19:16

Kapustu Raketa jsem dříve pěstoval, je sice velmi raná, ale dělá poměrně malé hlávky.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 61.48 (?), 2.1.2024 10:02

Předzvěst jsem dřív pěstoval. Je opravdu rozdíl ve velikosti tak velký?

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 30.12.2023 17:26

Takže gratulace ke sklizni. Mrazivá zima se nedostavila, takže se dostavují výsledky.smiley

Probral jsem odrůdy košťálovin, které jsem měl loni. Dost mne zklamala jarní kapusta Předzvěst. Rostla krásně i navzdory invazi dřepčíků (pod netkankou!), ale její chuť nebyla moc kapustová. Uvažuju spíš o nějaké pozdnější odrůdě. Květák Bora v pohodě, ale měl jsem jich jen několik, sazenice pěstované doma moc dobře nevyšly (13°C bez přisvětlení). Špičaté zelí Murdoc F1 je bezkonkurenční, sklízel jsem už v srpnu a až do listopadu. Růžičková kapusta Dolores F1, stále na záhonech, 120 cm na výšku, krásné růžičky. A brokolice Steel F1, pěkné růžice a po jejich sklizení vyrážela postranní růžičky také až do listopadu. Je také ještě na záhoně, nezmrzla a ještě teď jsou tam mrňavé růžičky. Kromě jednoho malého záhonu jsem měl všechny košťáloviny pod netkankou (17g/m2) kvůli molicím až tak do konce července. Ten nekrytý záhon s růžičkovou kapustou a kedlubny (Gigant a Kossak - ten vyřazuji z repertoáru) také nakonec dal úrodu, ale mnohem menší.  Jednu chvíli ale vypadal na ručník - molice a dřepčíci řádily. Veškeré košťáloviny jsem hnojil fermentovaným slepičincem v zálivce. Zahradníkův smradlavý poklad.frown

Tuhle sezónu budu poprvé nakupovat osivo po netu. Existuje nějaký spolehlivý eshop?

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024