Špičaté zelí

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 60.43 (?) 
25.9.2023 21:33

Vypadají dobře.

Vladimír

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 26.9.2023 23:47

Waltře, tohle je podle mne nejvýhodnější velikost hlávky. Dá se snadno spotřebovat a není třeba ji dlouho skladovat. A přesně jak říkáš: porostou ještě nějaký čásek, podle toho, jak se zatím vyvíjí počasí. Mám tam taky jeden "zmetek": vysadil jsem dvě rostliny omylem místo jedné. Rostou obě, ale přirozeně jsou dost opožděné. Jsem za ten "omyl" rád. Obě totiž už mají pěkné pevné spíš hlavičky než hlavy, ale tím pádem je i budu moci sklidit hezky postupně, podle potřeby. Teď je ještě i přihnojuju. S těmi hlavami kolem 3,5 kg je potíž udržet je přiměřeně čerstvé dostatečně dlouho. Ale Murdoc je podle mne bezkonkurenční odrůda.

Na načasování Ty jsi mistr. Podle Tvé rady jsem zasel mrkev také po bramborách. Jde krásně, jarní hnůj v půdě jí vůbec nevadí. Ředkvičky a ředkve už konzumujeme, do květu kupodivu nejdou. Jasně, je to hlavně sázka na počasí, ale letos to vychází docela dobře. Zelí bych tam nahoře už asi nedopěstoval. I když jsem to ještě nezkusil. Možná při tom globálním oteplení bych byl překvapenej. Zkusím příští rok s tím, že ho vyseju ihned, jak sklidím první keříky brambor. Nebo spíš ještě předtím, ale tam je riziko, že na semínka bude v červenci příliš horko.

Zemáky a zelé, živobytí celé.wink

Stále ještě nemůžu zveřejňovat fotky, protože moje čtečka paměťové karty foťáku nefunguje a nový model mi tu kartu nebere rozměrově. Sháním zoufale novou "starou" čtečku. Takhle prostě fotky z foťáku do počítače nedostanu.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 3.10.2023 21:16

Tak konečně sehnal. Tady je snímek mého zelí, aby lidi nemysleli, že kecám. Zjistil jsem ale, že je Murdoca třeba sklízet mnohem dřív než až v říjnu. Loni jsem váhal se sklizní a on mi hodně popraskal. Ale zářijové deště se na tom rozhodně dost podepsaly. Letos ani ty, co mám ještě na záhoně (ty "opozdilce") žádné sklony. 

Milan

Murdoc 14.8.23
Murdoc 14.8.23

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 16.10.2023 22:20

Opravdu se načasování letos povedlo. Minulý týden jsem konečně odstranil záclonový tunel chránící zelí před motýly a jejich housenkami a taky před molicí. V tuto podzimní dobu už nemusím mít obavy, že by hmyz udělal nějaké škody. Aktuálně je polovina zelí sklizená a zkonzumovaná a 6 hlávek s váhami okolo půldruhého kila ještě pomalu roste. Nejvíc si ovšem na zelí cením, že je prosté ochranných postřiků. Odrůda Murdoc F1 je prostě k nezaplacení.Walter

Murdoc F1
Murdoc F1
Murdoc F1
Murdoc F1

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 17.11.2023 18:10

Teplo posledních dnů je pryč a tak už asi sklidím zbylé hlávky letošního špičatého zelí. 

špičaté zelí
špičaté zelí
špičaté zelí 17.11. 2023
špičaté zelí 17.11. 2023

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 17.11.2023 19:43

Právě dneska jsem sklidil tu poslední. Nakonec taky praskla. Příští rok dám Murdoca hned po bramborách. Tedy kromě menší jarní dávky na spotřebu dřív. Už se mi povedlo ukecat manželku, že ho naložíme. V minulosti, když jsem měl spoustu zelí, tak jí to "smrdělo".

Na chalupě sněžilo, foukalo a bylo obecně hnusně. Ale řízky rajčat znovu unikly zmrznutí. No, už jen nakrátko.

Milan

host - 182.12 (?), 9.2.2023 19:35

Já pěstuji špičaté zelí Filderkraut. Letos měl jedem exemplář téměř 8kg.

host - 61.228 (?), 1.9.2023 15:48

To zelí Filderkraut vypadá opravdu dobře. Přečetl jsem si, že je dobré také na krouhání a kvašení. Ještě nevím, jak drahé bude zelí na krouhání, ale po zkušenostech s okurky to bude pěkně mastné. Budu mít na jaře příští rok (květen- červen) jeden záhon volný a tak bych si tam to zelí dal. Kde se dá sehnat semeno tohoto zelí? Díky.

Vladimír

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 27.12.2023 22:23

Dnes jsem vytáhl z lednice poslední letošní špičaté zelí. Tak nevím, čím ho teď 5 měsíců, než naroste nové rané zelí, nahradím. Bude se mi stýskat. Walter

špičaté zelí
špičaté zelí

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 208.138 (?), 27.12.2023 23:22

Těsně před Vánocemi jsem také vyrobil svůj poslední zelný salát. Dušené "zelí" k uzenému teď děláme z kedlubny Gigant. Těch ještě pár mám. Ale musím přiznat, že to není ono. Je to takové sušší. Příští rok načasuji výsadbu Murdoca do záhonu po bramborách ve větším množství a část naložím. Zemáky a zelé, živobytí celé. 

Rajčata mám stále i na rozdávání. Synáček dostal "vejslužku". Mívám zcela plánovaně tak kolem 25 - 30 kg zelených na dozrání doma. Počítám, že poslední slupnu až v únoru. A ačkoliv by někteří asi ohrnuli nos, rajčatový salát z nich k snídani nebo bramborovému salátu je ňamka a skvělé zpestření. Chce to jen trochu osladit. Člověk nesmí být přespříliš náročný.

Papriky už mi došly v půli prosince. Přiznám bez uzardění, že na ten poslední zelný salát jsem už musel koupit.sad Ale nic nepřišlo vniveč.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024