Pravokořenné stromy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 31.10.2014 17:30
Permakultura je hodně široký pojem, který má s řezáním či neřezáním málo společného.
Zahradnictví má podobně jako výživa a medicína mnoho alternativních odnoží, které se řídí "duchovnem".
V.
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.50 (?), 10.5.2015 13:15
Mám tu knihu, dostala jsem ji jako dárek a jsem tím nadšena, jen nemám tolik místa, abych vyzkoušela zpravokořeňování na naší zahradě, ale můj švagr si již nakoupil hotové stromy a má je na zahradě. Přeji at se práce daří.
|
|
|
|
|
|
|
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář (262) - 9.129 (?), 10.5.2015 13:47
No nevím, jestli zrovna toto je v dnešní době správný směr. Lidé mají spíše menší zahrádky, jen kousek kolem domu, protože mají méně času na údržbu, ve "stavebních zónách" jsou relativně drahé pozemky a pod. Nedávno jsem náhodou kouknul na jakýsi blog a nějaké mladé paní si tam nejprve pochvalovaly knihu p. Svobody a o kousek dál si zase stýskaly, že "nemohou mít na zahradě třešně ani hrušně, i když je mají tak rady". Důvod: p. Svoboda doporučuje pro třešeň 12 metrů na šířku, pro jabloň a hrušeň 10 m atd. To se pak na takovou zahrádku těžko umisťuje, pokud tam má být i něco jiného než jeden obrovský strom. A přitom by stačilo koupit roubovance. Jenže řezat do stromů se p. Svobodovi nelíbí. Trochu mi to připomíná jehovisty a transfuze.
A není to škoda? Kvůli jakési rádoby-eko doktríně se ošidit o spoustu dobrého ovoce a stejnou míru potěšení, když o stromečky pečujete a pozorujete jak rostou?
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.212 (?), 10.5.2015 14:33
Já bych nechal pěstování pravokořenných stromů, pro lidi které to baví a mají možnosti se tomu věnovat.
Je až neskutečné jaké bláboly a nesmysly tady někteří rádoby odborníci píšou - je mi jasné že rozumí pěstování komerčních odrůd a jsou nadšeni s pravidelným řezáním svých pahýlů, ale proč tady blbnou lidi když nemají žádné zkušenosti s pravokořennými ovocnými stromy.
Já je stále sadím protože je na ně krásný pohled a chuťově jsou nezaměnitelné.
Žádný řez (až na spodní větve další horní se postupně ohnou dolů),
žádný postřik(škůdci jsou líní lozit do takové výšky)
pro ukázku dva obrázky:
Jabloň skoračka červená má již 20let, 10m. výška, průměr koruny 12m.
Hrušeň pozdní do prvního mrazu 35 let, 16m.výška, koruna cca 7m.
Vlašký ořech - obrovské papíráky 35 let 12m. výška, koruna 18m.
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.212 (?), 10.5.2015 14:36
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.212 (?), 10.5.2015 15:40
Když ten rozdíl nevidíte, v tom já Vám nepomohu...
"Jestli tvrdíte - není doložené že strom se cítí nejlíp na vlastních nohou"... jen málo čtete,
Já Vám ale neberu vaši víru, že na produkci ovoce jsou vhodnější roubované zákrsky.
My v jeskyních ale víme že všechny vyšlechtěné odrůdy vzešly ze semínka.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 10.5.2015 21:54
není doložené že strom se cítí nejlíp na vlastních nohou"... jen málo čtete,
Možná málo čtu, ale o to víc - a už hodně dlouho - stromy pěstuji a taky se dívám se kolem sebe. Kniha, časopis ani článek na internetu dnes již není zárukou pravdivosti. Dlouhověkost a vitalita kmenných tvarů je dána mimo jiné silným a zdravým růstem kořenů pláňat a selektovaných semenáčů. Pročpak by se okurky namáhavě roubovaly na tykev, když je jim podle Vaší teorie líp na vlastních nohou?
My v jeskyních ale víme že všechny vyšlechtěné odrůdy vzešly ze semínka.
O to se nikdo nepře, ale jedna věc je stromy šlechtit a jiná je pěstovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|