|
Neznámý keř, 30.1.2025 Najdete nějaké plody nebo suché listy? Jasan mívá touto dobou tmavé uzavřené pupeny a pod nimi tmavý trojúhelníkovitý štítek po odpadlém listu. Obrázek se mi nezdá. Jedině, že by to byl nějaký jiný druh jasanu než mám já. |
 |
Komule ze semen, 28.1.2025  U komule platí, že je velmi cizosprašná. Tvorba semenáčků je proto pravděpodobnější tam, kde je více rostlin poblíž. Dozrálá semena se dají z plodenství lehce vyklepat. Venku se plodenství otevřou až po oteplení na jaře. Získaná letní semena se prý... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Meruňky 2023, 29.3.2023 Zavítal k nám po čase pan Mimmo. Jak se daří...?
V noci jsem měl neklidné spaní. Meruňky na Vysočině (480m a 530m) mi ještě nekvetou, ale teploty kolem -5st. jim neudělaly dobře. Zničení však zatím nepozoruji. Na zahradě na JM (250m) to bude... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2023, 27.3.2023  Zatím nic nezmrzlo, ani blizny ani semeníky. Uvidíme za měsíc. |
 |
Prevrublovanie zimnej odrody na letnu, 23.12.2022 Při respektování správného a ověřeného postupu je úspěšnost vysoká. O smyslu bych hovořit nechtěl. Mít metrák skladovatelných jablek místo metráku popadaných může být určitou motivací. Stejně bych však aspoň jednu původní větev ponechal. Přinejmenším... celý příspěvek > |
 |
Aký strom navrúbľovať na mandľu?, 20.12.2022 Mandloně mívají dobrou afinitu k slivoním, broskvoním i meruňkám. Roubování meruňkou (kopulací nebo plátkováním) je snadné do vlků a jiných mladých výhonů (tak asi 8 až 15mm v průměru, v únoru či březnu po mrazech). Vhodné je ponechat na roubu... celý příspěvek > |
 |
Píďalka podzimní - postřik, 12.11.2022  V tuto dobu létají (v noci) na našich zahradách samci píďalek podzimních. Samičky nelétají, protože mají zakrnělá křídla. Dokáží však obratně lézt po kmenech stromů a do puklin klást vajíčka. Housenky pak v dubnu až červnu ožírají květy, listy a... celý příspěvek > |
 |
Krmení ptáků, 6.11.2022  Taky mám teď kino skoro zdarma. Krmím sýkorky starými ořechy. Občas i straky a sojky. Vrabci to neobjevili. |
 |
Rajská jablíčka 2023, 6.11.2022 Lampa není výškově nastavitelná, ale to osvětlení je dostatečné. Píšu z Vysočiny. Do Bulharska už letos pojedu jen vydrenážovat legionelu z vodovodu a zazimovat domek a zahradu. Už tam nepracuji. |
 |
Zavíječ zimostrázový 2020, 6.11.2022  Zavíječe vídám na zahradě v létě po západu slunce. Ale některým predátorům (lumci apod.) je jedno jakou housenku napadnou. Možná, že jim už zachutnaly. |
 |
|
 |
Rajská jablíčka 2023, 6.11.2022  Až dosud jsem rajčatům nikdy záměrně nesvítil. Dostal jsem však maličkou sestavu na přisvětlování. Má nižší spotřebu než světlo v místnosti. Tak to někdy večer pouštím místo osvětlení místnosti. Vícenáklady mi tedy nevzniknou. Mám několik sazeniček... celý příspěvek > |
 |
Co je to?, 15.10.2022  Vypadá to na broskvomandli. Pomohlo by listí ze stromu nebo očištěná pecka. |
 |
Co je to za potvoru a co s ní?, 12.10.2022 Je to ploštice Vroubenka americká. Není to tedy brouk. Hubí se běžnými insekticidy proti savému a žravému hmyzu. |
 |
Kdoule, 7.10.2022 Myslím, že to není moc dobrý nápad. Neznám žádnou ranou odrůdu kdouloně. I v teplých oblastech dozrávají plody až koncem října. V první dekádě září jsem neviděl zralé plody ani v Bulharsku. Kdouloně pozdě kvetou, takže neomrznou. Snesou i sucho a... celý příspěvek > |
 |
Moruše, 4.6.2022 Ano, řekl jste to správně, pane 189.109. Je vidět, že jste moruše opravdu pěstoval. |
 |