Píďalka podzimní - postřik

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 80.187 (?)
12.11.2022 7:39

V tuto dobu létají (v noci) na našich zahradách samci píďalek podzimních. Samičky nelétají, protože mají zakrnělá křídla. Dokáží však obratně lézt po kmenech stromů a do puklin klást vajíčka. Housenky pak v dubnu až červnu ožírají květy, listy a pupeny různých stromů. Housenky jsou však výrazně decimovány vosami takže se jejich výskyt omezí.

Brzy začnou létat i píďalky zimní, které kladou vajíčka i za mrazu.

PS: na zahradě jsem už viděl asi 10 druhů píďalek. Je těžké určit druh podle nevyfocené housenky. Ale p. podzimní to být mohla.

Píďalka podzimní - samec
Píďalka podzimní - samec
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 142.152 (?), 17.4.2018 21:19, zobrazeno: 3830x

Dnes jsem zaznamenal na rašících vrcholových listech slivoní, třešní a jabloní vždy po jedné malinké hnědé housence. Odhaduji, že jde o píďalku.

Neměl jsem nic jiného po ruce než Mospilan a Calypso, tak jsem provedl postřik Mospilanem. Jen si nejsem jistý, zda účinkuje i proti píďalkám - nemáte s tím někdo zkušenost? Pokud by ne, musel bych jít shánět některý z doporučených, Steward, Dimilin nebo Lepinox... Uklidníte mě někdo kladnou odpovědí (ať šetřím časem)? indecision

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 38.136 (?), 18.4.2018 5:42

Myslím, že bude účinkovatyes.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 80.187 (?), 12.11.2022 7:39

V tuto dobu létají (v noci) na našich zahradách samci píďalek podzimních. Samičky nelétají, protože mají zakrnělá křídla. Dokáží však obratně lézt po kmenech stromů a do puklin klást vajíčka. Housenky pak v dubnu až červnu ožírají květy, listy a pupeny různých stromů. Housenky jsou však výrazně decimovány vosami takže se jejich výskyt omezí.

Brzy začnou létat i píďalky zimní, které kladou vajíčka i za mrazu.

PS: na zahradě jsem už viděl asi 10 druhů píďalek. Je těžké určit druh podle nevyfocené housenky. Ale p. podzimní to být mohla.

Píďalka podzimní - samec
Píďalka podzimní - samec

host - 20.12 (?), 21.5.2024 10:21

Dobrý den, dohledávám přes lupu příspěvky o píďalkách a narazila jsem i na Vaši odpověď. Mohl byste mi prosím poradit či napsat svůj názor? Máme na pozemku rybník, tak se bráníme veškerým chemickým postřikům vysazených stromů. Bylo by účinné řešení aplikace lepových pásů na kmeny stromů a znemožnění samičkám píďalek vstup do korun a nakladení vajíček? Budu ráda za každou radu.

host - 91.196 (?), 21.5.2024 12:53

Odpověď je ve Vaší otázce-ano, SPCH.

host - 20.12 (?), 21.5.2024 16:51

Moc děkuji. Jitka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025