Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář (407) - 235.13 (?), 12.7.2018 12:55
Prostě a jednoduše zbytečnost:
1) Sklenice je v celém obsahu je již přohřátá a teplota jen klesá tzn. žádná další sterializace se nekoná.
2) add - 1
3) Pokud je víčko přitáhlé - prohnuté nemůže téct.
U sklenic do kterých se leje horký obsah je to ještě větší nesmysl, protože teplota sklesá rychleji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.179 (?), 12.7.2018 12:47
Sklenice se otáčet nemusí, dřív se marmelády jen povazovaly dvojitým celofánem. Při otočení se prý vysteriluje i zbylý vzduch nad marmeládou. Jenže sklenice musíte otočit dnem vzhůru až cca po 5 minutách, až chytne víčko. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.179 (?), 12.7.2018 14:09
Marmelády nesteriluji, neotáčím, dělám podle téměř sto let starých receptů mé babičky bez konzervantů. Ani otevřené se nekazí, pokud do nich sahám pouze čistou neolíznutou lžičkou. Jediný ústupek dnešní době je ten, že po otevření je nechávám v lednici, protože pokud zůstanou otevřené v pokojové teplotě, za nějaký čas ztvrdnou. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.56 (?), 12.7.2018 13:04
Pritlacacie viecka je asi nezmysel otacat. Dzemy robim le so zavitovymi a davam pre istotu sterilizovat este do hrnca, ked s tym je tolko roboty, tak chcem aby bola uspesnost 100 percent, ale ked nechcete sterilizovat, tak treba na pohar naplneny horucim obsahom len polozit viecko a teplo vytlaci chladny vzduch a asi po minute dotiahnut viecko. Ked sterilizujem, tak viecka uplne dotahujenm tiez az po sterilizacii aby mohol unikat vzduch. Najvacsia chyba je ked sa plni do poharov a uz posledne davky su chladne a hned sa uplne dotiahne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.97 (?), 12.7.2018 13:42
Všichni mají svoji pravdu, je tu i pár nepřesností. Víčko drží proto, že vodní pára zkondenzuje, ne proto, že studený vzduch má menší objem (to je sice pravda, ale význam to má malý). Otočením příliš horké sklenice můžeme naopak uvolnit další páru páru zvětšením hladiny a tak víčko odskočí. Zkuste naplnit sklenici vařící vodou, uzavřít ji a pak s ní zaštěrchat. Může dokonce bouchnout.
Obracet víčka kvůli jejich sterilizaci je tradice, která asi dnes nemá smysl. V Gelfixech a Pektogelech je konzervační činidlo. Pokud děláte marmeládu bez konzervantu s menším než bezpečným obsahem cukru, je tento postup rizikový. Mezi mikroby a plísněmi je vyselektováno plno termostabilních kmenů, kterým teplota kolem 80st nevadí. Navíc taková marmeláda, pokud ji po otevření hned nezkonzumujete, se brzy zkazí i v lednici.
Pokud dělám zavařeninu bez konzervantu a s méně cukru, plním ji do malých skleniček (na jedno otevření), které potom steriluju.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 12.7.2018 13:53
To je normální fyzika. Tření po obvodu přidělaného víčka je menší než síla vyvozená hmotností marmelády v 0,7 l sklenici a tak víčko odskočí. Já používám na džemy jen skleničky 0,3 l a nemám s tím problémy. Pokud bych používal 0,7 l, tak bych přítlak jistil plechovými skřipci, které jsou pro tyto sklenice určeny. Dávám je také na sklenice, když zavařuji kompot ve vodě, víčka používám opakovaně (10 x i více).
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 12.7.2018 14:24
Ještě chci dodat, že dělám jen džemy, rybízovo malinový a meruňkový a marmeládu rybízovou (jen trochu na vánoční linecké). Když je dostatek jahod tak ještě jahodový, do toho dávám kvůli želírování také rybízový protlak (mám ho vždy připravený a zavařený z předcházejícího roku). Nepoužívám žádné přípravky a skleničky otáčím. S nějakým plesnivěním nemám problémy.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|