Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče



            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?) 
14.7.2018 8:21

Při skrytém varu (týká se jen velmi čistých látek-ne marmelády) není teplota nižší než bod varu, ale chybí iniciátor, na kterém se tvoří bublinky. A stačí zrnko prachu nebo rybízová pecička a je to tady...

V našem případě dochází ve sklenici k přetlaku (bod varu se zvýší), proto kapalina vystříkne. Vytlačuje ji expandující plynná fáze, která se prudce ohřála otočením lahve a probubláním přes mnohem teplejší kapalinu.

Protože mi to určitě nevěříte, pokusím se alespoň odpovědět na dotaz zadavatele. Tam se shodneme.

"Kde jsem udělal chybu?"  Otočil jste sklenici příliš brzy.

  
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.187 (?), 14.7.2018 8:58

Sklenici můžete otáčet v době, kdy ještě nevznikl podtlak pod úroveň bodu varu džemu a nebo až poté, kdy se teploty a tlak vyrovnaly tak, že hystereze jevu nevyvolá prudký var.

Závitová víčka mají tu výhodu, že případný nvznik varu ustojí po dobu než pomine a vznikne opět podtlak.

SfK.

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.135 (?), 14.7.2018 8:06

Varem se v tomto případě rozumí prudká přeměna vody v páru. Ne var ve smyslu kdy voda má sto stupňů. Využívá se toho při průmyslové přípravě džemů, kdy se "vaří" při sníženém tlaku a voda se tak rychle odpaří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika