Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče



host - 153.50 (?) 
12.7.2018 9:45, zobrazeno: 20369x

Dobrý den, vařil jsem poprvé v životě sám marmeládu z letních jablek, špendlíků a rybízu (3kg, 3kg, 1kg). Do Omiovek 0,7l, zamačkávací víčka,. Podle návodu jsem naplnil horké do sklenic, horní hranu sklenice očistil, namáčkl víčko a otočil na 5 min víčkem dolů. První sklenice OK, druhá a třetí téměř ihned po otočení odskočily víčka, marmeláda vytekla (špinavá linka, podlaha, opařená ruka). Další sklenice jsem již neotáčel. Kde jsem udělal chybu, přitáhnou se víčka bez otoření, bude se to kazit?

  
   
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 235.13 (?), 12.7.2018 9:56

Otáčení sklenic je nesmysl, nevím kdo to vymyslel. Víčka mačkám přes utěrku, aby se více domáčkla.

      
host - 157.239 (?), 12.7.2018 10:17

A i proto jedině závitovky, SPCH.

         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 38.136 (?), 12.7.2018 11:38
Pokud jste použil nějakou želírovací pomůcku, tak tam je přidaná konzervace, obvykle.
      
host - 124.53 (?), 14.7.2018 16:21
Otočením se prožene vzduch ve sklenici přes horkou směs a zahubí se baktérie. Víčka Omnia na tohle nejsou vůbec vhodná. To je na zavařování a i tak špatně chytají. Na marmelády jsou nejlepší šroubovací: od tatarky, okurek a podobně. Ani nemusíte nic kupovat. Víčka se dají koupit náhradní v každé velikosti. Já používám již použité od tatarky sklenice i víčka. Nikdy se mi nic nezkazilo. Konzervuji Oetker 2:1, je v tom nějaký konzervant kromě pektinu.
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 17.10 (?), 12.7.2018 11:42
Ve vzduchu pod vickem musi byt podtlak, ne pretlak. Pokud je vzduch jeste studeny, ohriva se a tlakuje. Po cca jedne minute uz ma vzduch teplotu marmelady a bude jen chladnout. V tom okamziku je mozne sklenici otocit. Vytvari se podtlak.
      
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 235.13 (?), 12.7.2018 12:04

Při zahřívání se vzduch roztahuje a přes víčko uniká, při chladnutí se vzduch smršťuje a víčko přitáhne ke sklenici a vznikne podtlak. Víčko vypouklé a následně prohnuté dovnitř - cvakání víček při chladnutí. Pokud sklenici otočíte nemá co přitáhnout víčko.

         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 12.7.2018 12:16

Pokud sklenici otočíte, samozřejmě se přitáhne úplně stejně. Zjednodušeně řečeno - podtlak je řádově silnější než váha marmelády na víčku.

            
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 235.13 (?), 12.7.2018 12:22

A jaký teda má smysl sklenici otáčet a zbytečně přemáhat hmotnost marmelády?

               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 12.7.2018 12:29

"... zbytečně přemáhat..." - a že to tomu víčku vadí, taková námaha. laugh

Tradice? Protože to tak funguje? wink

1. Je ihned kontaktem s horkým obsahem sterilní celá sklenice včetně víčka zevnitř

2. Vzduch, který ve sklenici ještě je a který také obsahuje bakterie, projde horkým obsahem a zlikvidují se.

3. Kontrola, že sklenice neteče.

Samozřejmě to má smysl jen u sklenic, které se nezavařují, ale rovnou se do nich leje horký obsah.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika