Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 234.56 (?) 12.7.2018 17:15
Ja som robil ribezlovo-visnovy, visnovy, a vcera zo zltych mirabaliek, dokopy asi 25 flasticiek, s tymi dzemami je dost babracka, hlavne naoberat ribezle a rucne odkostkovat visne, gelfix je tiez dost drahy, s mirabelkovym bolo najmenej roboty
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.4 (?), 13.7.2018 12:12
Mne tiez pride prehnane kilo cukru na kilo ovocia, toto nikdy robit nebudem, pouzivam gelfix 3:1, a aj tych 350 g na kilo sa mi zda dost vela.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.50 (?), 13.7.2018 6:28
Všem moc děkuji za rady a zkušenosti, je jasné, že chyb nebo zbytečností jsem udělal více (možná vynechat želírovač, neotáčet, použít menší sklenice, zkontrolovat hlavu (mám kovovou nerez, která by mě měla přežít a má za sebou asi jen 60 sklenic nakládaček, otáčecí víčka - nepoznám na 100% jestli přiskočilo), zaujal mě ten trychtýřek, další můj dotaz by byl jak naléváte, aby jste nezašpinili sklenici, jen jestli ten plast vydrží tu teplotu... A překvapil mě, kolik chlapů tu zavařuje. Z těch 6 sklenic drží 4 a ty 2 opravované nedrží ani nová víčka už jsou v ledničce, budou palačinky, palačinky, palačinky... Klidný den a pěkný víkend.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.250 (?), 13.7.2018 7:24
Marmelády z vylisovaného rybízu s mírnou "nadstavbou" angreštu (má hodně pektinů) dělám léta. Nyní už používám GELFIX 1:1 a sníženou dávku cukru a všechno je OK. Sklenice otáčím ale mají šroubovací víčko. Pro Vás bych pro normální víčka doporučoval dát tam při převracení sponu. Dříve takové spony byly a víčka se ani nezamačkávaly. Ještě poznámku čím drží víčka. Samozřejmě podtlakem a to hodně velikým, který vytvoří především objemová změna obsahu tedy marmelády (u kompotů je to podobně). Ta podléhá také dilataci. Z těchto důvodů je dobré když je tam toho vzduchu co nejméně. On totiž působí dosti "pružně" a při podtlaku si stejně něco odpaří aby nastal "rovnovážný stav".
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|