Obaleč švestkový - 1. generace
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 15.7.2013 10:06
Dosud jsem neměl výrazné projevy monilia fructigena na plodech v takové míře, aby mě donutila ovoce ošetřit.Několik plodů je samozřejmě postiženo, hlavně ty, které se nacházejí ve větším hloučku.Občas pamatuju nahnilé plody ze stromu i pod stromem odstranit, aby se neinfikovaly další, ale u nás nepřectavovala dosud větší riziko.Docela chápu, že to bude jinde velký problém, hlavně v zastíněných,neosluněných,neprovzdušněných lokalitách.
Snad mi vyjde tento týden ošetřit slivoně i jádroviny proti obalečům, které jsem doposud neudělal.Možná chladnější počasí u nás zabránilo letu obaleču ve večerních hodinách, protože nenacházím na plodech, nebo blízko nich větší množství vajíček, larev.Stěží jsem objevil jednu pohybující se larvu na švestce, a několik nakladených vajec, které nevím komu patří.Letos mě ani mšice tolik netrápí, jak touto dobou loni.Loňské stromy bez ovoce poskytovaly bohatou stravu sajícím mšicím.Lupeny byly šťavnaté.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 7.7.2013 9:07
Myslím, že Miloš nereaguje postřikem ani na mšice. Je to tak?
Absolutně se to říci nedá, ale v podstatě má Petr pravdu. Párkrát jsem postříkal nově vysazené stromky, ale zdravým plodícím stromům mšice tolik neublížují. Nevím, asi jim vadí má méně příznivá poloha. V lepších lokalitách jsem pozoroval tak masivní napadení, které u nás nevídám.
Informaci o kancerogenitě buď budeme věřit nebo ne. Vlastní zkušeností ji potvrdíme či vyvrátíme jen těžko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 11.7.2013 10:57
U mě jsou zatím švestky bez postřiku proti pilatkám, obalečům,vyjma Pirimorem, Mospilanem proti mšicím.Stále váhám zda ho vůbec provádět, a zasáhnout proti obaleči.Pečlivě hledám v koruně vizuálně nějaké housenky, nebo vajíčka.Zatím jsem moc úspěšný nebyl, až včera jsem na jedné švestce našel malý hlouček bílých vajíček.Aniž bych s určitosti věděl od koho pochází, nezničil jsem je, zapamatoval jsem si místo nálezu, a budu sledovat co se bude dít dál, a taky kdy se vylíhnou, a jak dlouho jim to bude trvat, než se zavrtají do plodů(samozřejmě, pokud to jsou vejce obaleče).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 66.101 (?), 11.7.2013 13:46
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 15.7.2013 10:06
Dosud jsem neměl výrazné projevy monilia fructigena na plodech v takové míře, aby mě donutila ovoce ošetřit.Několik plodů je samozřejmě postiženo, hlavně ty, které se nacházejí ve větším hloučku.Občas pamatuju nahnilé plody ze stromu i pod stromem odstranit, aby se neinfikovaly další, ale u nás nepřectavovala dosud větší riziko.Docela chápu, že to bude jinde velký problém, hlavně v zastíněných,neosluněných,neprovzdušněných lokalitách.
Snad mi vyjde tento týden ošetřit slivoně i jádroviny proti obalečům, které jsem doposud neudělal.Možná chladnější počasí u nás zabránilo letu obaleču ve večerních hodinách, protože nenacházím na plodech, nebo blízko nich větší množství vajíček, larev.Stěží jsem objevil jednu pohybující se larvu na švestce, a několik nakladených vajec, které nevím komu patří.Letos mě ani mšice tolik netrápí, jak touto dobou loni.Loňské stromy bez ovoce poskytovaly bohatou stravu sajícím mšicím.Lupeny byly šťavnaté.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.7 (?), 24.5.2015 12:11
Bezva portál, dá se zjistit, kdy na co stříkat na různých místech. Včera jsem ho objevila ;-)) Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|