Obaleč švestkový - 1. generace
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 19.6.2013 11:11
Až teprve včera jsem zaznamenal klasické "smrkance"-tedy klejotok,který vytéká z nabodnutých plodů Katinky.Bylo by možné, že by kvůli permanentnímu špatnému, deštivému počasí,které panovalo (kdy obaleči asi nelétají)to byla TEPRVE první generace Obaleče švestkového?Podle AMS-SETU by první generace měla vyletět v květnu-15-25 dní po opadu květních plátků.Drůhá generace podle AMS-SETU létá koncem července, až počátkem srpna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 21.6.2013 12:40
Opravdu nevím, zda se jedná o obaleče švestkového, nebo o jiný škodlivý činitel, který nabodává nyní ještě nezralé, zelené švestky.Ten "někdo" naruší slupku švestky, a v místě performace vytéká klejotok, který pak zaschne-typické smrkance.Po rozpůlení takového plodu jsem žádnou housenku neviděl.Nevím podle čeho si určuje preference, ale zdá se, že viditelná poškození nejsou ve stejném množství na všech odrůdách.Nejvíce je u mě poškozena odrůda Tofirst.U ní je odhadem "zasmrkáno" čtvrtina, až třetina plůdků na stromku.Opakem je Čačanská rodná, u jejíhž plodů jsem neviděl ani jedeno poškození na dvou stromech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
&Milan - (16) - 143.130 (?), 22.6.2013 22:25
Tento týždeň som zaregistroval masívne poškodenie sliviek odrody JOJO. Osobne som takéto poškodenie sliviek videl minulý rok u známeho taktiež na odrode JOJO, ostatne druhy neboli poškodené, u mňa Aprimira je taktiež bez poškodenia. Postrek proti piliarke v čase odkvitnutia bol vykonaný Calypsom, takže to vyzerá ako prvá generácia obalovača. S cca 15 kg. úrody nebude nič. Pýtam sa skúsených záhradkárov na určenie škodcu. Viac priložené foto:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sneck - Stříbrný Zahrádkář (142) - 195.173 (?), 26.6.2013 12:01
U nas take:
počátek líhnutí housenek 774 46 % (25.6.)
Obaleč švestkový 2.generace počátek kladení - 1.kontrola 290 19.6.
rozhodnutí o indikaci - dle feromonového lapače 350 24.6.
konec kladení vajíček 400 89 % (25.6.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.1 (?), 26.6.2013 18:31
Totéž se vyskytuje i u mého stromku. Letos to vypadá, že nějaké plody budou, ale hodně jich má ty modřiny. Mnohem více jich je bez známek napíchnutí azačínají opadávat. Fotky jsem dal do tématu "Nemocné srtromy a co s tím".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|