Obaleč švestkový - 1. generace

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?)
11.7.2013 12:52

Přiznám se, že v chemii jsem amatér a švestky jsem krom pilatky po odkvětu nikdy neošetřoval. Je pravda, že v minulých letech mi část úrody vzala moniliová hniloba (určitě víc než všechny červivosti). Pokud bych zvažoval chemickou ochranu, tak právě proti monilii. Asi k ní nedojde, hlavně kvůli podplodinám (maliny) a taky z důvodu více odrůd (včetně dříve zrajících) na jednom stromě. I tak by mě zajímalo, má-li někdo zkušenosti s ochranou proti této houbě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 7.7.2013 9:07

Myslím, že Miloš nereaguje postřikem ani na mšice. Je to tak?

Absolutně se to říci nedá, ale v podstatě má Petr pravdu. Párkrát jsem postříkal nově vysazené stromky, ale zdravým plodícím stromům mšice tolik neublížují. Nevím, asi jim vadí má méně příznivá poloha. V lepších lokalitách jsem pozoroval tak masivní napadení, které u nás nevídám.
    Informaci o kancerogenitě buď budeme věřit nebo ne. Vlastní zkušeností ji potvrdíme či vyvrátíme jen těžko.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 6.7.2013 22:12

Já jsem koupil padesátigramové balení Mospilanu, tak to mám na dlouho. Calypso je určitě lepší. Ale červivé plody nemám, tak to je taky dobře. Calypso se také lépe odměřuje, je to kapalina. A má taky reklamu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 184.146 (?), 6.7.2013 22:25

Já mám na některých plodech jen ty dobře známé dírky s visícím klejotokem. Myslím, že ale nakonec přece jen podlehnou moniliové hnilobě, i když se uvnitř červ nevyskytuje.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 11.7.2013 10:57

U mě jsou zatím švestky bez postřiku proti pilatkám, obalečům,vyjma Pirimorem, Mospilanem proti mšicím.Stále váhám zda ho vůbec provádět, a zasáhnout proti obaleči.Pečlivě hledám v koruně vizuálně nějaké housenky, nebo vajíčka.Zatím jsem moc úspěšný nebyl, až včera jsem na jedné švestce našel malý hlouček bílých vajíček.Aniž bych s určitosti věděl od koho pochází, nezničil jsem je, zapamatoval jsem si místo nálezu, a budu sledovat co se bude dít dál, a taky kdy se vylíhnou, a jak dlouho jim to bude trvat, než se zavrtají do plodů(samozřejmě, pokud to jsou vejce obaleče).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 11.7.2013 12:52

Přiznám se, že v chemii jsem amatér a švestky jsem krom pilatky po odkvětu nikdy neošetřoval. Je pravda, že v minulých letech mi část úrody vzala moniliová hniloba (určitě víc než všechny červivosti). Pokud bych zvažoval chemickou ochranu, tak právě proti monilii. Asi k ní nedojde, hlavně kvůli podplodinám (maliny) a taky z důvodu více odrůd (včetně dříve zrajících) na jednom stromě. I tak by mě zajímalo, má-li někdo zkušenosti s ochranou proti této houbě.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 66.101 (?), 11.7.2013 13:46

Teldor.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.7.2013 10:06

Dosud jsem neměl výrazné projevy monilia fructigena na plodech v takové míře, aby mě donutila ovoce ošetřit.Několik plodů je samozřejmě postiženo, hlavně ty, které se nacházejí ve větším hloučku.Občas pamatuju nahnilé plody ze stromu i pod stromem odstranit, aby se neinfikovaly další, ale u nás nepřectavovala dosud větší riziko.Docela chápu, že to bude jinde velký problém, hlavně v zastíněných,neosluněných,neprovzdušněných lokalitách.

Snad mi vyjde tento týden ošetřit slivoně i jádroviny proti obalečům, které jsem doposud neudělal.Možná chladnější počasí u nás zabránilo letu obaleču ve večerních hodinách, protože nenacházím na plodech, nebo blízko nich větší množství vajíček, larev.Stěží jsem objevil jednu pohybující se larvu na švestce, a několik nakladených vajec, které nevím komu patří.Letos mě ani mšice tolik netrápí, jak touto dobou loni.Loňské stromy bez ovoce poskytovaly bohatou stravu sajícím mšicím.Lupeny byly šťavnaté.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 15.7.2013 21:59

Na moniliovou hnilobu asi tři týdny před předpokládanou sklizní Horizon (Lynx), Teldor.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.5.2015 1:12

Provádíte někdo postřik proti první generaci, podobně, jak to píše pan Václav na začátku tohoto vlákna?

host - 248.7 (?), 24.5.2015 12:11

Bezva portál, dá se zjistit, kdy na co stříkat na různých místech. Včera jsem ho objevila  ;-))           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz