Zdravím.Paľo Ono sice Integro nemá na obaleče švestkového registraci, teď v nejbližší době jej ale přes to na švestkách směle vyzkouším. Logika věci mi napovídá, že účinkovat bude zcela stejně jako na jabloních (červíci nepotřebují ochranu před predátory).
Na jabloních už mám ale Integro prakticky vyzkoušené. Mám zde velký strom Spartan a pak malé stromky Orion, Topaz a Sirius. Spartan bez ošetření u nás trpí červivostí velmi značně a u těch ostatních to není o moc lepší. Nálet obalečů jablečných šel u nás u Č.B. letos díky počasí úplně na povel. Dne 16.6. byl první vhodný večer na kladení, to byl ale ještě klid, den na to už ale motýli obalečů lezli po plodech a kladli. Díky vysokým teplotám to pak trvalo jen asi 7 dní do líhnutí. To už jsem mohl začít pozorovat činnost přeživších červíků. Trochu jsem se bál, zda to nebude pokračovat (Integro jsem před tím nikdy nepoužil) ale zdá se, že už to bude dobré. Vypadá to, že červíci přežili jen tam, kam se postřik nedostal. Např. na místě, kde plod byl přikrytý lítkem apod. Co se týká těch malých stromků, tak tam jsem nenašel jediný plod poškozený obalečem. Takže výsledek je myslím velmi dobrý.
Dobu aplikace jsem přitom asi neudělal nejlépe. Já to aplikoval jako ovicid v samém počátku kladení. V etiketě je ale doporučení aplikovat to až před začátkem líhnutí. To mi nyní přijde jako rozumnější. Protože fáze kladení i vývoje byly díky počasí velmi rychlé, tak mi to pro tentokrát prošlo. Pokud bych to aplikoval dle doporučení, tak ošetřením zničím zároveň jak líhnoucí se červíky, tak pozdě kladená vajíčka. Takže při přesně načasované aplikaci si v pohodě vystačím jen s jedním postřikem.
Pokud ale někdo nemá zkušenost s určením počátku kladení a líhnutí, tak bych jednoduše postřik načasoval o trochu dřív (cca na počátek kladení) a pak bych jej ještě po 10 dnech jednoduše zopakoval. Přípravek se smí aplikovat 2x za sezonu, takže na 2. vlnu by pak bylo nutné použít už něco jiného. To, že někomu Integro nefungovalo, bych tedy přikládal jen špatnému načasování.
Ok, tolik k mým dosavadním zkušenostem s Integrem. Milan