Obaleč švestkový - 1. generace
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 27.6.2013 11:15
Takové množství napíchaných plodů ze kterých vytéká klejotok, a vevnitř žádná housenka.Na některých odrůdach nic (Čačanská rodná),a některé jsou postoženy více (Tpofirst na malém stromku více jak polovina poškozených plodů).
Ani na zobonosku ovocnou mi to nevypadá.Agromanuál: Samičky kladou vajíčka do plodů po jednom do hlubokých kanálků, které si předem vyhloubily. Navíc nakusují pokožku plodů.Takže samičky, aby nakladly vajíčka vykusují hlubokou jamku-tedy žáden vpich.Řádově větší množství vpichů, a já jsem nezaznamenal na svých slivoních pobíhat ani jednoho brouka.
Ani dospělý obaleč asi nemá čím píchat do plodů.Ten jen naklade vajíčka poblíž plodů, a vylíhlé housenky se pak samy vžírají do několika minut dovnitř.V tom případě by po narušení plodů byly vidět, ale nejsou!
Jediné vysvětlení, které k tomu mám, že se jedná o přirozené porušení slupky, a výtok šťávy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 27.6.2013 11:15
Takové množství napíchaných plodů ze kterých vytéká klejotok, a vevnitř žádná housenka.Na některých odrůdach nic (Čačanská rodná),a některé jsou postoženy více (Tpofirst na malém stromku více jak polovina poškozených plodů).
Ani na zobonosku ovocnou mi to nevypadá.Agromanuál: Samičky kladou vajíčka do plodů po jednom do hlubokých kanálků, které si předem vyhloubily. Navíc nakusují pokožku plodů.Takže samičky, aby nakladly vajíčka vykusují hlubokou jamku-tedy žáden vpich.Řádově větší množství vpichů, a já jsem nezaznamenal na svých slivoních pobíhat ani jednoho brouka.
Ani dospělý obaleč asi nemá čím píchat do plodů.Ten jen naklade vajíčka poblíž plodů, a vylíhlé housenky se pak samy vžírají do několika minut dovnitř.V tom případě by po narušení plodů byly vidět, ale nejsou!
Jediné vysvětlení, které k tomu mám, že se jedná o přirozené porušení slupky, a výtok šťávy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.238 (?), 27.6.2013 11:45
Viděl jsem v okolí stromu placaté hnědé brouky o velikosti 0,5-1cm - něco co bych popsal jako ploštici. Jinak jen mšice.
|
|
|
|
|
|
|
Jelen - (42) - 78.28 (?), 28.6.2013 10:49
Přidávám se taky, Jojo - stejný problém.
Kromě toho na listech některých švestek zaznamenávám další problém, viz. fotka. Nerovnoměrně a to jak na jednotlivých stromech, tak na jednotlivých větvích. Teď nemyslím dírkovitost, která tam je taky, ale ty světlé fleky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 28.6.2013 14:07
Pane Mimmo, na agromanuálu jsem ohledně generací obaleče švestkového našel tento text.Ale myslím, že se trochu pomýlili ohledně termínu létání druhé generace motýlů o jeden měsíc.Podle mého názoru, létají motýli druhé generace o měsíc dříve, tzn. v tuto dobu, a kladou vejce, ze kterých se vylíhlé housenky třetí generace v teplých krajích přemění na motýly, a ve studených krajích to nestihnou, a přezimují v úkrytu.
Životní cyklus
Přezimují dorostlé housenky v zámotku, v prasklinách borky nebo jiných úkrytech. Na jaře se kuklí. Motýli 1.generace létají obvykle v květnu, za 15 až 25 dní po opadu květních plátků švestek. Motýli 2.generace létají koncem července a počátkem srpna. Samičky kladou ve večerních hodinách vajíčka na mladé plody, ojediněle i na okolní listy. Vylíhlé housenky se několik minut pohybují po povrchu plodů a poté se vžírají dovnitř plodů.
Obaleč švestkový má u nás 2 generace. První generace zpravidla bývá málo početná a lehce ujde pozornosti, protože červivé plody opadávají v období obvyklého červnového opadu plodů.
Housenky z těchto plodů se kuklí v různých úkrytech. Oplodněné samičky 2. generace kladou vajíčka a housenky vyžírají větší a dozrávající plody. Odtud se stěhují do zimních úkrytů, v nichž si předou pevné zámotky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|