Aké odrody sliviek do záhrady?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10326) - 70.240 (?)
2.1.2025 19:04

Aké odrody slivek do záhrady? Za mě Herman, Katinka, Hanka, Hanita, Toptaste, snad Haganta a Haroma. Moni asi neseženete, vlastní zkušenost s ní nemám. O slivoni Petra jsem neslyšel, tak předpokládám, že k sehnání nebude. Co se týče mě osobně, tak pokud mi to PPV dovolí, tak nedám dopustit na některé staré odrůdy švestek, hlavně všechny možné variace Domácí slivky a snad i Vlašky. Ty různé typy Vlašek budou různě citlivé na PPV, takže je možné, že se u mě nebudou dát pěstovat (např. Felsina vypadala v předminulém roce hodně špatně).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1982) - 168.103 (?), 30.12.2024 16:36

A co pěstitel, to jiné podmínky, jiné chuti,...Já bych doporučil z toho, co mám a co mi plodí. Jen už to nejsou oslňující odrůdy. Černošická švestka, Hanita, Stanley, Královna Viktorie. Walter

host - 27.188 (?), 30.12.2024 17:16

O Jolině zde napsal svou zkušenost Petr z Pardubic "Dobré byly ty největší plody Joliny, ostatní byly jalové". Takže tak.

https://www.zahrada.cz/forum/slivone/jolina-a-joganta-485831/?kotva=jolina-a-joganta-498075

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (511) - 49.37 (?), 30.12.2024 17:50

To je blbosť názor Petra ma nezaujíma, treba mať vlastnú skúsenosť a nie niečo naschvál pošpiniť.Záleži aj v akej nadmorskej výške pestujete určitú odrodu umňa sú tie odrody výborné inak by som ich už vykopal.Pestoval som veľa odrôd sliviek Bystrických, Kráľovná Viktória, Hanita, Čačanské, Oulinská atď možno 30 odrôd na šárku padli všetky.Terax tam mám ďalšie odrody čo testujem a ešte prídu vrúble. 

Čo sa týka zohnať niečo zo zahraničia nieje vôbec jednoduché. Slivka Moni snažili sme sa hu zohnať 3 roky z Nemecka. Traja Česi Mirek Prasličák ja a dvaja kámoši sme cez Mirkoveho kámoša z Plzne 6 kusov kúpili tak že ten pán z Plzeňe to išiel osobne kúpiť do Nemecka oni stromky neposielaj, jeden stromek stal 50 Euro plus ďalšie peniaze za poštovné tomu pánovi čo na to poslal.Hruška Fred 4 roky sme sa ju snažili kúpiť nedarilo 1 stromček stojí 100 Euro stromky nikto zo Švajčiarska nepošle.Švagor tam má dcéru sadol na rýchlik 10 hod cesta týždeň tam býval bol dohodnutý z kámošom čo jazdí z kamiónom že sa mu ozve až odtiaľ povedie tovar potom nech kúpi stromky skorej nie.Ozval sa stromky v kontajneroch 2m vysoké priviezol šofér tiež dostal za ochotu svoje.Pred viac než mesiacom som z M.H. stohto fóra sme spolu objednali stromky z Talianska stromček stojí 38Eur ja 2 marhulky on broskyňe a marhulku všetko v kontajneroch ale doprava sprvu vyskočila 500 EUR neskutočne potom Martin týždeň zháňal lacinšiu dopravu podarilo sa stroky prišli mňa 2 marhule vyšli 140Eur sila neotestuješ nemáš.No borci napíšte čo vy zoženiete tu vidíte aké sú to nový kým tú odrodu dostanete.Vedšinov vám napíšu predajú ale od jednej odrody 100 kusov.17.12.2024 som bol na Morave a Česku navštívil som kámošov priniesol som kopu nových odrôd od nich tiež nesedia na stoličke za počítačom a snažia sa roky niečo zohnať ich takéto fóra nezaujímajú.

Vrúble
Vrúble

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1982) - 12.19 (?), 30.12.2024 18:40
naprosto chápu, že není jednoduché něco sehnat. Top odrůdy, licencované odrůdy, nebude producent, který zakoupil licenci, aby mohl zapěstovat hektary sadů, prodávat po kusech do zahrádek.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6593) - 9.142 (?), 30.12.2024 18:54

Vcelku zajímavá povídka. To že vaše kámoše takovéto fórum nezajímá zas nezajímá většinu zde. Málokdo je takový nadšenec, aby si nechal posílat stromky za takových podmínek a takové ceny. Ale koho to baví, je to jeho věc.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1982) - 12.19 (?), 30.12.2024 19:24
No ale stromky s úrodou švestek má pan Korzár pěkné. A opět musím konstatovat, že jeho počínání chápu. To je prostě vášeň. Já jsem vcelku nikdy moc po nových odrůdách nebažil, ale od doby, co můj syn začal se sháněním nových odrůd, došlo i u mě ke změně a během 5 let mám na zahradě 15 nových odrůd jabloní. A kupříkladu už dříve tady zmiňovanou odrůdu Lyra vyšlechtěnou ve Střížovicích jsme dovezli z Rakouska. Walter

host - 71.228 (?), 31.12.2024 11:20

Fotky pěkné + Korzárovy táraniny na pokračování.yes

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10326) - 70.240 (?), 2.1.2025 15:15

To je blbosť názor Petra ma nezaujíma, treba mať vlastnú skúsenosť a nie niečo naschvál pošpiniť.

Tomuto vyjádření milého pana Korzára nějak nerozumím. Upřimně řečeno, neznám žádného člověka, který by si koupil ovocný stromek jen proto, aby ho mohl špinit na nějakém zahrádkářském fóru. Zvlášť tato Jolina byla kdysi kupovaná v Klivii Bratislava a nebyla vůbec levná, takže bych byl velice rád, kdyby se mi odvděčila co nejchutnějšími plody. Třeba takovými, jaké pravděpodobně poskytuje v podmínkách jihozápadního Slovenska. Co se týče minuloroční úrody Joliny, tak si nemyslím, že by ty menší plody dozrály do takové kvality jako ty větší, kdybych je zasáčkoval. Ptáci totiž postupně sklízejí všechny pozdní švestky, takže zde neplatí "kdo si počká, ten se dočká". Ovšem uznávám, že ty větší plody byly opravdu velice chutné, s takovými švestkami bych byl spokojen.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10326) - 70.240 (?), 2.1.2025 19:04

Aké odrody slivek do záhrady? Za mě Herman, Katinka, Hanka, Hanita, Toptaste, snad Haganta a Haroma. Moni asi neseženete, vlastní zkušenost s ní nemám. O slivoni Petra jsem neslyšel, tak předpokládám, že k sehnání nebude. Co se týče mě osobně, tak pokud mi to PPV dovolí, tak nedám dopustit na některé staré odrůdy švestek, hlavně všechny možné variace Domácí slivky a snad i Vlašky. Ty různé typy Vlašek budou různě citlivé na PPV, takže je možné, že se u mě nebudou dát pěstovat (např. Felsina vypadala v předminulém roce hodně špatně).

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10326) - 70.240 (?), 3.1.2025 14:48

Nejsou ale jenom tolerantní a částečně toleratní odrůdy, co jsem tady uváděl. Jistě stojí za pozornost i například Pepého oblíbená stará německá pološvestka Wangenheimova. K Pepého spokojenosti Vaňkova prvorepubliková lidová pomologie uvádí: Příjemně kořenitou chutí blíží se Domácí švestce. Je to prvotřídní švestka obchodní i vývozní. Hodí se ke všem účelům. Na stromě vydrží dlouho po uzrání, jakož i v čerstvém stavu dlouho po sklizni. Snese i velmi vzdálenou dopravu. Doporučuje se pro pěstování ve velkém. Hodí se na mezišlechtění. Nezmrzá. Co se týče současných rezistentních odrůd, tak zatím nemám moc dobrou zkušenost s Jofelou, ale rozhodně ji nechci "špinit", naopak jsem si před časem koupil druhý stromek. Rezistentní Moni mně předčasně zašla, ale vzhledem k tomu, že se zde velmi dobře daří Domácím švestkám (prozatím naprosto čistý je Tolar, ale i Tuleu Gras), tak mě to tolik nemrzí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika