Aké odrody sliviek do záhrady?
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10326) - 70.240 (?) 2.1.2025 15:15
To je blbosť názor Petra ma nezaujíma, treba mať vlastnú skúsenosť a nie niečo naschvál pošpiniť.
Tomuto vyjádření milého pana Korzára nějak nerozumím. Upřimně řečeno, neznám žádného člověka, který by si koupil ovocný stromek jen proto, aby ho mohl špinit na nějakém zahrádkářském fóru. Zvlášť tato Jolina byla kdysi kupovaná v Klivii Bratislava a nebyla vůbec levná, takže bych byl velice rád, kdyby se mi odvděčila co nejchutnějšími plody. Třeba takovými, jaké pravděpodobně poskytuje v podmínkách jihozápadního Slovenska. Co se týče minuloroční úrody Joliny, tak si nemyslím, že by ty menší plody dozrály do takové kvality jako ty větší, kdybych je zasáčkoval. Ptáci totiž postupně sklízejí všechny pozdní švestky, takže zde neplatí "kdo si počká, ten se dočká". Ovšem uznávám, že ty větší plody byly opravdu velice chutné, s takovými švestkami bych byl spokojen.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 27.188 (?), 30.12.2024 17:16
O Jolině zde napsal svou zkušenost Petr z Pardubic "Dobré byly ty největší plody Joliny, ostatní byly jalové". Takže tak.
https://www.zahrada.cz/forum/slivone/jolina-a-joganta-485831/?kotva=jolina-a-joganta-498075
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10326) - 70.240 (?), 2.1.2025 15:15
To je blbosť názor Petra ma nezaujíma, treba mať vlastnú skúsenosť a nie niečo naschvál pošpiniť.
Tomuto vyjádření milého pana Korzára nějak nerozumím. Upřimně řečeno, neznám žádného člověka, který by si koupil ovocný stromek jen proto, aby ho mohl špinit na nějakém zahrádkářském fóru. Zvlášť tato Jolina byla kdysi kupovaná v Klivii Bratislava a nebyla vůbec levná, takže bych byl velice rád, kdyby se mi odvděčila co nejchutnějšími plody. Třeba takovými, jaké pravděpodobně poskytuje v podmínkách jihozápadního Slovenska. Co se týče minuloroční úrody Joliny, tak si nemyslím, že by ty menší plody dozrály do takové kvality jako ty větší, kdybych je zasáčkoval. Ptáci totiž postupně sklízejí všechny pozdní švestky, takže zde neplatí "kdo si počká, ten se dočká". Ovšem uznávám, že ty větší plody byly opravdu velice chutné, s takovými švestkami bych byl spokojen.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10326) - 70.240 (?), 2.1.2025 19:04
Aké odrody slivek do záhrady? Za mě Herman, Katinka, Hanka, Hanita, Toptaste, snad Haganta a Haroma. Moni asi neseženete, vlastní zkušenost s ní nemám. O slivoni Petra jsem neslyšel, tak předpokládám, že k sehnání nebude. Co se týče mě osobně, tak pokud mi to PPV dovolí, tak nedám dopustit na některé staré odrůdy švestek, hlavně všechny možné variace Domácí slivky a snad i Vlašky. Ty různé typy Vlašek budou různě citlivé na PPV, takže je možné, že se u mě nebudou dát pěstovat (např. Felsina vypadala v předminulém roce hodně špatně).
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10326) - 70.240 (?), 3.1.2025 14:48
Nejsou ale jenom tolerantní a částečně toleratní odrůdy, co jsem tady uváděl. Jistě stojí za pozornost i například Pepého oblíbená stará německá pološvestka Wangenheimova. K Pepého spokojenosti Vaňkova prvorepubliková lidová pomologie uvádí: Příjemně kořenitou chutí blíží se Domácí švestce. Je to prvotřídní švestka obchodní i vývozní. Hodí se ke všem účelům. Na stromě vydrží dlouho po uzrání, jakož i v čerstvém stavu dlouho po sklizni. Snese i velmi vzdálenou dopravu. Doporučuje se pro pěstování ve velkém. Hodí se na mezišlechtění. Nezmrzá. Co se týče současných rezistentních odrůd, tak zatím nemám moc dobrou zkušenost s Jofelou, ale rozhodně ji nechci "špinit", naopak jsem si před časem koupil druhý stromek. Rezistentní Moni mně předčasně zašla, ale vzhledem k tomu, že se zde velmi dobře daří Domácím švestkám (prozatím naprosto čistý je Tolar, ale i Tuleu Gras), tak mě to tolik nemrzí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|