Aké odrody sliviek do záhrady?

host - 195.242 (?) 
19.10.2024 19:55, zobrazeno: 1945x

Dobrý deň,

prosím Vás aké dve odrody sliviek by ste mi odporučili z vlastnej skúsenosti do záhrady, 450m.n.m? Nechcem veľké stromy. Ilovitá pôda. Premýšľal som nad Bystricka muškatová 2x. Odolnosť? Pripadne Čač. Lepotica + Jojo. Odolnosť? Prevážne na konzum, koláče, kompoty. Destiláty neplanujem robiť. Vopred ďakujem za Vaše nazory. 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 96.239 (?), 30.10.2024 19:51

Dobrý den, jílovitá půda slivoním nevadí, obvzlášť na myrobalánech, které mají velký vzrůst. Do této nadmořské výšky můžete sadit snad jakoukoliv odrůdu švestky, já osobně bych na konzum doporučil spíše než Jojo novější Jogantu, pokud hledáte nutně rezistenci vůči šárce. Jojo už podle mě nemá žádnou perspektivu. Jsou novější ordůdy, co jsou chutnější a plodnější, s ranějším dozráváním než Jojo, populární pouze kvůli rezistence vůči šárce. 

Mé doporučené kombinace:

1.

Kalipso- hodně ráná, plodná odrůda a univerzální, z mé zkušenosti hodně plodná a chutná, na přímý konzum jako jedna z prvních už v srpnu vždy bodnecheeky

Druhou nějakou pozdější, za mě:

Hanita- Dozrává až na počátku Září, je odolná, plodná a dle mého názoru jedna z aktuálně nejlepších švestek odolných šárce na přímý konzum. 

2. 

Pokud vám chutná, už ne tolik zajímává Lepotice, tak tu si taky můžete zasadit. Lze za tuto švestku zvolit náhradu jako třeba Čač rodnou, s torchu lepší chutí, anebo zkusit třeba Vlašku

Bystřícká Muškátová je Dobrá a všestranná, pozdější dost sladká, ale nemám s ní zkušenosti. Ještě bych nabídl klasiku Stanley, která je taková nemastná neslaná. Pokud víte o někom v okolí, že třeba tu Bystřickou pěstuje a funguje mu dobře, je spokojen, tak je to učitě dobrá volba. 

J.

host - 234.191 (?), 29.12.2024 22:55

Čačanská lepotica by nemala chýbať v žiadnej zahrade.

host - 234.191 (?), 29.12.2024 23:04

Čačanská Lepotica by nemala chýbať v žiadnej zahrade.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 49.37 (?), 30.12.2024 11:35

U mňa sú výborné tieto odrody.

Slivka
Slivka

host - 247.62 (?), 30.12.2024 12:30

Pane Korzáre, jestli něco doporučujete, musí to být k sehnání. Že to seženete přes nějakých španělských, italských, německých a já nevím jakých známých je v podstatě pro většinu lidí na prd.

host - 91.196 (?), 30.12.2024 14:44

Já se rád podívám, dočtu-takže mně prezentace p.K

orzára přináší radost. A že není jednoduché se k novinkám dostat? Voják se stará... SPCH

host - 247.62 (?), 30.12.2024 16:09

Počkejte, pana Korzára jsem nechtěl urazit, jen ať píše a přispívá dál. Je jen smůla, že v podstatě všechny novinky se sehnat nedají. Ani když se snažíte. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1984) - 168.103 (?), 30.12.2024 16:24

Dotaz zněl jasně, jaké odrůdy byste mi doporučili. Pan Korzár doporučuje výše popsané a svě doporučení potvrzuje snímky úrody těchto odrůd ze svého sadu. To, že se nedají jako zapěstované stromky u školkařů nebo prodejců sehnat, je věc jiná.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6594) - 9.142 (?), 30.12.2024 16:33

Trochu pravdy bude na obou stranách. Je dobré vědět co se děje nového. Názor voják se stará, voják má je v tomto kontextu nesmyslný. Obyčejný BFU (běžný Franta uživatel) nemá možnost ani čas se pídit po nějakých supernovinkách, nehledě na to, že nejsou prozkoumané z hlediska užitkovosti do našich podmínek. Musí koupit to co se zde množí. Mimoto řada odrůd je patentovaná a jejich "pokoutní" množení je zakázané a protizákonné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová stodola6.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika