Dobrý den, jílovitá půda slivoním nevadí, obvzlášť na myrobalánech, které mají velký vzrůst. Do této nadmořské výšky můžete sadit snad jakoukoliv odrůdu švestky, já osobně bych na konzum doporučil spíše než Jojo novější Jogantu, pokud hledáte nutně rezistenci vůči šárce. Jojo už podle mě nemá žádnou perspektivu. Jsou novější ordůdy, co jsou chutnější a plodnější, s ranějším dozráváním než Jojo, populární pouze kvůli rezistence vůči šárce.
Mé doporučené kombinace:
1.
Kalipso- hodně ráná, plodná odrůda a univerzální, z mé zkušenosti hodně plodná a chutná, na přímý konzum jako jedna z prvních už v srpnu vždy bodne
Druhou nějakou pozdější, za mě:
Hanita- Dozrává až na počátku Září, je odolná, plodná a dle mého názoru jedna z aktuálně nejlepších švestek odolných šárce na přímý konzum.
2.
Pokud vám chutná, už ne tolik zajímává Lepotice, tak tu si taky můžete zasadit. Lze za tuto švestku zvolit náhradu jako třeba Čač rodnou, s torchu lepší chutí, anebo zkusit třeba Vlašku
Bystřícká Muškátová je Dobrá a všestranná, pozdější dost sladká, ale nemám s ní zkušenosti. Ještě bych nabídl klasiku Stanley, která je taková nemastná neslaná. Pokud víte o někom v okolí, že třeba tu Bystřickou pěstuje a funguje mu dobře, je spokojen, tak je to učitě dobrá volba.
J.