Co Vaše réva? (rok 2011)
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.187 (?), 23.3.2011 19:59
Dobrý deň!
Neodporúčam u nás pestovať sorty, ktorým sa darí v Taliansku, Bulharsku či Grécku. Iba ak v skleníku. Ak u Vás vymrzne Kodrjanka, tak tieto teplomilné sorty nemajú šancu, to máte pravdu. S odolnosťou proti hubovým chorobám to tiež nebude lepšie. Muscat Italia, Red Globe, Black Paula, Pallieri a iné veľkovýrobné sorty istotne potrebujú chemickú ochranu. V nepriaznivých rokoch ako bol napr. minulý sa ale ani u väčšiny rezistentov nevyhnete chemickej ochrane. Rozdiel je v tom, že nemusíte toľkokrát striekať a môžete použiť neškodné anorganické postreky na báze medi a síry. Preto sa snažím tiež obmieňať sortiment Vitis vinifera interšpecifickými odrodami. Keby ste chcel pestovať výhradne sorty typu PIWIs (riedky vzdušný strapec, pevná šupa, výborná odolnosť voči perenospore, oidiu a botritíde), zúžil by sa Vám výber odrôd tak cca na 2 desiatky a to prevážne muštové. Takže nám neostáva ako u noviniek stolákov občas daaký postrek prepáčiť. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.149 (?), 27.3.2011 14:55
Dobrý deň pán Miek! Myslel so na Vás, keď som včera v záhradníctve v Limbachu pozeral, ako prostokorenné sadenice so skrátenými koreňmi zasypávajú v malinkých kontajnerkoch zmesou kôry, piesku a kokosových vlákien. Premýšľal som prečo? Preto, aby sa piesok prekorenil, asi nie. Aby korene ostali pri predaji vlhké, to už by bolo pravdepodobnejšie. Cena sadeníc je 5-6€, takže hlavným dôvodom asi bude "preradenie" do kategórie kontajnerových rastlín. Ponúkajú Kodrjanku, Vostorg, Smugljanku, Pamjati Negrulja, Ustojčivyj Dokučaevoj, Arkadiu, Ajvaz, Dakonu, Križovnikovyj a Mramornyj. Kúpil som iba ten posledný. Nemám skleník, takže nebudem špekulovať s presádzaním a hneď po nedeli zasadím Mramornyj do záhradky. Neverím, že by zem v apríli premrzla do hĺbky 1O cm a keby došli zač.mája mrazíky, prihrniem na rašiace očká ešte aj borový mulč. Pred zimou som mulč zmiešal s drobnými kúskami polystyrénu a takto som cez zimu zachránil vzácne zakorenené rezky, vysádzané vlani až neskoro v lete. V máji sa zem prehreje a Mramornyj stihne do jesene zapustiť hlboko korene. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 133.163 (?), 13.4.2011 12:08
Teď mám zase bobky aby nověrašící očka nevymrzla. Z cca třiceti vloni vysazených odrůd začaly rašit, krom jedné, již všechny. I ty, které na tom byly vizuálně velmi špatně, začínají úplně od začátku, na nějaké zastřihávání na dvě očka teď momentálně nehraju, až později ta která nebudu chtít vyslepím. Doufám že mrznout nebude, přišlo by to v nejméně vhodnou dobu (réva, kiwi, ostružiny, maliny, rybíz, meruňky, broskve und ffa...)
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.124 (?), 13.4.2011 16:39
Dobrý deň Mirku! Podľa toho, čo predpovedajú, by to mali bobuľoviny, kiwi aj vinič zvládnuť. Najhoršie sú suché mrazy nad ránom-prudký výkyv niekoľko stupňov pod nulou ("Ľadoví muži"). Vtedy stačí hodinka a je to spálené na tabak. Teraz nám aj popršáva, mokrá zima je pre vinič lepšia. Horšie je to s kvitnúcimi kôstkovinami- mizerné opelenie, žiadne včely, monilióza... Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.203 (?), 23.4.2011 7:26
Dobré ráno, potřeboval bych poradit.Loni zasazená réva (10 hlav) narostla jen 20-70cm, vršky umrzly, ale jinak se vše ujmulo.Nyní bych potřeboval poradit co dělat.Mám vylomit všechny očka spodní očka a nechat jen to nejhornější, aby z něj mohl pokračovat kmínek? Děkuji Zdenek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|