Co Vaše réva? (rok 2011)
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.35 (?) 28.4.2011 12:49
Dobrý deň Mirku! Afrodita Vám rastie z vrchu alebo z podpníka? Objednaná Afrodita mi už došla, Evu nemali-vypredaná. Nemáte daaké info o Afrodite? Mrazuodolnosť, rodivosť na krátkom či dlhom dreve apod.? Ak som dobre pochopil, Kodrjanka štepená na podpníku Vám kvitne a pravokorenná nie? Robiť závery pri strihaní koncov ťažňov začitkom marca bolo predčasné. Ak bolo drevo na reze zelené, neznamená to vždy, že aj očká sú v poriadku. Mne sa napr. neskoro zobúdzajú JCHD, Nadežda AZOS, Richelje aj Augustin. Uvidíme tak o týždeň, to už bude jasnejšie, ktoré očká namrzli. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.213 (?), 28.4.2011 22:43
Dobrý večer! Ďakujem za info. Presne tento web som dostal od Bred_ika. Tiež sa obávam, že to s Afroditou nebola šťastná voľba. Ale ak vegetuje bez problémov Mirkovi na Břeclavsku, snád vydrží aj na Záhorí. Alebo myslíte, že bude k mrazom citlivejší ako Ametyst? Ten mi opäť hore zmrzol a začínám zo spodných očiek odznova. Dnes som sa naštval a naočkoval do päty kmienka Ametystu aj AT 6-3 SK po jednom očku sorty Osella. Nič iné už som v chladničke nemal. Zakorenený rezok Preobraženie parádne prezimoval a pekne ide, tak uvidím na budúcu jar, či Afrodita bude aspoň do takejto miery "odolná." Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.213 (?), 29.4.2011 8:18
Zdravím Mirku! Ja som pestoval Panoniu (kupovanú prostokorennú, štepenú na podpníku) vo výške 240 m n.m. smerom na Biele Karpaty a rodila každý rok, niekedy aj zo zálistkov. Problémy s namŕzaním žiadne. Možno to robil svahovitý terén, po ktorom mrazivý vzduch skĺzne dole. Chuťovo ale bola neutrálna, aj keď sladká. Náznak po muškátu žiadny. Výhodou bol čas dozrievania-pre okrajové polohy odporúčam. S výnimkou mrazových kotlín. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.213 (?), 29.4.2011 8:10
Negru som v minulosti sadil hneď vedľa Ametystu, ale sadenica sa "našťastie" neujala. Teraz je tam Dakona (do nej naočkovaný Richelje), ale aj tá má problémy s rašením po tejto zime. Vlani to bolo horšie. Vedľa Dakony je Belehradský bezsemenný a ten dopadol lepšie ako Ametyst. Najnižšia udávaná teplota, ktorú konkrétna sorta podľa popisu znesie, nie je rozhodujúca, ale každá sorta asi reaguje inak na výkyvy teplôt. Príkladom je Ametyst, o ktorom píšete. Predpokladám, že ho nemáte v skleníku? Po tejto zime zisťujem, že moja poloha nepasuje ani krížencom Moldovy a Cardinalu, je to tak na hranici preživateľnosti. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.2 (?), 20.5.2011 0:08
Dobrý večer! Ametyst nepotrebuje dlhý rez tak ako napr. Talisman či Muscat Italia. Už aj preto, že byste ho nemal zaťažovať veľkým počtom strapcov. Autorka Ametystu D.Pospíšilová odporúča vysoké vedenie a rez na stredne dlhé ťažne alebo strelky. Pozor pri odstraňovaní listov v zóne strapcov-hrozno môže dostať úpal. Vzhľadom k tomu, že pochádza z rovnakého kríženia (Aptiš aga x Cardinal) ako napr. Purpur alebo veľmi náročná Negra, rátajte s tým, že Ametyst nebude žiadny "otužilec". Pripájam foto Ametystu z čias, keď mi ešte pravideľne nevymŕzal. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|