Bobule u Ametystu má cca 20mmx15mm. Hrozny vydrží poměrně dlouho na keři a cca 10-14 dní v chladničce. Mrazuodolnost není tak špatná, vydrží poměrně dost velké mrazy (na V.vinifera), jen nesnáší velké mrazy po předchozím oteplení. Je citlivý na padlí, při větším napadení letorostů tyto špatně vyzrávají a pak se mrazuodolnost prudce snižuje. Přestože plodí dobře i na krátkém dřevě, doporučuji řezat klasicky na tažeň a provést redukci vyrašených oček. Při krátkém řezu je pak keř díky bujnému růstu příliš zahuštěný, což jednak zvyšuje citlivost na padlí a jednak prodlužuje dobu zrání hroznů. Je velmi vhodné odsranit listy v okolí hroznů tak, aby byly dobře osluněny. Pak mají bobule nádhernou barvu, jinak jsou jen zeleno červené. Dužnina je masitá, a na rozdíl od ostatních stolních odrůd vyžaduje dostatek vláhy i při dozrávání hroznů, jinak jsou bobule poměrně suché. Průměrná hmotnost hroznu při krátkém řezu je cca 400-450g, při dlouhém 600-700g, nejsou vyjímkou i hrozny 1kg. Ametyst vyžaduje trochu více draslíku v půdě než ostatní odrůdy. VJK