Rajčata 2024



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
7.9.2024 10:37

Jak udržet porost rajčat ještě pár týdnů? Před dalším postřikem Ortivou jsem byl opravdu velice překvapen bohatou sklizní čistých plodů všech odrůd, a to přesto, že začíná chřadnout i část relativně zeleného porostu. Hodně listů začíná rychle schnout snad kvůli plísni bramboru. Ortiva jako by vůbec neučinkovala. Přitom v návodu se píše, že ošetřené porosty zůstávají delší dobu zelené (tzv. "zelený efekt"). Postižení rostlin je zřejmě už natolik závažné, že se efekt míjí účinkem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.9.2024 22:16

PP: Část porostu vypadá ještě dobře (viz.fotka). Doufám, že to nějakou dobu ještě udržím. 


                     
host - 20.128 (?), 1.9.2024 23:15

PePé není to rokem, protože já i letos "mučím přebytky" a rajčata nemám žluté. Je hrozné sucho a denně je zalívám. 

                     
host - 36.10 (?), 28.8.2024 10:58

Pane Vladimíre,
na starším vlákně mě zaujalo pěstování Ramalletů. Chtěla bych se Vás jako zkušeného pěstovatele zeptat na několik věcí. Kde jste koupil semena, web mi v podstatě nic nenabízí? Je nutné je pěstovat pod stříškou nebo v nádobách, aby nedostávaly tolik atmosférické vláhy, jak často je zaléváte? Jak jsou odolné plísním (letos jsem zatím nestříkala, rajčata se zatím drží (Start, Tornádo, Bejbino, Primabella, Datlové, Vejce ptáka Ohniváka, Divoké, Malinové, Bosenské))? V jakém momentu určíte – to už nesním, to budu skladovat – je to až na podzim před prvními mrazy? Ptám se proto, protože mám vždy spousty zelených rajčat, které postupně dozrávají utržená a někdy vydrží i do Vánoc, i když je chuť už opravdu mizerná.
Děkuji za Váš čas na odpověď pro mé nožná i hloupé otázky. Lenka

                     
MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (202) - 158.138 (?), 2.9.2024 14:44
První ochutnávka
Orange russian
Orange russian
Orange russian
Orange russian
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.9.2024 10:37

Jak udržet porost rajčat ještě pár týdnů? Před dalším postřikem Ortivou jsem byl opravdu velice překvapen bohatou sklizní čistých plodů všech odrůd, a to přesto, že začíná chřadnout i část relativně zeleného porostu. Hodně listů začíná rychle schnout snad kvůli plísni bramboru. Ortiva jako by vůbec neučinkovala. Přitom v návodu se píše, že ošetřené porosty zůstávají delší dobu zelené (tzv. "zelený efekt"). Postižení rostlin je zřejmě už natolik závažné, že se efekt míjí účinkem.

                     
host - 214.246 (?), 8.9.2024 7:17

Jak udržet porost ještě par týdnu? Nevymýšlet nesmysly, nebýt nenažraný. Rostliny jsou jako lidi. Já si nemyslím, že když začnu užívat v 70 letech Geriavit (doplněk stravy)tak se dožiju 100 let.Rajčata jsme stříkali proti plísní jednou a to s bramborama. To je tak dávno, ze to nespočítám. Preventivně a ve skleníku nikdy. Nejvíc škody udělaly kroupy. To připomínají plody s jizvama a různé zlomeniny. Rajcat máme dost a ruznych velikosti.Nejoblibenejsi jsou velká rajcata jak na zpracování tak třeba k snídani a do salátu. Ty mrnavé máme taky, ale jak má tvrdou slupku i když je zralé prohrává. Vím, ze někdo to má opačně, tak jsou spokojeni všichni. Jak začnou hnednout a je jedno jestli je září nebo říjen jdou ven. Na zalévání zbyde paprika, celer, jahody, ta mrkev co jsem dal do těch vajickovych plat(už nikdy), dýně a hrách jako zelené hnojení. Nejvíc jako zelené hnojení jsem obdivoval hořčici Tu jsem dal po bramborach a ta vyjela společně s řepkou a hrachem do metru. Už jsem rozrezal na kousky krovinorezem. Orat je brzo, tak je tam mulč. Škoda, když mě to začíná bavit, tak ubývají sily. To, co dřív jsem chtěl rychle zalit hadici, dneska zalivam konvi ze sudu, voda je tepla, proste stále věci děláme jinak.Jine myšlení. Nejsem líný na krok.Vsechno se mění, dříve pod stromem spadaná jablka, dnes ani jedno.Orech ani jeden, liskačů bude dost, Padá listi ze stromu atd.Dneska radio, reportáž z palenice, Není co pálit, mladí nechtějí sbírat plody ze země.Pak cena 210 Kč / l. 

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6569) - 9.142 (?), 8.9.2024 8:55

Tak nenažraností bych to opravdu nenazýval. Každý se snaží aby měl z výsadeb užitek, v tomto případě chutná rajčata co nejdelší dobu. Jenže každý rok je jiný a každý rok se daří různá zelenina jinak, alespoň u mne. Loni jsem měl zelí na naložení z vlastní sklizně, letos nemám prakticky ani hlávku. A rajčata končí trochu předčasně. Jiné roky jsem míval ve folníku džungli, kterou se nedalo projít. Letos je to tam jak noty na buben, samá pauza. Zklamala Stupická, i když uzrála jako první, ale výnos malý. Jakž takž se drží Bejbina. Goldgrone propadák, nerostou a neplodí skoro.

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1894) - 168.103 (?), 8.9.2024 8:36

Pane Petře, rád bych Vám doporuřil vyzkoušet plísni odolné odrůdy rajčat. Sám jsem kvůli plísni několik desítek let rajčata pd širým nebem raději vůbec nepěstoval. Teprve před dvěma roky jsem to zkusil s rezistenty a připadlo mi to jako krok správným směrem. Letos tak mám venku v ČB a na venkově u lesa na 40 rostlin, které nepotřebují proti plísni žádný postřik a přesto pěkně rostou a plodí. To vše v okamžiku, kdy sousedova neodolná rajčata bez postřiku už jsou na odpis. Walter

rajčata
rajčata


                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.9.2024 9:09

Na vašich fotkách, pane Waltře, je vidět, že tu sezónu o těch pár týdnů ještě s klidem protáhnete. Blahopřeju. yesNeuvažoval jsem o těchto odrůdách, i když ten Coctail Crush špatný nebyl a osivo tady mám, takže jsem ho mohl vyset, ale nevysel, a protože tak výrazně převyšuje v rajčatové chuti Gardenberry ty ostatní červené odrůdy, tak jsem příští rok chtěl vyset už jen Gardenberry a Goldkrone. Porost Gardenberry je na tom v současné době zdravotně nejlépe, i když napadené listy také přibývají. Plody této odrůdy prakticky nepraskají, jsou pevné, při skladování v několika vrstvách neměknou ani po několika dnech na chodbě. Nedivím se, že je osivo tak drahé.

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1894) - 168.103 (?), 8.9.2024 9:48

jen pro zajímavost, těch 40 rostlin venku je z vylomených a do země zasazených zálistků z původních 8 rostlin vysazených koncem dobna do skleníku. Odrůdy Rose Crush F1 a Crimson Crush F1. Zejména Rose Crush mě příjemně překvapila svými biftekovými plody a zdá se, že pro příští rok zúžím sortiment pěstovaných odrůd jen na tyto dvě odrůdy a základní množství sadby na 8 rostlin, z kterých namnožím do poloviny června několik desítek kusů dalších sazenic. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika