Naprosto chápu Vaše pocity. Není nic horšího pro pěstitele či zahrádkáře, než když sleduje zánik svých svěřenců. Upřímnou soustrast. Kdysi jsem to také prožíval. Stříška nepomohla, protože při silném náporu plísně stačí i jen ranní či večerní rosa. Ovšem od té doby, co pěstuji plísniodolné odrůdy (5 let), mám rajčata vždy až do prvních mrazů. Bez jakéhokoliv postřiku. Nevím, zda lze běžně koupit jejich sazenice, na tržištích se dost fixluje, ale když si je umíte vypěstovat ze semínek, je už několik takových odrůd u nás běžně k dostání. Vezmu to od těch nejchutnějších: Mountain Magic (10), Crimson Cocktail (9), Crimson Crush (8), Consuelo (8), Rubylicious (7,5). Vesměs hybridy. Další pak lze jednoduše získat třeba z Německa. Pokrývá to už všechny typy rajčat. Existuje již i několik odrůd, které jsou odolné a zároveň nejsou hybridy: Primabella, Portobella, Rondobella a i další z té rodiny. Mám či budu z nich extrahovat semínka, takže pokud byste se rozhodl touto cestou vydat, rád zašlu. Jsem docela překvapen tím, že tyhle odrůdy nevolí víc lidí a to i přesto, že jsou dost často popularizovány v časopisech a na internetu. Mám dojem, že té "plísniodolnosti" lidé moc nevěří. Ale já ji už 5 let ověřuji a zatím jsem nikdy nebyl zklamán. Ten pocit "plíseň bramborová mi může vlézt na záda" je k nezaplacení.
Velmi slušnou odolnost pak mají divoká rajčata. Odolávají tak kolem 6 týdnů déle, záleží na podmínkách. Je s nimi opruz, protože jsou příšerně početná a mrňavá. Chuťově ale sahají po devítce. (Stupnice 1 - 10). No a pak zbývá skleník, ale tam to také není bez problémů.
Pokud byste měl zájem o víc detailů, rád dodám. Vnoučkům a vnučkám jen to nejlepší. Ten můj je konzumuje na kila.
Milan HP