Předpěstování ve skleníku - kdy začít

host - 91.196 (?)
22.1.2025 6:27

P.Walter-yes. Díky za Váš časosběr, ale nejdůležitější foto chybí-Vaše RUCE, dělné spáry, ty by zlatit jistě stály, SPCH.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
bee - (2) - 112.238 (?), 20.1.2025 13:16, zobrazeno: 286x

Mám letos poprvé skleník a nemám zkušenost kdy začít. Rajčata jsem si dříve předpěstovávala doma. Jde mi hlavně o to kdy je možné začít s pěstováním, aby mi to v nevytápěném skleníku vydrželo. Chtěla bych pěstovat jak ředkvičky a salát tak i okurky, rajčata a papriky. Děkuji

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6598) - 9.142 (?), 20.1.2025 13:57

To záleží na poloze a umístění skleníku. Osobně mám zkušenost, že ředkvičky ve skleníku jdou zjara špatně. Nejdřív neklíčí, protože je chladná půda, pak vybíhají, protože je tam horko. Teplomilné zeleniny lze tak nějak od poloviny, snad i začátku dubna, když jedokážete ochránit před mrazem.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (241) - 158.138 (?), 20.1.2025 16:29
Také se připojím. Na začátku března vyseju řádek salátu Dubáček, římský salát na sazenice, karotky, ředkvičky, no někdy i koncem února. Mrazík tomu nevadí, vždy to vyleze, na salát se těšíme obzvláště. Dále ve skleníku predpestovavam v truhlíku i cibuli. Musíte si sama vypozorovat průběhy teplot u vás ve skleníku, jak se v něm projevují květnové mrazíky, i když každý rok je jiný, aspoň přibližně, a podle toho vysazovat teplomilné. Třeba salatovky dávám už koncem dubna, ale papriky jsou citlivější.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.103 (?), 21.1.2025 20:47

Souhlasím se zkušeným panem PP, ředkvičky v skleníku nejdou. A také má pravdu, že třeba u něj na vysočině se začíná později, než u mě ve městě, i když jsem ve 400mnm. Takže musíte si to všechno vyzkoušet. Taky je velký rozdíl v pěstování, pokud máte skleník v bydlišti a můžete při výkyvech počasí ihned zasáhnout nebo k němu musíte dojíždět. Obecně lze říci, že v skleníku panují v noci a v bezslunečném dni teploty o 3° vyšší. Ovšem zejména na jaře při aprílovém počasí je rozdíl třeba i přes +10°. A v takové teplotě už rostlinky dobře prosperují, lépe, než venku. Při jarních mrazových epizodách se dá celá plocha skleníku poměrně jednoduše zakrýt, já rozprostírám například někdy i 2 vrstvy bílé netkanky. K tomu používám kleště na sběr odpadu. Nejvíc skleník na jaře využívám k předpěstování sadby hlávkového salátu, kapusty, kedlubnů, zelí, květáku, kopru, ty pikýruji do skleníku začátkem března, začátkem dubna vysévám afrikány, cinie, astry, ale i okurky, cukety, tykve, koncem dubna pak sázím předpěstovaná rajčata. Na podzim ukládám do skleníku zelí i s kořenovým balem, stejně tak celet a mrkev s natí. Pro zajímavost přikládám na fotkách časosběr růstu sadby v skleníku na jaře 2020. Walter

předpěstování
předpěstování

host - 91.196 (?), 22.1.2025 6:27

P.Walter-yes. Díky za Váš časosběr, ale nejdůležitější foto chybí-Vaše RUCE, dělné spáry, ty by zlatit jistě stály, SPCH.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.103 (?), 22.1.2025 9:13
Krásné verše, pane SPCH.🙂

host - 91.196 (?), 22.1.2025 9:32

Pane Waltře, za ně koupit nic se nedá, pro mě věru žádná věda. Vy jste talent spojil s pílí, dal do toho každou chvílienlightened. Průběh setí, růstu děje, když ke sběru dílo spěje-to se potom srdce chvěje-jako rodit vlastních dětí...,SPCH.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (241) - 210.156 (?), 22.1.2025 10:08

No teda yes

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1998) - 168.103 (?), 22.1.2025 10:24

zrovna jsem to ukázal mé paní, jak krásně píšete, pane SPCHyes. Jinak aby nebylo pochyb, skleníky, v kterých pěstuji, jsou nevytápěné. Walter

host - 91.196 (?), 22.1.2025 11:45

blush...Vytušit lze Lásky vliv-nechť je stále to, co dřívheart! Zajímá mě, jestli a jakou měrou se na vnitřní teplotě ve sklenících podepisuje podezdívka-materiál, mohutnost, část pod a nad povrchem půdy, barva. Pak i stranová orientace a sklon stěn, střechy+její tvar -zda plochý, či zaoblený, složení zeminy-vrstva, její ideální vlhkost-prostě takové skleníkové Ábíčko, cesta k pěstitelskému ideáluwink?, SPCH.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY8.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika