Předpěstování ve skleníku - kdy začít
|
|
|
|
|
|
|
|
bee - (2) - 112.238 (?), 20.1.2025 13:16, zobrazeno: 278x
Mám letos poprvé skleník a nemám zkušenost kdy začít. Rajčata jsem si dříve předpěstovávala doma. Jde mi hlavně o to kdy je možné začít s pěstováním, aby mi to v nevytápěném skleníku vydrželo. Chtěla bych pěstovat jak ředkvičky a salát tak i okurky, rajčata a papriky. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (241) - 158.138 (?), 20.1.2025 16:29
Také se připojím. Na začátku března vyseju řádek salátu Dubáček, římský salát na sazenice, karotky, ředkvičky, no někdy i koncem února. Mrazík tomu nevadí, vždy to vyleze, na salát se těšíme obzvláště. Dále ve skleníku predpestovavam v truhlíku i cibuli. Musíte si sama vypozorovat průběhy teplot u vás ve skleníku, jak se v něm projevují květnové mrazíky, i když každý rok je jiný, aspoň přibližně, a podle toho vysazovat teplomilné. Třeba salatovky dávám už koncem dubna, ale papriky jsou citlivější.
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1998) - 168.103 (?), 21.1.2025 20:47
Souhlasím se zkušeným panem PP, ředkvičky v skleníku nejdou. A také má pravdu, že třeba u něj na vysočině se začíná později, než u mě ve městě, i když jsem ve 400mnm. Takže musíte si to všechno vyzkoušet. Taky je velký rozdíl v pěstování, pokud máte skleník v bydlišti a můžete při výkyvech počasí ihned zasáhnout nebo k němu musíte dojíždět. Obecně lze říci, že v skleníku panují v noci a v bezslunečném dni teploty o 3° vyšší. Ovšem zejména na jaře při aprílovém počasí je rozdíl třeba i přes +10°. A v takové teplotě už rostlinky dobře prosperují, lépe, než venku. Při jarních mrazových epizodách se dá celá plocha skleníku poměrně jednoduše zakrýt, já rozprostírám například někdy i 2 vrstvy bílé netkanky. K tomu používám kleště na sběr odpadu. Nejvíc skleník na jaře využívám k předpěstování sadby hlávkového salátu, kapusty, kedlubnů, zelí, květáku, kopru, ty pikýruji do skleníku začátkem března, začátkem dubna vysévám afrikány, cinie, astry, ale i okurky, cukety, tykve, koncem dubna pak sázím předpěstovaná rajčata. Na podzim ukládám do skleníku zelí i s kořenovým balem, stejně tak celet a mrkev s natí. Pro zajímavost přikládám na fotkách časosběr růstu sadby v skleníku na jaře 2020. Walter
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 22.1.2025 11:45
...Vytušit lze Lásky vliv-nechť je stále to, co dřív! Zajímá mě, jestli a jakou měrou se na vnitřní teplotě ve sklenících podepisuje podezdívka-materiál, mohutnost, část pod a nad povrchem půdy, barva. Pak i stranová orientace a sklon stěn, střechy+její tvar -zda plochý, či zaoblený, složení zeminy-vrstva, její ideální vlhkost-prostě takové skleníkové Ábíčko, cesta k pěstitelskému ideálu?, SPCH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|