Ano, máte pravdu, při Missouring pruning se používají zahradnické nůžky. Problematika vyštipování vs.vystřihování zálistků byla řešena i na stránkách zahrádkáře s jednoznačným doporučením- vyštipovat z důvodu možnosti přenosu infekce.Riziko to jistě je a to zejména proto, že nebudu používat systémové přípravky proti houbovým chorobám. Ale naproti tomu se mně zdá, že nejzdravější částí rostlin i při napadení plísní bramborovou jsou nové zálistky.Prostě riziko podnikání.
Obecně k zálistkům bych řekl, že se mně tvoří po celou vegetační dobu.Možná špatně vyštipuji, ale tvoří se mi i dole na rostlině i v místech.o kterých jsem si myslel, že jsem zálistek vyštípl. Protože v určité fázi sklizně již tak často rostliny neprohlížím, často najdu zálistky třeba 1/2 metru dlouhé, s již vyvinutými květy, což asi není dobré.Často se vykašlu na to, abych v srpnu zakracoval rostliny, jak je všeobecně doporučováno.
Nejsem vinař, ale otázka rovnováhy mezi zelenou hmotou (listy)a zrajícími hrozny je u vína nějak metodicky řešena v návaznosti na typ odrůdy, její rannost atd. a neřeší to amatéři, ale profesionálové. Stejně tak u ovocných stromů existují doporučení jak stříhat v návaznosti na podnož a pěstovanou odrůdu. V těchto případech se navíc jedná i o zachování rovnováhy mezi úrodou a přírustky dřeva pro příští léta.
Jinak díky za diskuzi.
Mr Big