Nejchutnější rajčata

host - 5.149 (?)
17.11.2011 12:21

Když byl u nás na trhu Bonset jako první odrůda hybridního rajčete, tak jsme pěstovali Slávu Porýní a Hellperle. Bonset stejně jako Start šli nějak mimo nás a s hybridy jsme začali až s Tornádem a Dominem. Ke Startu jsem se vrátil až v devadesátých letech, Stejně tak jsem jeden rok zkoušel Bonset, ale nepodařil se mně, ani nevím proč jsem ho vyřadil. Druhý rok jsem ho již nezkoušel i když jsem ještě semena měl. Takže mé zkušenosti s pěstováním i chutí jsou nulové. Myslím si, že Vám na Vaši otázku odpoví třeba pan Mirek, který co se týká odrůd a jejich chuti má největší přehled.

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 5.149 (?), 16.11.2011 19:55

Ano, máte pravdu, při Missouring pruning se používají zahradnické nůžky. Problematika vyštipování vs.vystřihování zálistků byla řešena i na stránkách zahrádkáře s jednoznačným doporučením- vyštipovat z důvodu možnosti přenosu infekce.Riziko to jistě je a to zejména proto, že nebudu používat systémové přípravky proti houbovým chorobám. Ale naproti tomu se mně zdá, že nejzdravější částí rostlin i při napadení plísní bramborovou jsou nové zálistky.Prostě riziko podnikání.

Obecně k zálistkům bych řekl, že se mně tvoří po celou vegetační dobu.Možná špatně vyštipuji, ale tvoří se mi i dole na rostlině i v místech.o kterých jsem si myslel, že jsem zálistek vyštípl. Protože v určité fázi sklizně již tak často rostliny neprohlížím, často najdu zálistky třeba 1/2 metru dlouhé, s již vyvinutými květy, což asi není dobré.Často se vykašlu na to, abych v srpnu zakracoval rostliny, jak je všeobecně doporučováno.

Nejsem vinař, ale otázka rovnováhy mezi zelenou hmotou (listy)a zrajícími hrozny je u vína nějak metodicky řešena v návaznosti na typ odrůdy, její rannost atd. a neřeší to amatéři, ale profesionálové. Stejně tak u ovocných stromů existují doporučení jak stříhat v návaznosti na podnož a pěstovanou odrůdu. V těchto případech se navíc jedná i o zachování rovnováhy mezi úrodou a přírustky dřeva pro příští léta.

Jinak díky za diskuzi.

Mr Big

host - 123.87 (?), 17.11.2011 8:45

Měla bych dotaz na vás, případně na jiné milovníky rajčete Start. Slyšela jsem že podobnou chuť má Bonset, nemáte s tím zkušenost? Mně totiž v podstatě k jídlu za syrova žádná jiná odrůda nechutná, tak pěstuju Starty pořád dokola, ale ráda bych vyzkoušela ještě něco jiného.

host - 5.149 (?), 17.11.2011 12:21

Když byl u nás na trhu Bonset jako první odrůda hybridního rajčete, tak jsme pěstovali Slávu Porýní a Hellperle. Bonset stejně jako Start šli nějak mimo nás a s hybridy jsme začali až s Tornádem a Dominem. Ke Startu jsem se vrátil až v devadesátých letech, Stejně tak jsem jeden rok zkoušel Bonset, ale nepodařil se mně, ani nevím proč jsem ho vyřadil. Druhý rok jsem ho již nezkoušel i když jsem ještě semena měl. Takže mé zkušenosti s pěstováním i chutí jsou nulové. Myslím si, že Vám na Vaši otázku odpoví třeba pan Mirek, který co se týká odrůd a jejich chuti má největší přehled.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.11.2011 11:18

Pokud nechcete aby zálistek již nevyrostl tak by se neměl vylomit celý ale zaštípnout kousíček od stonku (0,5? cm), pahýlek zaschne a následně by tam již nemělo nic vyrůst. Přidávám snímek Vámi vzpomínané metody Missouring pruning

host - 5.149 (?), 20.11.2011 9:22

Ano, připojený obrázek je z jednoho z mála článků, které se alespoň okrajově zabývají tímto způsobem pěstování.V tomto článku je konstatováno, že při tomto způsobu je větší plocha listů, která se podílí na fotosyntéze.

Pro mne je zásadní otázkou jak dlouho se budou listy zbylé po misouring prunning podílet na fotosyntéze celé rostliny, když jedno z pěstitelských doporučení říká, že listy pod vijanem plodů, které již dozrály, je možno odstranit protože nemají vliv na další růst rostliny (opravdu tak vypadají)

Mr Big

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4553) - 38.136 (?), 20.11.2011 10:02

Já listy zásadně neotrhávám...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4553) - 38.136 (?), 20.11.2011 10:12

Mně se na tom obrázku nezdá ten fazoch. Je namalovaný jako list.

host - 5.149 (?), 20.11.2011 10:43

Máte pnou pravdu, obrázek je silně nedokonalý-namalovaný zálistek by měl mít podobu dalšího vrcholu rajčete.Vůbec jsem si toho nevšiml, ale metoda je mi plně jasná.Pokud jde o vylamování spodních listů tak to taky za normální situacve nedělám- zbytečná práce navíc, ale při silném tlaku plísně bramborové se tento zásah doporučuje. Mám pocit, že když jsem tyto listy vylamoval byly již polomrtvé a zažloutlé, možná napadené nějakou chorobou.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 20.11.2011 11:18
Spodní listy začínají odcházet nejdříve a záleží na počasí zda působení chorob na ně je rychlejší než dozrávání plodů. Přikládám snímek kde spodní listy (dole vlevo) začínají žloutnout (o jakou chorobu se jedná doteď nevím ale je to hodně běžný jev) a proto tyto listy postupně odstraňuji. Toto je tyčková odrůda ale protrhávám poškozené listy i u keříčkových odrůd.

host - 5.149 (?), 22.11.2011 12:01

Nemáte někdo zkušenosti s polodeterminantním typem odrůdy San Marzano?

Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika