Nejchutnější rajčata
|
|
|
|
|
|
|
AniCiz - Stříbrný Zahrádkář (167) - 194.24 (?) 14.11.2011 10:58
Taky pěstuji bez postřiku, nehybridní odrůdy to krásně ustály, jenže teď se pídím po pozdnějším rajčeti, protože ty moje byly vesměs rané a v současnosti nemám už dávno nic -myslím ve spíži, samozřejmě..tedy kromě rajčat sušených..:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 13:28
Rok a půl sleduji diskuzi na toto téma a proto bych se chtěl také vyjádřit.Podle chuti lze rozdělit rajčata do čtyř skupin (z knihy "Plodové zeleniny" autoři Vlček a kol.-doporučuji-podle mne nejlepší kniha pojednávající o problematice pěstování plodových zelenin).
1.skupina -rajčata s nízkým obsahem kyselin a nízkým obsahem cukrů(chutnají fádně)
2.skupina-vysoký obsah cukrů a nízký obsah kyselin-(chutnají sladce)
3.skupina-nízký obsah cukrů vysoký kyselin-chutnají kysele
4.skupina-vysoký obsah cukrů i kyselin- chutnají pikantně a zvláště aromaticky
Chuť je jistě záležitost subjektivní. Mně chutnají rajčata ze skupiny čtvrté (Start, všechny drobné červené odrůdy). Odrůdy charakterizované ve třech prvních skupinách k jídklu za syrova nemusím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 13:30
Zapomněl jsem se podepsat
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 18:52
Rozdělení rajčat dle chuti jsem uvedl jen tak na okraj. Jinak jsem se vyjádřil přesně, stejně jako řada jiných diskutujících, která rajčata mně chutnají. Z těch co jsem letos pěstoval, tak to byly Start, Pollicino a Bejbino. Pro doplnění bych uvedl, že jsem letos ještě pěstoval Stupické polní raně, Spencer, Duo, Brutus, San Marzano, Scatolone, Šejk a Darinka- některé jako pokus a některé ke zpracování.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.163 (?), 14.11.2011 19:41
Můžete mi, prosím, napsat, zda je nějaký rozdíl mezi San Marzano a Scatolone? Jak v chuti, tak i vzhledu. Díky Vlasta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 22:52
Obě odrůdy jak San Marzano 3, tak i Scatolone 3, jsou rajčata typu San Marzano. Rajče San Marzano je podle mne chráněná značka pro rajčata pěstovaná v oblasti pod Vesuvem již od 18. století (dáte-li si vyhledat Seznamem pomidori San Marzano ve světě, je tam plno stránek o historii, pěstování atd.-v angličtině). Jinde vypěstovaná rajčata nesmí mít název San Marzano. Pokud jde o San Marzano 3 (Seva Seed) a Scatolone (Nohel Garden) tak jsem pozoroval minimální rozdíly ve tvaru, jinak se mně obě jevily náchylné k zahnívání květního konce vlivem nedostatku vápníku. Pokud jde o chuť nemohu sloužit, ale obě odrůdy usušené a naložené se mně jevily identické. Scatolone jsem měl o cca 14 dní dříve, ale bylo to asi tím, že sazenice San Marzana se mně nepovedly. Myslím si, že v budoucnosti budou firmy produkující a obchodující se semeny dávat na trh další odrůdy rajčat typu San Marzano,(jak už jsem někde uvedl, Semo a jejich Corsaro) a nám pěstitelům nezbude nic jiného než zkoušet a vybírat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 14.11.2011 17:12
Ono su 4 zakladne chute ale vraj nekonecno voni. Kombinacia chute s vonou moze byt podstatne dolezitejsia, ako to, ze je rajcina sladka a zaroven i kysla. Rajcina musi mat vonu ako rajcina od starej mamy z dediny... Raz sa mi podarilo aj v markete kupit nejaku dobru sortu ze vonalo z nej cely barak. Vona je pridanou hodnotou chuti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 14.11.2011 19:24
Nemohu s Vámi souhlasit. V sobotu jsem byl v Bořeticích na Svatomartinském víně. Obešli jsme 14 vinných sklepů. Nejsem žádný odborník, ale vím, že i u vína záleží na poměru kyselin a cukru. Někdo má raději víno sladší, jiný zase jiné s větším podílem kyselin. Takže když jdu na takovou ochutnávku, tak se snažím v každém sklepě pít vína, která vyhovují mé chuti. U vína se asi nikdo nepozastaví, když řeknu, že mám radši červené. Jinak nechci se vás dotknout, ale jak vonělo rajče u vaší babičky, tak to je jen iluze. Já jsem jako kluk měl taky rád mejdlíčko, dnes bych ho do úst ani nedal.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|