Nejchutnější rajčata



host - 5.149 (?)
14.11.2011 19:24

Nemohu s Vámi souhlasit. V sobotu jsem byl v Bořeticích na Svatomartinském víně. Obešli jsme 14 vinných sklepů. Nejsem žádný odborník, ale vím, že i u vína záleží na poměru kyselin a cukru. Někdo má raději víno sladší, jiný zase jiné s větším podílem kyselin. Takže když jdu na takovou ochutnávku, tak se snažím v každém sklepě pít vína, která vyhovují mé chuti. U vína se asi nikdo nepozastaví, když řeknu, že mám radši červené. Jinak nechci se vás dotknout, ale jak vonělo rajče u vaší babičky, tak to je jen iluze. Já jsem jako kluk měl taky rád mejdlíčko, dnes bych ho do úst ani nedal.

           Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 14.11.2011 10:58
Taky pěstuji bez postřiku, nehybridní odrůdy to krásně ustály, jenže teď se pídím po pozdnějším rajčeti, protože ty moje byly vesměs rané a v současnosti nemám už dávno nic -myslím ve spíži, samozřejmě..tedy kromě rajčat sušených..:(
   
host - 5.149 (?), 14.11.2011 13:28

Rok a půl sleduji diskuzi na toto téma a proto bych se chtěl také vyjádřit.Podle chuti lze rozdělit rajčata do čtyř skupin (z knihy "Plodové zeleniny" autoři Vlček a kol.-doporučuji-podle mne nejlepší kniha pojednávající o problematice pěstování plodových zelenin).

1.skupina -rajčata s nízkým obsahem kyselin a nízkým obsahem cukrů(chutnají fádně)

2.skupina-vysoký obsah cukrů a nízký obsah kyselin-(chutnají sladce)

3.skupina-nízký obsah cukrů vysoký kyselin-chutnají kysele

4.skupina-vysoký obsah cukrů i kyselin- chutnají pikantně a zvláště aromaticky

Chuť je jistě záležitost subjektivní. Mně chutnají rajčata ze skupiny čtvrté (Start, všechny drobné červené odrůdy). Odrůdy charakterizované ve třech prvních skupinách k jídklu za syrova nemusím.

      
host - 5.149 (?), 14.11.2011 13:30

Zapomněl jsem se podepsat

           Mr Big

         
AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 14.11.2011 16:04
Toto rozdělení je zajímavé, ovšem u popisu odrůd se nedočteme zpravidla do které skupiny odrůdu řadíme, až po zkušenosti..
            
host - 5.149 (?), 14.11.2011 18:52

Rozdělení rajčat dle chuti jsem uvedl jen tak na okraj. Jinak jsem se vyjádřil přesně, stejně jako řada jiných diskutujících, která rajčata mně chutnají. Z těch co jsem letos pěstoval, tak to byly Start, Pollicino a Bejbino. Pro doplnění bych uvedl, že jsem letos ještě pěstoval Stupické polní raně, Spencer, Duo, Brutus, San Marzano, Scatolone, Šejk a Darinka- některé jako pokus a některé ke zpracování.

           Mr Big

               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4553) - 38.136 (?), 14.11.2011 19:06

No a jak Vám chutnala. Já měl Pollicino a Bejbino - obě chutná, ale Pollicino je jednička a moc nepraskalo, jak se někdy uvádí. Zítra mrknu na pytlík Corzarovi, jak je to s tou raností.

               
host - 16.163 (?), 14.11.2011 19:41

Můžete mi, prosím, napsat, zda je nějaký rozdíl mezi San Marzano a Scatolone? Jak v chuti, tak i vzhledu. Díky Vlasta

                  
host - 5.149 (?), 14.11.2011 22:52

Obě odrůdy jak San Marzano 3, tak i Scatolone 3, jsou rajčata typu San Marzano. Rajče San Marzano je podle mne chráněná značka pro rajčata pěstovaná v oblasti pod Vesuvem již od 18. století (dáte-li si vyhledat Seznamem pomidori San Marzano ve světě, je tam plno stránek o historii, pěstování atd.-v angličtině). Jinde vypěstovaná rajčata nesmí mít název San Marzano. Pokud jde o San Marzano 3 (Seva Seed) a Scatolone (Nohel Garden) tak jsem pozoroval minimální rozdíly ve tvaru, jinak se mně obě jevily náchylné  k zahnívání květního konce vlivem nedostatku vápníku. Pokud jde o chuť nemohu sloužit, ale obě odrůdy usušené a naložené se mně jevily identické. Scatolone jsem měl o cca 14 dní dříve, ale bylo to asi tím, že sazenice San Marzana se mně nepovedly. Myslím si, že v budoucnosti budou firmy produkující a obchodující se semeny dávat na trh další odrůdy rajčat typu San Marzano,(jak už jsem někde uvedl, Semo a jejich Corsaro) a nám pěstitelům nezbude nic jiného než zkoušet a vybírat.

      
host - 4.7 (?), 14.11.2011 17:12

Ono su 4 zakladne chute ale vraj nekonecno voni. Kombinacia chute s vonou moze byt podstatne dolezitejsia, ako to, ze je rajcina sladka a zaroven i kysla. Rajcina musi mat vonu ako rajcina od starej mamy z dediny... Raz sa mi podarilo aj v markete kupit nejaku dobru sortu ze vonalo z nej cely barak. Vona je pridanou hodnotou chuti.

         
host - 5.149 (?), 14.11.2011 19:24

Nemohu s Vámi souhlasit. V sobotu jsem byl v Bořeticích na Svatomartinském víně. Obešli jsme 14 vinných sklepů. Nejsem žádný odborník, ale vím, že i u vína záleží na poměru kyselin a cukru. Někdo má raději víno sladší, jiný zase jiné s větším podílem kyselin. Takže když jdu na takovou ochutnávku, tak se snažím v každém sklepě pít vína, která vyhovují mé chuti. U vína se asi nikdo nepozastaví, když řeknu, že mám radši červené. Jinak nechci se vás dotknout, ale jak vonělo rajče u vaší babičky, tak to je jen iluze. Já jsem jako kluk měl taky rád mejdlíčko, dnes bych ho do úst ani nedal.

           Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika