Nejchutnější rajčata
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.145 (?) 23.11.2011 1:02
Děkuji za odpovědi. Ještě jsem nikdy rajčata nepěstovala, bydlíme v domku teprve necelé 2 roky.
Pročítala jsem si tady celou diskusi o rajčatech a zaujalo mě sušení rajčat, nikdy jsem o tom neslyšela. Jak dlouho se taková rajčata dají skladovat a jakým způsobem se dále kuchyňsky upravují? Moc děkuji za odpovědi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 23.11.2011 8:16
Díky za překrásné typicky italské video- tu nejnáročnější práci solení musí vždy dělat muži! A teď vážně. Já jsem letos sušil na lodžii, na jihozápadě, slunce jsem měl až od jedenácti hodin, večer jsem sklízrl.. Bylo to někdy koncem srpna, když bylo to pěkné počasí. Usušeno jsem měl za čtyři dny. Na ploché desce jsem měl staré prostěradlo, na něm rajčata, vše zakryté fáčovinou (koupil jsem ji kdysi v Sanitasu- roli širokou cca 80 cm).Největší zájem měly vosy, které se snažily mul podlézt, možná i proto, že jsem s rajčaty sušil i pološvestky.
PS: Ty videa mně asi přinesou rozvat v rodině, protože pořád slyším "už zase do toho čučíš?"
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 23.11.2011 8:39
4 dni je dost. Mozno by sa to dalo nejak urychlit: podlozit plechom, co sa riadne rozpali, nechat len casti supiek s masitou duzinou, bez stavy, zvolit vhodnu odrodu s nizkym obsahom stavy... Mate s tym niekto skusenosti? Myslim, na hmyz by stacil dobry drevenny ram a sietka na okna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 23.11.2011 9:47
...mal som na mysli susenie na slnku. Rajciny by boli na roste z dreva a podtym cierny plech. Plech by rozpalil vzduch, co by susil rajciny. Neverim, ze slnkom by doslo k scernaniu rajcin.
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 23.11.2011 11:47
Já si myslím, že každý z nás má jiné podmínky na sušení, Já jsem si například udělal sušárnu z takového dlouhého skleněného profilu U (copiůit 2,5 m dlouhý). Byla vysoká 2,7 m, bylo v ní 27 plachetek ze silonové sítě, každá o ploše cca 24 x 11 cm. Opravdu jsem v ní usušil jednu várku meruněk a jednu várku rajčat. Ale měl jsem problém v tom, že jsem to tam dal a za několik dní vytáhl. Pochopitelně kvalita zvláště u meruněk nic moc. Problém je v tom, že zahradu mám asi 3/4 hodiny MHD od bydliště a nechce se mně tam ráno jít rozložit sušené ovoce a večer je jít posbírat. Dřevěné části sušárny jsem rozřezal, copilit budu dále používat k rannému výsevu ředkviček.A tak jsem zůstal u společné lodžie na schodišti (v paneláku typu B710).
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.149 (?), 23.11.2011 12:57
Myslím si, že každý z nás má jiné možnosti a podmínky pro sušení rajčat). Letos jsem sušil tři odrůdy- Šejk, Scatolone a San Marzano. Pokud jde o sušení, tak si myslím, že lepší rajčata na sušení než ta italská z okruhu San Marzano nejsou. Všechny rajčata jsem podélně půlil a dužninu prstem vyšťoural. Dužnina Šejka je vodnatější a výsledný produkt je horší. s dobou sušení jsem byl spokojený. Zkoušel jsem na zahradě sušárnu vyrobenou z copilitu (takový skleněný U profil dlouhý 2,7 m). Kapacita byla 25 plachetk o rozměru 22 x12 cm.Usušil jsem tam rajčata a meruňky tak, že jsem je tam jeden den dal a za několik dní je vydělal. Kvalita byla horší- mám zahradu cca 3/4 hodiny MHD od bytu a nechce se mně ráno jet rozložit ovoce a večer sklidit. Sušárna je již zrušena, dřevěné části pořezány a copilit budu nadále používat pro ranné výsevy ředkviček (nadále zůstanu u lodžie).Technicky lze jistě mé sušení na společné lodžii vylepšit, ale nevím jestli budu mít čas a jestli se mně bude chtít. Zatím mně to vyhovovalo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|