Melounoviště 2012

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?)
20.4.2012 10:39

Největší chyba patrně byla že jste je "pořádně zalel". Zeminu nechejte jen vhkou, rostlinku jen navlhčete rozprašovačem a přiklopte PETkou nebo sáčkem aby se vytvořilo mikroklima, ne však mokro (patrně Vám uhnila podož). Další chyba byla teplý radiátor, rostlinu nemusíte zatemňovat ale nesmí jít na slunce, polostín, 20-21°C je zn. ideál, rostliny je potřeba mít pod kontrolou, proto je ani nezatemňuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.3.2012 11:38

Já si naopak myslím že se jedná o rozštípnutí stonku když se do něj kolega snaží udělat otvor pro zasunutí roubu.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.3.2012 16:20

Výsledek roubování je zatím nulový, jedna rostlina uhynula a druhá jen živořila, vytáhl jsem ji a zjistil že má podnož uhnilé kořeny díky přemokřenému substrátu. Tak jsem ji seřízl zdravý stonek, namočil do stimulátoru a dal do kořenáčku jestli zakoření. Dnes jsem i vysel první várku melounů a podnoží, zítra dám další.

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 24.3.2012 7:13

halo halo, kdepak je kdo? Jak se daří? Moje zkušenost - pokud jsem použila meloun jen s děložními lístky, ze tří se chytl jen jeden, a ještě byl problém rozpoznat, jestli to, co roste, je meloun nebo ho převálcovala podnož. Později už jsem roubovala obojí až v době, kdy podnož i meloun měli víc jak 1 pravý list. U melounu jsem ho hned odřízla, nechala jen malé střední, a zatím roste všechno - roubuji postupně, do středu, u jednoho mel. jsem dokonce sroubovala až část, co rostla n a d děl. lístky. Nejdůležitější je ona petka, nejlepší od litrového mlíka. A co vy?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 24.3.2012 7:54

Já mám s velikostí úplně stejnou zkušenost, něco se uchytilo (hlavně ty větší rouby) hodně však ne. Vyséval jsem hlavní várku minulý víkend takže ta pravá chvíle teprve začne.

Více než polovina melounů se neujala.
Více než polovina melounů se neujala.
Cukrové melouny a okurky vypadají lépe, rouby byly větší.
Cukrové melouny a okurky vypadají lépe, rouby byly větší.

host - 92.43 (?), 20.4.2012 8:29

Dobrý den, chtěl bych poradit nebo se zeptat co jsem udělal při roubování špatně. Letos zkouším roubování melounů poprvé. V sobotu(před 5,5 dny od teďka)  jsem narouboval 3 melouny metodou mezi děložní lístky. Pořádně jsem je zalel, zakryl jsem je krytem z plastové láhve a navíc jsem to celé ještě zabalil do silonového sáčku a umístil přímo k radiátoru a zakryl dekou, aby měli tmu. Po jednom dni jsem deku odhrnul tak, aby měli trochu světla z boku a dnes po asi 5 a půl dne jsem oddělal zcela silónové sáčky. Rostliny ale vypadají strašně. Jedna byla úplně zhnilá, další dvě jsou taky spíš žluté než zelené a je na nich plíseň a nebude z nich asi taky nic. Chtěl bych se zeptat, kde jsem udělal chybu?

Další dvě rostliny jsem se snažil naroubovat vzájemným srůstem melounu a tykve a postupným ostraňováním vršku podnože a kořenu melounu, ale po 3 dnech meloun zvadl. Myslím si, že jsem asi meloun příliš nařízl.?

Děkuji za nějaké rady

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 20.4.2012 10:39

Největší chyba patrně byla že jste je "pořádně zalel". Zeminu nechejte jen vhkou, rostlinku jen navlhčete rozprašovačem a přiklopte PETkou nebo sáčkem aby se vytvořilo mikroklima, ne však mokro (patrně Vám uhnila podož). Další chyba byla teplý radiátor, rostlinu nemusíte zatemňovat ale nesmí jít na slunce, polostín, 20-21°C je zn. ideál, rostliny je potřeba mít pod kontrolou, proto je ani nezatemňuji.

host - 92.43 (?), 2.5.2012 20:02

Dobrý den,

zkusil jsem znovu roubovat melouny mezi děložní lístky tykve (konkrétně fíkolisté), ale u skoro u všech došlo asi po cca 5 dnech k tomu, že místo roubování (spojení) "změklo" a uhnilo, přitom jsem rostliny neměl nijak přeleté. Nevíte čím to mohlo být způsobeno? Setkal se s tím někdo?

Děkuji

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 3.5.2012 11:23

Nesterilní nástroj, spory plísní ve vzduchu...

patf - (14) - 166.101 (?), 6.4.2012 16:29

Dobrý den všem, vím, že je tu o tom napsáno dost a dost, ale i tak se jako máčo zeptám - jak roubovat se slušným výsledkem?
Mám několik druhů melounů (už měsíc se na ně chodím koukat, bohužel jich pár nějak záhadně uhnilo - těsně u země se ohly a skončily...), takže se počet zredukoval na nějakých 10 ks a teď už konečně vyrazily i dýně (určené k roubování), takže bych to rád narouboval. Bohužel loni jsem rouby vyhodil, nechyt se ani jeden a letos bych to chtěl úspěšně otočit :)
Takže prosím jak roubovat? Ideálně takový postup, aby se jich chytlo co nejvíce. Už teď ale vím, že stonky týdenních dýní jsou silnější než stonky měsíčních melounů, takže to nějak seříznout a přiložit asi nevyjde... Jiným postupem, o kterém vím, je vytrhnutí nějakého děložního lístku dýně a tam strčit seřízlého melouna, ale to se obávám, že zase nejsem schopen tomu dát nějaké ty vlhčící podmínky... a nebo to pletu vše dohromady :)

Proím tedy o nakopnutí, link někam, kde to je názorně ukázáno i popsáno.

Děkuji!!!

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 6.4.2012 17:17

Toto video jsem natočil spešl pro Vás a také pro ostatní jak to dělám já.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika