Melounoviště 2012

luboss1965 - (3) - 116.237 (?) 
5.6.2012 7:45

Dobrý deň,mám takýto problém. Na spodnej časti listu melonu sú také malé tmavožlté guličky. List sa skruca a vädne. 4o je to za chorobu a s čím to mám postriekať. Ďakujem Ľuboš

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 5.6.2012 8:26

Fotku sem dejte.

luboss1965 - (3) - 116.237 (?), 7.6.2012 6:13

Bohužial listy (bolo ich asi 5) som zlikvidoval, predvčerom som melony postriekal proti cicavému hmyzu odvtedy som nezaznamenal, že by sa to šírilo. V budúcnosti, ke´d budem mať nejaký problém, tak to okamžite odfotím. Ešte sa chcem spýtať, ten velký melon, čo máte v sklenníku, v sieťke zavesený, to je tohtoročný? Ľuboš

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.6.2012 6:30

Je to vždy lepší ještě nafotit.

Ano, ten meloun a všechny ostatní snímky jsou dva dny staré.

luboss1965 - (3) - 116.237 (?), 7.6.2012 6:42

Čo je to za skorú odrodu? Skorú ja mám Sugar Baby a teraz sa začína opelovať a to som vysádzal 25 apríla. 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.6.2012 8:05

Je to odrůda Rafinad a je středněraná, je naroubovaná a podařilo se brzké opylení.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 9.6.2012 16:52

Na záhonech začaly melouny kvést, chtěl jsem za pomoci květů z foliáku opylovat ty chudinky mokré venku ale dopoledne mne déšť vyhnal, a teď po obědě jsem tam ani nejel bo už zase leje. Něco jsem opyloval ve skleníku a foliáku, a udělal pár fotek.

První plod na záhoně
První plod na záhoně
Opylený květ ve skleníku, snad nebude vadit všudepřítomné vlhko
Opylený květ ve skleníku, snad nebude vadit všudepřítomné vlhko
Chce to teplo a slunce, vody je dost...
Chce to teplo a slunce, vody je dost...
Mišmaš dvou vodních a jednoho cukrového melounu ve foliáku
Mišmaš dvou vodních a jednoho cukrového melounu ve foliáku
Altajskaja
Altajskaja
Rafinad
Rafinad

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 10.6.2012 13:15

Mirku, jak jste na tom momentálně s opylováním pod střechou? Loni jsem touto dobou opyloval třeba i 10 květů denně. Ted jsem rád za jeden. Celkem mám jistých pouze 6 plodů (velikost pomeranče a větší). Chtěl jsem být dle plánu podstatně dále.

Foliovník je už kompletně zarostlý, plody pouze 2.  Jenom samé listí.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 10.6.2012 13:46

Květů se tvoří celkem dost, dnes jsem opyloval čtyři květy ve skleníku ale taky dva co se neujaly vyhodil. Na třech roubovaných rostlinách mám tři melouny velikosti tenisáku, a několik dalších u kterých zatím nedokážu posoudit zda porostou. Ve foliáku je situace obdobná jen s tím že u rostliny s největším melounem se další zatím netvoří.

Dle mého názoru největším problémem, přestože květů je celkem dost, je všudypřítomná vlhkost. Upustil jsem od opylování štětečkem, tam stačí sáhnout do mokrého květu a vlasce natáhnou vlhko, a dělám to tak že vyberu samčí květ, ostříhám ho od okvětních lístků a opyluji přímo samičku tak abych viděl že je na ní usazen pyl. Někdy je na to potřeba i několik květů, snažím se to udělat několikrát za den při co největším vyvětrání a "vysušení" skleníku nebo foliáku. Chtěl jsem takto opylovat i první květy venku ale stojí v nich voda.

Situace ve skleníku, melouny jsem vyvedl nad papriky.
Situace ve skleníku, melouny jsem vyvedl nad papriky.
Tady stojí voda ve středu květu
Tady stojí voda ve středu květu
tady v kalichu
tady v kalichu
opylení květu
opylení květu
nanesený pyl, snad úspěšně
nanesený pyl, snad úspěšně
tento dopadl špatně
tento dopadl špatně

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 10.6.2012 18:16

Někdy i hromady pylu na květu k opylení nepomůžou. Chtěl bych znát všechna tajemství úspěšného opylování...

Momentálně mám chuť vyzkoušet, jak dobří opylovači jsou mravenci. Ve foliovníku jsou na květech všude a loni na konci léta někdo opyloval za mně. Myslím, že to byl právě mravenec. Vše za pár dní dokonale zaroste, protože letos melouny drasticky neredukuju - chci otestovat druhý extrém. Budu rád, když si najdu cestičku k zalévání nebo k označení plodů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz