Melounoviště 2012

host - 101.92 (?) 
2.3.2012 16:25

Tak som skúšal pokusne nejaké uhorky a mojím najväčším problémom bolo štiepanie stonku podnože. Pozrel som si znova videa, a ten amík to tam vraví, kde odfikol aj tu podnož.. "To prevent spliting of the rootstock"- odreže aj podnož, nechá zavädnúť- klesnúť turgor a potom štepí aby predišiel štiepaniu. Potom sa spolieha že v ideálnych podmienkach to znova zakorení. Myslím si že tie duté podnože sa štiepu viac a tie plnšie menej. Ja mam asi nie práve ideálnu podnožovú tekvicu podobnú Sprinteru. Chcem sa spýtat,  pokial by sa použila napr. Hokkaido, mohla by zanechávať v melóne pachuť? Radšej vyberať chuťovo nevýrazné (vodové) tekvice? R.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 2.3.2012 16:44

Sprinter je na okurky vhodná, jen z Vašeho příspěvku není zřetelné kde se Vám "štípe", a navíc je URČENA na roubování! Zkuste upřesnit Váš postup. U okurek budu volit způsob kdy se podnož seřízne šikmo naproti děložního lístku a rovněž šikmo seříznutý stonek roubu se přiloží a zajistí kolíčkem z jednoho prostého důvodu. Pokud jsem stonek podnože napíchl tak uměla okurka prorůst její dutinou a zakořenit, z rostliny se stala pravokořená. Na dalších diskusích o roubování to máte i s fotkama.

Diskuse je tady.

host - 107.127 (?), 3.3.2012 8:36

Za jak dlouhou dobu sroste podnož ať s melounem nebo okurkou, a s jak dlouhou dobou je nutné počítat mezi roubováním a výsadbou? Alespoň odhadem.  Děkuji.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 3.3.2012 9:20

Tím štípáním je jistě myšleno vyštipování výhonků podnože. Při některých způsobech roubování se výhonkům zabrání růst a pro velkopěstitele je to méně práce. U nás  hobíků je to jedno

host - 117.231 (?), 3.3.2012 11:09

Na východnom Slovensku keď pýtam v zahradnictve podnožovú tekvicu, všetci len krútia hlavami, v jednom mi horko-ťažko prisľúbili že objednajú silikonové klipsy... Tak vyberám z tekvíc, ktoré sa tu pestujú. Vybral som si jednu s nevýraznou chuťou podobnou uhorkám, podľa fotiek niečo podobné ako Sprinter. Nedostatok je ten, keď urobím dierku pod klíčny list, podnož sa puká smerom nadol, alebo mierne do boku a pri zasunutí roubu ešte viac, aj pri najostrejšom štepárskom náradí. Výsledkom je nepevné spojenie komponentov. No aby už dostali tie klipsy, skúsim sposobom s jedným klíčnym listom. Takže tým štiepaním myslím pukanie pod klíčnými listami, nechcené rozširovanie dierky pre zasunutie roubu. Skúšal som ju robiť niečím ako miniatúrna kopijka vybrúsená z drátku. Výsledok bol už lepší. S pozdravom R.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.3.2012 11:35

Zkoušet roubovat na jiné tykve než jsou k tomu určené a odzkoušené je zbytečná ztráta času. Podívejte se do nějakých bauhausů nebo baumarketů, ty většinou mají v nabídce i semena firmy SEMO.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 3.3.2012 13:35

Mně vyhovovalo proti rozštípávání podnoží použít jako nástroj párátko, kterým jsem rotací v svislé ose dělala do podnoží otvory. Při tomto způsobu roubování jsem použila podnože plně vyvinuté, pokud možno s dlouhými stonky, pěstované v horších světelných podmínkách. Jako rouby rostlinky okurek s čerstvě rozvitými děložními lístky, roubováno do středu podnože mezi děložní lístky. Ničím jsem nevázala, na týden umístěno pod PET kbelík. Kořeny mi neprorostly žádnou rostlinou, část rostlin postupně odumřela od podnože, důvod je mi neznámý. Celková úspěšnost dopěstovaných sazenic asi 50%. Výhodou jsou menší nároky na jemnou motoriku, absence nutnosti uchycení roubu, snadné i pro začátečníky. Nevýhodou je padesátiprocentní úspěšnost. Při práci používám čelní lupu. Jde o dřívější zkušenosti, letos jsem první semena vysela 1.3., již se těším na roubování. Vše ostatní je ve vlákně roubování melounů a okurek včetně fotografií, videí a potřebné doby pro vypěstování sadby.  Zdraví Jiřina

host - 176.12 (?), 25.6.2012 20:18

Dobrý deň, melóny pestujem prvý rok a hneď na začiatok som nasadil 6 vrúbľovaných a asi 15 pravokorenných melónov Crimson Sweet a Lajko. Melóny sa krásne rozrástli a nasadili aj prvú várku samičích kvetov (asi 10) a nejaké samčie- tých bolo ale o niečo viac... ale všetky odpadli... Je možné, že niečo robím zle? Druhý týždeň prihnojujem Kristalonom Plod a kvet. Melóny pestujem vonku! Ďakujem!

host - 228.173 (?), 28.6.2012 10:58

Příčin může být více.  Neopylení, horko, nevhodná zálivka a podobně. Nezbývá než čekat a rostliny ošetřovat zkusmo každou jinak.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 28.6.2012 12:25

Plody jsou špatně opylené, zvláště u prvních květů je to celkem normální. Můžete zkusit opylovat i ručně nebo štětečkem, já to zkoušel dnes brzy ráno, i květy z foliáku jsem přinesl, ale pokud v květech např. stojí voda tak je výsledek nejistý.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz