Melounoviště 2012

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?)
29.2.2012 7:37

Děkuji za další názornou ukázku, myslím, že to bylo jen zkušebně, že?      . S jakou dobou je nutné počítat od sroubování do vysazení do skleníku? Už teď vidím, že melouny musím dávat klíčit nejmíň o týden dřív než podnože, ani po 14ti dnech nemají pravý list -  u fíkolisté to bylo myslím obráceně. Kdy začnete vysévat "natvrdo"?...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 14.2.2012 18:37

Já zkoušel loňská semena a zatím dobrý, vyklíčila skoro všechna. Pokud máte v sáčku nějaká tmavá semena tak ta bývají špatná. Namočte semena na pár hodin až jeden den do vlažné vody a pak je vysejte do zeminy tak, abyste s rostlinkou už nemusela hýbat, max. ji dala i s balem do hlubšíhom kelímku pokud se moc vytáhnou, na ni pak budete roubovat.  Na teplotu pozor 25-26°C je ideální, při nižší budou klíčit pomalu, při vysoké (nad 30°C) riskujete že je "uvaříte". Zatím jen zkouším klíčení podnoží a melounů, melouny mi vyklíčily ale padly, podnože se vytahují, dal jsem je do chladna a jedna taky padla. Další várka stejných melounů, oproti předchozí, ještě neklíčí a přitom předtím v poho.

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 15.2.2012 16:00

dík. Klíčení je jedna věc, ta druhá příšernost bude substrát. Dneska jsem málem vyhořela - na plech do trouby jsem dala vrstvu výsevního, a rašelina a nějaké zbytky tak rychle proschly, že se rašelina vznítila - to tedy bylo smr..., a při tomhle počasí nejdou ani pořádně otevřít okna, u nás je venku čina...

no dobrá zpráva je, že klíčí i loňská semínka Atlasu - mám na sáčku datum spotřeby 12.12.l.r. - a 100 semínek na mé pokusy tak na 4 roky dobře...

Dneska jsem dala klíčit další podnože a melouny - našla jsem sáček s cukrovým melounem Charentais, zelená pruhovaná slupka, silně oranž dužina, výsev už od ledna... znáte ho? Je chutný, nebo rovnou vyhodit?

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 22.2.2012 16:32

Podnože vypadají dobře, řekla bych, že bych už mohla začít s roubováním, jenomže melouny, vysazené ve stejnou dobu, mají pořád jen děložní lístky. Znovu se ptám - znáte meloun Charentais - zelená pruhovaná slupka, silně oranž. dužina?  - klíčky okamžitě druhý den, ale zatím taky jen děložní lístky - od namočení a výsadby semínek uplynulo 8 dní...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.5.2012 8:06

Začal jsem postupnou výsadbu melounů do skleníku, foliáku a o víkendu i ven. U Podarku Solnca uhynuly podnože, u Prince Alberta zůstala jen jedna rostlina pravokořená (snad zarodí alespoň jeden plod na semeno), takže jsem de-facto bez nej odrůd.

ve skleníku
ve skleníku
ve foliáku
ve foliáku
na záhoně ...
na záhoně ...
... ale zatím pod textilii.
... ale zatím pod textilii.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 34.186 (?), 6.3.2014 17:43

Dobrý deň p. Mirek, tento rok chcem aj ja vyskúšať vypestovať nejaký ten melónik, odrodu mám vybratú Sugar Baby. Zo začiatku by som chcel pre sadenice vytvoriť ochranný tunel, ako máte Vy na fotke. Aké máte prosím skúsenosti s použitím netkanej textílie ako ochrany proti mrazíkom. O koľko väčší chlad sú schopné sadenice potom prežiť? Koľko stupňov je pre sadenice vodného melóna už fatálnych? Ktorý materiál lepšie ochráni sadenice pred chladom - textília alebo klasická fólia?

Ďakujem.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 6.3.2014 18:03

Netkaná textilie mi ochránila melouny, lilky i okurky již několikrát. Mám ji jen v jedné vrstvě ale určitě by nebylo špatně dát ji dvojitě. Tunely mám na druhém konci města na zahradě, takže teplotu tam mohu jen odhadovat. Myslím že proti jednorázovým mrazíkům do -3°C ochrání vcelku spolehlivě, poškozené byly jen konce listů které se přímo dotýkaly textilie. Klasickou folii nepoužívám, protože (jak jsem již uvedl) poloha zahrady neumožňuje nepřetržitý dohled, a netkaná textilie může být nad rostlinami neomezeně dlouho, je narozdíl od "igelitu" prodyšná. Kritická teplota pro melouny se pohybuje okolo 5°C, záleží jak dlouho by rostliny byly takové teplotě vystaveny, m samozřejmě že nerostou ale čučí. Když sadím takhle ven, tak se jedná o první zkušební "vzorky", u kterých počítám že o ně mohu přijít. Mám vždy dostatečnopu zálohu pro případné podsazení.

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 34.186 (?), 6.3.2014 18:29

takže textília môže urobiť rozdiel teplôt aj 3°C? mám možnosť kúpiť takýto tunel (parenisko) s perforovanou fóliou, ktorá by bola vzdušnejšia ako klasická uzatvorená - taká by podľa Vás lepšie ochránila pred chladom, alebo tam radšej natiahnúť textíliu. Záhradku tiež nemám pod dohľadom každý deňwink

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 6.3.2014 18:53

Pokud vyskočí slunce tak pod fólií vyskočí teplota a pokud se nevětrá tak mohou rostliny horkem uhynout, pod textilií se to nestane.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 26.2.2012 14:30

Dnes jsem narouboval na podnože Atlas melouny Princ Artur. Klíčení proběhlo v zimních, celkem nevhodných podmínkách, a tak přežily jen dva melouny. Pokusil jsem se postup nafotit ale díky špatnému zaostřování foťáku je většina fotek nekvalitních, nakonec pomohla bílá podložka za rostlinu ale už bylo pozdě, už bylo naroubováno. Za chvíli budu zkoušet rajčata a tak se snad polepším.

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 29.2.2012 7:37

Děkuji za další názornou ukázku, myslím, že to bylo jen zkušebně, že?      . S jakou dobou je nutné počítat od sroubování do vysazení do skleníku? Už teď vidím, že melouny musím dávat klíčit nejmíň o týden dřív než podnože, ani po 14ti dnech nemají pravý list -  u fíkolisté to bylo myslím obráceně. Kdy začnete vysévat "natvrdo"?...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz