Melounoviště 2012
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 14.2.2012 18:37
Já zkoušel loňská semena a zatím dobrý, vyklíčila skoro všechna. Pokud máte v sáčku nějaká tmavá semena tak ta bývají špatná. Namočte semena na pár hodin až jeden den do vlažné vody a pak je vysejte do zeminy tak, abyste s rostlinkou už nemusela hýbat, max. ji dala i s balem do hlubšíhom kelímku pokud se moc vytáhnou, na ni pak budete roubovat. Na teplotu pozor 25-26°C je ideální, při nižší budou klíčit pomalu, při vysoké (nad 30°C) riskujete že je "uvaříte". Zatím jen zkouším klíčení podnoží a melounů, melouny mi vyklíčily ale padly, podnože se vytahují, dal jsem je do chladna a jedna taky padla. Další várka stejných melounů, oproti předchozí, ještě neklíčí a přitom předtím v poho.
|
|
|
|
|
|
|
Zdeni - Bronzový Zahrádkář (52) - 107.127 (?), 15.2.2012 16:00
dík. Klíčení je jedna věc, ta druhá příšernost bude substrát. Dneska jsem málem vyhořela - na plech do trouby jsem dala vrstvu výsevního, a rašelina a nějaké zbytky tak rychle proschly, že se rašelina vznítila - to tedy bylo smr..., a při tomhle počasí nejdou ani pořádně otevřít okna, u nás je venku čina...
no dobrá zpráva je, že klíčí i loňská semínka Atlasu - mám na sáčku datum spotřeby 12.12.l.r. - a 100 semínek na mé pokusy tak na 4 roky dobře...
Dneska jsem dala klíčit další podnože a melouny - našla jsem sáček s cukrovým melounem Charentais, zelená pruhovaná slupka, silně oranž dužina, výsev už od ledna... znáte ho? Je chutný, nebo rovnou vyhodit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 34.186 (?), 6.3.2014 17:43
Dobrý deň p. Mirek, tento rok chcem aj ja vyskúšať vypestovať nejaký ten melónik, odrodu mám vybratú Sugar Baby. Zo začiatku by som chcel pre sadenice vytvoriť ochranný tunel, ako máte Vy na fotke. Aké máte prosím skúsenosti s použitím netkanej textílie ako ochrany proti mrazíkom. O koľko väčší chlad sú schopné sadenice potom prežiť? Koľko stupňov je pre sadenice vodného melóna už fatálnych? Ktorý materiál lepšie ochráni sadenice pred chladom - textília alebo klasická fólia?
Ďakujem.
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 6.3.2014 18:03
Netkaná textilie mi ochránila melouny, lilky i okurky již několikrát. Mám ji jen v jedné vrstvě ale určitě by nebylo špatně dát ji dvojitě. Tunely mám na druhém konci města na zahradě, takže teplotu tam mohu jen odhadovat. Myslím že proti jednorázovým mrazíkům do -3°C ochrání vcelku spolehlivě, poškozené byly jen konce listů které se přímo dotýkaly textilie. Klasickou folii nepoužívám, protože (jak jsem již uvedl) poloha zahrady neumožňuje nepřetržitý dohled, a netkaná textilie může být nad rostlinami neomezeně dlouho, je narozdíl od "igelitu" prodyšná. Kritická teplota pro melouny se pohybuje okolo 5°C, záleží jak dlouho by rostliny byly takové teplotě vystaveny, m samozřejmě že nerostou ale čučí. Když sadím takhle ven, tak se jedná o první zkušební "vzorky", u kterých počítám že o ně mohu přijít. Mám vždy dostatečnopu zálohu pro případné podsazení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|