Melounoviště 2012

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
3.2.2012 6:40

Jestli je robustnější nedokážu posoudit, tak dalece jsem to nesledoval, co je však viditelné - rychlost růstu v počátku. Na obrázku 4 jsou již naroubované rostliny, mohutnější listy má podnož. 

Prorůstání podnoží jsem pozoroval vloni u okurek, stonek postupně žloutl ale okurka byla v pohodě, když jsem "oloupl" stonek podnože tak zůstala okurka která prorostla středem tykve. Proto budu u okurek volit tento (čas 2:11) způsob roubování, osvědčil se mi i na melouny, vyžaduje však zhruba stejně silnou podnož i roub, jeho úspěšnost je téměř stoprocentní. Na dalším japonském videu (čas 1:09) je vidět jak je roub zasunut do podnože, není kolmo do středu mezi děložní lístky ale šikmo. Nejsem si již jistý, ale Herkules má ve stonku dosti velkou dutinu, Atlas je asi lepší volba.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 107.127 (?), 2.2.2012 16:50

takže žádná proluka tak, jak byla nutná mezi fíkolistou a melounem? dát naklíčit současně?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 2.2.2012 17:22

Já jsem vloni vyzkoušel vyset podnože Atlas a Herkules ve stejnou dobu jako melouny a výsledek vidíte na prvním snímku. Na druhém snímku vidíte jak velký rozdíl je mezi podnoží Herkules a Atlas a proto je nutno Herkules vysévat později než meloun. Dle postupu roubování mezi děložní lístky má Atlas na druhém snímku téměř ideální velikost. Melouny jsou sice hodně vytáhlé ale z nich jsem použil jen 2-3 cm vrcholu. Na třetím snímku je podnož bez kořínků; tady jsem zkoušel postup u kterého se odstranily a následně se stonek i s roubem zapíchl do zeminy (obr. 4). Nové zakořenění nebylo stoprocentní a proto jsem od této metody upustil. Podnože vysévám do nižších kulatých kelímků aby se v případě potřeby daly po naroubování zapustit hlouběji, pro dopěstování používám hranaté kontejnerky o rozměru 9x9cm.

host - 107.127 (?), 2.2.2012 21:31

Mirku děkuji i za obrázky. Takže Herkules, jak už název napovídá, je robustnější než Atlas, přesto že na stránkách Semo uvádějí opak, myslím. No já objednala Atlas. U 4. obrázku s nápisy Stimulátor... co je meloun a co podnož - to robustní s velkými listy je meloun? Úžasné... Loni jsem roubovala na fíkolistou, ale melouny mi podnoží prorostly - u At. a Her. to nehrozí?.Z.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.2.2012 6:40

Jestli je robustnější nedokážu posoudit, tak dalece jsem to nesledoval, co je však viditelné - rychlost růstu v počátku. Na obrázku 4 jsou již naroubované rostliny, mohutnější listy má podnož. 

Prorůstání podnoží jsem pozoroval vloni u okurek, stonek postupně žloutl ale okurka byla v pohodě, když jsem "oloupl" stonek podnože tak zůstala okurka která prorostla středem tykve. Proto budu u okurek volit tento (čas 2:11) způsob roubování, osvědčil se mi i na melouny, vyžaduje však zhruba stejně silnou podnož i roub, jeho úspěšnost je téměř stoprocentní. Na dalším japonském videu (čas 1:09) je vidět jak je roub zasunut do podnože, není kolmo do středu mezi děložní lístky ale šikmo. Nejsem si již jistý, ale Herkules má ve stonku dosti velkou dutinu, Atlas je asi lepší volba.

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 3.2.2012 8:52

Mirku děkuji. Už vím, kde jsem dělala asi největší chybu - čekala jsem na prvý pravý list u melounů a taky dělala co nejdelší řez, takže občas mi vyjel meloun z podnože i bokem nebo se ulomil při zasunování. Právě mi napsali ze Sema, že už mám balíček na poště... snad nezmrzly při těch mrazech...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.2.2012 9:06

Ale to není chyba, meloun může mít až dva pravé listy, stejně tak jako když "vyjede" z podnože, důležitá je styčná plocha pro srůst rostlin. Na obou videích je vidět směr napíchnutí pod list. Ještě opětovně přikládám postupy roubování. Já používám jen první a třetí způsob.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 3.2.2012 10:00

ja teda pouzivam ten 1.způsob, vloni jsem rouboval poprve a zas tak spatne to nebylo, takze tento způsob budu provadet i letos yes

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 9.2.2012 17:40

protože už loni jsem si prohlížela Mirkem vložená videa, zkoušela jsem dva z uvedených způsobů, ale obvykle jsem měla s listem buď podnož nebo meloun, něco jak jsem už psala prorostlo, do skleníku jsem vysadila asi jenom 4, ale jen se dívala, jak jeden po druhém odcházejí... třteba to bude letos lepší, - a ti Japončíci ale useknou meloun jenom s děložními lístky, tak to skusím taky tak.

Podnož Atlas je už namočená, venku je malinký klíček, ale melouny odmítají poslušnost...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 9.2.2012 17:52

Roub jen s děložními lístky je dost málo, každopádně potom, až do řádného srůstu (roub vyráží další listy), musíte uchovat rostlinky ve 100% vlhkém prostředí.

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 14.2.2012 17:40

Ještě se Mirku zeptám na klíčivost Atlasu - pro srovnání jsem nejprve dala 1 bílé a 1 černé semínko  /černé byly v sáčku asi 3/, klíček hodilo jen bílé, ve druhé várce ze 6 mají klíček jenom 3 - mám je pod parapetem na topení, takže tepla dost ale ne příliš... a klíčky byly hned třetí den, překvapily... ale    50 %ní klíčivost je ubohost... máte zkušenost lepší?... Z.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz