Co z rajčat - kečup, pomádu nebo omáčku?
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 13.9.2012 20:48
To zahuštění jablky či škrobem je ovšem dvojsečné. Na jedné straně sice kečup zahustí, ale přinesou do něj jinou než rajskou chuť. Když k tomu přidáme skutečnost, že rajský protlak není odpařením zkoncentrovaný - tedy i chuťově zvýrazněný, zjistíme, že nastavované a uměle zahušťované kečupy mají fádní chuť - oproti těm odpařeným.
Já se tomu snažím čeli tak, že rajčata jen krátce povařím nerozkrájená vcelku v páře. Buďto podlité trochou vody nebo z malého množství rozmačkaných rajčat. Pak je nechám - obvykle přes noc - vychladnout. Během té doby se plody spařených rajčat scvrknou a vypustí větší množství čiré až lehce oranžové šťávy. Tu zavařím zvlášť a používám do polévek, gulášů, slaných alkoholických nápojů apod.Přepasírováním zbylých scvrklých rajčat dostanu protlak hustý, který není třeba dál ani odpařovat ani zahušťovat jablky či škrobem. Stačí dochutit cuikrem, solí, octem, kořením.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 13.9.2012 20:48
To zahuštění jablky či škrobem je ovšem dvojsečné. Na jedné straně sice kečup zahustí, ale přinesou do něj jinou než rajskou chuť. Když k tomu přidáme skutečnost, že rajský protlak není odpařením zkoncentrovaný - tedy i chuťově zvýrazněný, zjistíme, že nastavované a uměle zahušťované kečupy mají fádní chuť - oproti těm odpařeným.
Já se tomu snažím čeli tak, že rajčata jen krátce povařím nerozkrájená vcelku v páře. Buďto podlité trochou vody nebo z malého množství rozmačkaných rajčat. Pak je nechám - obvykle přes noc - vychladnout. Během té doby se plody spařených rajčat scvrknou a vypustí větší množství čiré až lehce oranžové šťávy. Tu zavařím zvlášť a používám do polévek, gulášů, slaných alkoholických nápojů apod.Přepasírováním zbylých scvrklých rajčat dostanu protlak hustý, který není třeba dál ani odpařovat ani zahušťovat jablky či škrobem. Stačí dochutit cuikrem, solí, octem, kořením.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 13.9.2012 22:01
Zahušťování kečupu řeším léta následujícím způsobem. Odpoledne a večer si připravím 4 kg rajčat, dále jablka, cibuli, červenou řepu na obarvení. V monožství dle rozpisu, pokrájím, dám do kastrolu, do pytlíku z gázy zašiju odpočítané koření. Sklokeramickou desku zapnu na stupeň jedna a jdu spát. Když se vzbudímv noci, jedenkrát promíchám, pokud ne nevadí. Ráno vypnu a jdu do práce, další večer vyhodím pytlík s kořením, rozmixuji tyčovým mixérem a dochutím zase dle rozpisu a chuti. Další den večer lahvuji a zavářím. Nic se mi nepřipaluje. Takto přes noc na levnější proud dělám třeba i povidla (ta v troubě). Zdraví Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.76 (?), 13.9.2012 23:18
I když se vše dostatečně odpaří a je husté, stále je hmota jakoby hrudkovitá, oproti kupovanému kečupu, který je krásně jemňoučký. Proto jsem se ptala po zkušenostech se škrobem (nenapsala jsem, ale předpokládala jsem Solamyl). Takže škrobem chci již hotový odpařený kečup spíše zjemnit, než zahustit řídkou rajčatovou hmotu.
Z.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|