Co z rajčat - kečup, pomádu nebo omáčku?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 13.9.2012 15:05
Kečup z obchodu většinou škrob obsahuje, ty lacinější určitě. Prodával se dřív prostředek na výrobu kečupu, jmenoval se, tuším, Mana. Šrob byl jeho hlavní součástí a bez dlouhého vaření z něj byl kečup ideální konzistence. Chuť byla ale špatná.
Není problém se zavařením škrobu, zavaříte-li hrášek, kukuřici, soju, fazoli, ty mají spoustu škrobu a nic se neděje. Kečup navíc obsahuje ocet, který sterilaci podpoří. Prodávané kečupy jsou většinou konzervovány chemicky, takže se nekazí ani po otevření.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 11.9.2012 14:25
To jste mě potěšil. Když jsem ten příspěvek psal, tak jsem si říkal, že by bylo dobré znát zrovna Váš názor na zdravotní riziko. Asi vyzkouším a ochutnám. Díky.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
terezec - Stříbrný Zahrádkář (196) - 128.48 (?), 11.9.2012 16:08
Mě by zajímalo, jestli někdo z vás zelená (nedozrálá) rajčata zavařujete. Zítřkem se má zhoršit počasí a já těch zelených mám poměrně dost a určitě mi to nedozraje.
Jinak děkuji Zuzce za recept, Tereza
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 13.9.2012 16:58
Tak jsem si včera usmažil plátky ze dvou rajčat v trojobalu (česnek v mouce, pálivá paprika ve strouhance). Špatná zpráva- vůbec mně to nechutnalo, bylo to nakyslé. Spravil jsem si chuť mladými cuketami. Dobrá zpráva pro mne a moje blízké- žiju.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 63.6 (?), 10.9.2012 17:42
Kečup:
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 kg rajčat, 1 kg nakyslých jablek, 80 dkg cibule, 80 dkg cukru krupice, 1/4 lt octa, 5 polévk. lžic soli, 1 - 2 lžičky skořice, 3 polévk. lžíce sladké papriky, 1 nebo 2 feferonky, používám sušené, nebo 1 lžička pálivé papriky, 5 až 7 hřebíčků, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření.
POSTUP PŘÍPRAVY
Rajčata, jablka a cibuli nakrájím na čtvrtky, přidám ostatní ingredience a vařím za občasného zamíchání 1,5 hod., až se odpaří co nejvíce vody. Po rozvaření propasíruji přes cedník a horké plním do skleniček se šroubacím víčkem, které otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout, nebo pokud nestihnu, aby kečup byl dost horký, naplním do skleniček s víčkem na zavařování a sterilizuji 20 min. na cca 80 °C.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
quasimodo - Bronzový Zahrádkář (97) - 188.243 (?), 12.9.2012 22:54
trosku pozde ale dva uzasne recepty:
ADŽIKA (to je pasta k masu, na topinky, nakladam do ni i platky pred grilovanim) - recept z ukrajiny
---
5 kg rajčat
1 kg mrkve
1 kg tenkostěnných paprik
1 kg jablek
vše pomlet na masovém strojku, nebo jak to dělám já rozrobotit na drobno
přidat 300 ml octa
500 ml slunečnicového oleje
20 dkg soli
1/2 kg cukru
vše dáme na 2 hodiny vařit, pak se přidá 300 g rozemletého česneku a 4-5 pálivých feferonek a vaříme další 2 hod. Potom horké nalít do skleniček, otočit na víčko a modlit se ať všechny chytnou :D
KEČUP (vyzkoušený recept od babičky)
---
2 kg rajčat
1/4 kg jablek
1/4 kg cibule
8 zrnek nového koření
8 zrnek pepře
1 kávová lžička sladké mleté papriky
1/2 kávové lžičky pálivé mleté papriky
1/2 -1 kávová lžička tymiánu
1 kávová lžička mleté skořice
2 bobkové listy
3 kávové lžičky soli
5 ks hřebíčku
15 dkg cukru
Rajčata pomixovat, spolu s ostatním svařit asi 1 hod.,pak přidat cca 75-100 ml octa (dávám podle kyselosti rajčat, prostě plus mínus autobus :))))
a dál vařit do zhosutnutí. Pak to znova pomixuju tyčovým mixérem a přepasíruju a šup s tím ještě s horkým do sklenic, otočit na víčko a zase se modlit.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 37.76 (?), 13.9.2012 13:45
Jak upravit konzistenci kečupu, aby byl takovýhladký jako ten "z obchodu" a při tom vydržel zavařný dlouho? Myslím, že je v něm škrob, ale pak by mohl být problém se zavařováním a trvanlivostí.
Z.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 155.121 (?), 13.9.2012 14:39
Použijte ponorný mixér na konci vaření.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 13.9.2012 15:05
Kečup z obchodu většinou škrob obsahuje, ty lacinější určitě. Prodával se dřív prostředek na výrobu kečupu, jmenoval se, tuším, Mana. Šrob byl jeho hlavní součástí a bez dlouhého vaření z něj byl kečup ideální konzistence. Chuť byla ale špatná.
Není problém se zavařením škrobu, zavaříte-li hrášek, kukuřici, soju, fazoli, ty mají spoustu škrobu a nic se neděje. Kečup navíc obsahuje ocet, který sterilaci podpoří. Prodávané kečupy jsou většinou konzervovány chemicky, takže se nekazí ani po otevření.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|