Co z rajčat - kečup, pomádu nebo omáčku?



Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?)
11.9.2012 14:25

To jste mě potěšil. Když jsem ten příspěvek psal, tak jsem si říkal, že by bylo         dobré znát zrovna Váš názor na zdravotní riziko. Asi vyzkouším a ochutnám. Díky.

         Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 11.9.2012 14:25

To jste mě potěšil. Když jsem ten příspěvek psal, tak jsem si říkal, že by bylo         dobré znát zrovna Váš názor na zdravotní riziko. Asi vyzkouším a ochutnám. Díky.

         Mr Big

                     
terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 128.48 (?), 11.9.2012 16:08

Mě by zajímalo, jestli někdo z vás zelená (nedozrálá) rajčata zavařujete. Zítřkem se má zhoršit počasí a já těch zelených mám poměrně dost a určitě mi to nedozraje.

Jinak děkuji Zuzce za recept, Tereza

                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 11.9.2012 17:04

Nezoufejte, otrhejte červená a zelená zatím nechte na rostlinách, ještě bude hezky a rajčata běžně zrají na podzim i při teplotách pod dvacet stupňů... Mrznout ještě nebude, je škoda to otrhat už teď.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 13.9.2012 16:58

Tak jsem si včera usmažil plátky ze dvou rajčat v trojobalu (česnek v mouce, pálivá paprika ve strouhance). Špatná zpráva- vůbec mně to nechutnalo, bylo to nakyslé. Spravil jsem si chuť mladými cuketami. Dobrá zpráva pro mne a moje blízké- žiju.

     Mr Big

   
host - 63.6 (?), 10.9.2012 17:42

Kečup:
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 kg rajčat, 1 kg nakyslých jablek, 80 dkg cibule, 80 dkg cukru krupice, 1/4 lt octa, 5 polévk. lžic soli, 1 - 2 lžičky skořice, 3 polévk. lžíce sladké papriky, 1 nebo 2 feferonky, používám sušené, nebo 1 lžička pálivé papriky, 5 až 7 hřebíčků, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření.

POSTUP PŘÍPRAVY

Rajčata, jablka a cibuli nakrájím na čtvrtky, přidám ostatní ingredience a vařím za občasného zamíchání 1,5 hod., až se odpaří co nejvíce vody. Po rozvaření propasíruji přes cedník a horké plním do skleniček se šroubacím víčkem, které otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout, nebo pokud nestihnu, aby kečup byl dost horký, naplním do skleniček s víčkem na zavařování a sterilizuji 20 min. na cca 80 °C.

      
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 12.9.2012 22:54

trosku pozde ale dva uzasne recepty:

ADŽIKA (to je pasta k masu, na topinky, nakladam do ni i platky pred grilovanim) - recept z ukrajiny
---
5 kg rajčat
1 kg mrkve
1 kg tenkostěnných paprik
1 kg jablek

vše pomlet na masovém strojku, nebo jak to dělám já rozrobotit na drobno

přidat 300 ml octa
500 ml slunečnicového oleje
20 dkg soli
1/2 kg cukru

vše dáme na 2 hodiny vařit, pak se přidá 300 g rozemletého česneku a 4-5 pálivých feferonek a vaříme další 2 hod. Potom horké nalít do skleniček, otočit na víčko a modlit se ať všechny chytnou :D

KEČUP (vyzkoušený recept od babičky)
---
2 kg rajčat
1/4 kg jablek
1/4 kg cibule
8 zrnek nového koření
8 zrnek pepře
1 kávová lžička sladké mleté papriky
1/2 kávové lžičky pálivé mleté papriky
1/2 -1 kávová lžička tymiánu
1 kávová lžička mleté skořice
2 bobkové listy
3 kávové lžičky soli
5 ks hřebíčku
15 dkg cukru

Rajčata pomixovat, spolu s ostatním svařit asi 1 hod.,pak přidat cca 75-100 ml octa (dávám podle kyselosti rajčat, prostě plus mínus autobus :))))
a dál vařit do zhosutnutí. Pak to znova pomixuju tyčovým mixérem a přepasíruju a šup s tím ještě s horkým do sklenic, otočit na víčko a zase se modlit.

         
host - 37.76 (?), 13.9.2012 13:45

Jak upravit konzistenci kečupu, aby byl takovýhladký jako ten "z obchodu" a při tom vydržel zavařný dlouho? Myslím, že je v něm škrob, ale pak by mohl být problém se zavařováním a trvanlivostí.

Z.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 14.199 (?), 13.9.2012 14:38

Jedna z možností jsou jablka, jak je v receptu výše.

            
host - 155.121 (?), 13.9.2012 14:39

Použijte ponorný mixér na konci vaření.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.9.2012 15:05

Kečup z obchodu většinou škrob obsahuje, ty lacinější určitě. Prodával se dřív prostředek na výrobu kečupu, jmenoval se, tuším, Mana. Šrob byl jeho hlavní součástí a bez dlouhého vaření z něj byl kečup ideální konzistence. Chuť byla ale špatná.
   Není problém se zavařením škrobu, zavaříte-li hrášek, kukuřici, soju, fazoli, ty mají spoustu škrobu a nic se neděje. Kečup navíc obsahuje ocet, který sterilaci podpoří. Prodávané kečupy jsou většinou konzervovány chemicky, takže se nekazí ani po otevření.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika