trosku pozde ale dva uzasne recepty:
ADŽIKA (to je pasta k masu, na topinky, nakladam do ni i platky pred grilovanim) - recept z ukrajiny
---
5 kg rajčat
1 kg mrkve
1 kg tenkostěnných paprik
1 kg jablek
vše pomlet na masovém strojku, nebo jak to dělám já rozrobotit na drobno
přidat 300 ml octa
500 ml slunečnicového oleje
20 dkg soli
1/2 kg cukru
vše dáme na 2 hodiny vařit, pak se přidá 300 g rozemletého česneku a 4-5 pálivých feferonek a vaříme další 2 hod. Potom horké nalít do skleniček, otočit na víčko a modlit se ať všechny chytnou :D
KEČUP (vyzkoušený recept od babičky)
---
2 kg rajčat
1/4 kg jablek
1/4 kg cibule
8 zrnek nového koření
8 zrnek pepře
1 kávová lžička sladké mleté papriky
1/2 kávové lžičky pálivé mleté papriky
1/2 -1 kávová lžička tymiánu
1 kávová lžička mleté skořice
2 bobkové listy
3 kávové lžičky soli
5 ks hřebíčku
15 dkg cukru
Rajčata pomixovat, spolu s ostatním svařit asi 1 hod.,pak přidat cca 75-100 ml octa (dávám podle kyselosti rajčat, prostě plus mínus autobus :))))
a dál vařit do zhosutnutí. Pak to znova pomixuju tyčovým mixérem a přepasíruju a šup s tím ještě s horkým do sklenic, otočit na víčko a zase se modlit.