Aby bylo zelí měkkčí a dobře prokvašené, je potřeba vybrat správnou odrůdu pěstovanou ve správné lokalitě a následně při nakládání dobře upěchovat. Přitom vznikne obvykle velký přebytek zelné šťávy (není potřeba dolívat slanou vodu). Kontroly stavu jsou zbytečné a spíše na závadu, protože se při nich může odvětrat ochranný CO2.
Můj závěr je, že jste málo upěchoval a vytlačená šťáva plus dolitá slaná voda mají dostatečný obsah NaCl na to, aby jste měl "zelí Marinované" (ovšem oproti standardnímu receptu bez octa a siřičitanu). Další možností je, že kvůli nízké teplotě uložení se kvašení ještě ani pořádně nerozběhlo.
Hubu křiví zelí správně upěchované, ale málo osolené. Část cukrů potom zkvasí lihovým kvašením a bakteriemi je pak líh oxidován na ocet (silážové kvašení).