Kysané zelí



flint madox - (22) - 129.199 (?) 
22.11.2010 17:07, zobrazeno: 65911x

Mám možnost sehnat ještě krouhárenské zelí za dobrou cenu, ale nejsem si jist zda v pozdní době ještě vykvasí.Děkuji

  
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 147.108 (?), 22.11.2010 17:30

Tomu zelí je zcela jistě jedno kdy kvasí.

      
flint madox - (22) - 129.199 (?), 22.11.2010 18:53

To mě je celkem jasné, ale jedná se o to, zda již není tvrdé a tudíž neobsahuje tolik šťávy

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 22.11.2010 19:32

Zelí není chleba, aby časem tvrdlo. Pokud není shnilé, má stejnou konzistenci jako po sklizni. Pokud by bylo zvadlé, tedy mělo méně vody, není problém ji ke krouhance dolít. Ale potřeba to určitě nebude.

            
flint madox - (22) - 129.199 (?), 22.11.2010 22:33

Děkuji Filip

               
host - 217.149 (?), 24.12.2010 14:35

ako spolahlivo spoznat rozdiel medzi letnou a zimnou kapustou, ked ju kupujeme? Stretol som sa s nazorom, ze sikovni predavajuci obcas predaju letnu co im zostala zo starych zasob.

                  
host - 183.242 (?), 24.12.2010 15:53

Letní zelí by mělo mít řidší hlávky a trošku jinou, jasněji zelenou barvu. Po sloupnutí vrchních listů u krouhárenského zelí hodně světlé. Toto všechno vím a přesto jsem letos také "naletěla". Elena

                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 147.108 (?), 25.12.2010 9:39

Kruhárenské zelí má veliké hlávky a nemá takovou trvanlivost na uskladnění. Zelí na uskladnění má menší až střední hlávky, pevně zavité, tvrdé. Například polské zelí, které se u nás prodává neuvaříte ani za hodinu. Pokud nebudete zelí kupovat příliš brzy koncem léta, letní asi nekoupíte.

                     
host - 224.36 (?), 16.12.2013 23:18

Mame kameninovy hrniec a niekedy sa nam stava, ze voda v drazke rychlo mizne. Nie je to odparom, ale skor kolisanim teploty. Pri prudkom ochladeni sa CO2 v sude mozno zcasti rozpusti v sose, navyse ochladenim dojde ku kontrakcii plynu a vzniku podtlaku a vodu to vcucne dovnutra. Tym sa narusi bariera, co izoluje vnutro sudu od vonkajsieho vzduchu. Toto asi nebude OK. Co s tym robit?

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 16.12.2013 23:49

Pro ochranu zeláku před podtlakem máte dvě možnosti :

1) chránit zelák před kolísáním teploty

2) zmenšit volný objem nad hladinou láku. Toho nejlépe dosáhnete tak, že s postupným odebírání zelí budete vkládat inertní "balast". Na to balastování jsou dobré buď mikrotenové sáčky naplněné 5% roztokem soli a zavázané na uzel (pro malé zeláky) nebo to samé v PETlahvích (pro velké zeláky). Protože kapalina je méně tepelně roztažitá, balastování funguje docela v pohodě. Spodní sáčky můžete mít doplněny ještě o prané křemenné valounky, tak aby došlo k vytlačení láku mezi pytlíky a řádnému potopení krouhanky. 5%ní roztok soli v převařené vodě i vyvařené valounky jsou bezpečné i v případě nehody s protržením sáčku nebo rozvázání uzlíku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika