Kysané zelí



Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 230.80 (?)
14.2.2013 13:29
Potřebovali jsme zpracovat loni ke konci sklizně papriku tak přišla na řadu taky taková jedna z čalamád, které děláme. Neměli jsme už ale žádnou hlávku zelí. Já zelí strouhám vždy na tom klasickém velkém struhadle, nemám rád když je zelí moc najemno jako břečka. Ta kupovaná hlávka nešla vůbec strouhat jak byla tvrdá, pak přišel na řadu robot a také to nezvládal, tak jsem to nakonec co nešlo krájel na jemno nožem. To zelí i po opakovaném sterilování je pořád tak tvrdé, že to ani snad není možné a to je koštál pryč. Do toho obchodového přidávali snad i kyselinu mravenčí, to už je opravdu sílá, ale našinec sní všechno...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Kačer - (32) - 42.9 (?), 24.9.2013 21:01

díky :-)

                     
Kačer - (32) - 42.9 (?), 26.11.2013 19:48

Dobrý den zahradníci!

Letos jsem poprvé nakládal zelí do keramického zeláku dle valašského receptu. Nebudu ho popisovat celý, snad kdyb někdo chtěl, tak do sz nebo mailu. Naložili jsme celkem 40kg. V receptu se píše, že nasolené a nakmínované zelí se po odležení vysype do vany vyložené vypraným prostěradlem. Prostěradlo se zabalí a začne se ze zelí šlapat šťáva. V receptu se dále píše, že čím více se vyšlape tím lépe... asi jsem to vyšlapal více než více a mám pocit, že jinak výtečnému zelí by prospělo trošku více šťávy. Ale i tak jsem na poprvé velice spokojený. Chtěl bych poděkovat všem co poskytli cenné rady, děkuji.  Mějte se krásně a zahradničení zdar. Břeťa

               
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 238.7 (?), 14.2.2013 11:29
Zelí z marketu vám také vykvasí, jen doporučuji koupit na zkoušku 1 hlávku, doma zkusit jak jde krouhat. Pokud bude příliš tvrdé tak bych se na to vykašlal, bude jako roždí a výsledek nebude stát za mnoho.
                  
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 14.2.2013 12:06

Když to nakrouhá najemno, tak to tvrdé nebude..., i tak bude lepší než to, co se prodává v sáčcích s přídavkem konzervantů, aby jim to neshnilo v regálech.

                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 230.80 (?), 14.2.2013 13:29
Potřebovali jsme zpracovat loni ke konci sklizně papriku tak přišla na řadu taky taková jedna z čalamád, které děláme. Neměli jsme už ale žádnou hlávku zelí. Já zelí strouhám vždy na tom klasickém velkém struhadle, nemám rád když je zelí moc najemno jako břečka. Ta kupovaná hlávka nešla vůbec strouhat jak byla tvrdá, pak přišel na řadu robot a také to nezvládal, tak jsem to nakonec co nešlo krájel na jemno nožem. To zelí i po opakovaném sterilování je pořád tak tvrdé, že to ani snad není možné a to je koštál pryč. Do toho obchodového přidávali snad i kyselinu mravenčí, to už je opravdu sílá, ale našinec sní všechno...
   
host - 175.210 (?), 13.2.2013 22:10

Sice s mnohaletým zpožděním - nevhodná odrůda + přehnojení dusíkem, nejhorší na tom je, že se to při kupu nepozná.

brousek

      
host - 112.72 (?), 16.11.2013 8:33

Dobrý den,

tak jsem si přečetla co všechno jsem udělala špatně - na kysaném zelí se vytvořila bílá plíseň. Prosím o rady co teď:  Je to nebezpečné (dávám to poměrně malým dětem)? Dá se to odebrat nebo celý soudek vyhodit? Děkuji moc. s.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 16.11.2013 10:11

Je-li zelí skutečně plesnivé (což si nemyslím), pak je lepší ho vyhodit. Pokud je na povrchu jen bílá blána křísu, stačí odstranit povrchovou vrstvu.

            
Kačer - (32) - 42.9 (?), 14.4.2014 19:28

Pane Vysloužile, zelí odebíráme ze 40 litrového zeláku v celkem tmavém sklepě. Má matka už nevidí tak jako za mlada a tak občas, když mi naplní zavařovačku vidím přes sklo malinké ohnisko bílé... asi plísně... jinak zelí je výborné... je to už špatně, nebo stači odstranit tyto ohniska?  A jak vlastně dlouho vydrží zelí? Máme ho naložené od začátku Listopadu a máme ho snad ještě třetinu a je půlka Dubna...?  Mějte se. Břeťa

               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 14.4.2014 19:58

Než se vyjádří pan MV, dovolím si já. Zelí je třeba nakládat včas, pak přes zimu přijde k chuti víc než na jaře, kdy už jsou rané saláty a zelenina. V dobrém sklepě vydrží "do nového" ale není to potřeba, rozumné je nakládat tolik, kolik se spotřebuje tak do května. To bílé není nic jedovatého, není to moc dobré, je to slizovité kvašení, bakteriální povlak. Mění zelí v chuti, pokud je ho málo, lze to tolerovat. Základní podmínky jsou chlad a absolutní=co největší zamezení přístupu vzduchu. Zmenšit plochu položením mikrotenu, stále vodu ve žlábku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika