Kysané zelí



                     
seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 132.254 (?) 
14.2.2013 10:51

Já už roky dělám kysané zelí do velkých zavařovacích sklenic. Zelí kupuju u nás od zemědělce, který ho pěstuje ve velkém. Na 1 kg zelí dám 20 g soli a něco málo kmínu. Nacpu do sklenic, šťávu případně doleju a nahoře nechám asi 2 cm volné a zavíčkuju, jako při zavařování. Nechám na parapetu při pokojové teplotě asi 24 st. Při kvašení se víčka nafouknout, zelí se trochu zvedne, někdy vyteče trochu šťávy, za 7 dní začínáme ochutnávat, je výborné, tak nám chutná nejvíc. Nechávám ještě asi týden v teple, pak ho přenesu do chladna asi 15 st. nebo ho steriluju. Používám hlavně k přípravě kyselice nebo segedínského guláše.


  
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 238.7 (?), 14.2.2013 11:35
Ještě se mě nikdy nestalo, že letní zelí z vlastní sklizně by bylo nahořklé..., ale s kupovaným zkušenosti moc nemám. I babička tvrdí, že je kysané lahodnější než to pozdní kruhárenské a to už je pořádný argument. :-)
                     
host - 64.210 (?), 15.2.2013 15:06

Ok děkuju všem za reakce.  Pak dám vedět, jestli to k něčemu bylo. Do budoucna si seženu nějakou nádobu k tomu určenou. Břeťa

                     
Kačer - (32) - 64.210 (?), 16.3.2013 18:25

Zdravím zahradníci, nevím jestli to nebylo předčasné, ale já už to zelí vyzkoušel. Napěchoval jsem to do 4 litrové zavařovačky.  No abych se přiznal, tak není to žádná sláva, ale jíst se to dá. Je to trošku méně kyselé, než jsem čekal, a má to i míň šťávy, asi jsem to moc upěchoval. Příště to budu dělat do zeláku. Hezký den. Břeťa

                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 16.3.2013 18:33

No jó, vy jste zvyklý na zelí z obchodu wink, kde 50% obsahu balení  (někdy i víc) tvoří voda. Kyselost se ještě zvedne, nezapomeňte dolít slanou vodu, aby bylo zelí potopené... Letos jsem hoi dělala do té čtyřlitrovky už potřetí.

                     
Kačer - (32) - 64.210 (?), 16.3.2013 20:30

máte pravdu, jsem zvyklý na otické zelí. Ale i tak mám radost, že jsem to za stálého míchání nevyhodil do záchodu laugh     

                     
Kačer - (32) - 42.9 (?), 22.9.2013 21:20

Zdravíčko zahradníci, tak to letos chci zkusit zase, ale už v keramickém zeláku. Má někdo zkušenosti s již nakrouhaným zelím(moc se mi nechce krouhat, mám toho po těch čalamádách už dost). Kde by se dalo koupit na ostravsku již nakrouhané zelí? A které je tedy vhodné na krouhání, letní nebo spíš to pozdější? Díky. Břeťa

                     
host - 224.35 (?), 22.9.2013 21:44

...letnemu sa vyhnite na velku vzdialenost, pretoze budete mat namiesto chrumkajucej kapusty makku brecku. Pockajte este par tyzdnov.

                     
Kačer - (32) - 42.9 (?), 23.9.2013 19:09

ok díky. Kdy tedy nakoupit? Koncem října?

                     
host - 224.35 (?), 23.9.2013 20:59

V Stupave sa to spusta zaciatkom oktobra. Inak asi kedykolvek v oktobri.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika